• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Grekland

Den ekonomiska krisen i Grekland väcker många frågor. Landet har alltså skulder till olika banker, som det inte är i stånd att återbetala.

Hur kommer det sig: hur kunde man hamna i denna situation?

Här finns åtminstone två parter, som rimligen bär ett ansvar:
1. Grekerna.
2. Bankerna.

Nästa fråga blir: hur ta sig ur denna situation?

Det faktum att Grekland inte längre har en egen valuta, utan ingår i euro-zonen, stänger alltså möjligheten att trycka mer sedlar och via inflation låta grekerna betala.

En annan möjlighet kunde varit att Grekland nu omedelbart lämnar euro-zonen, och gör just detta.  Av politiska skäl vill dock makthavarna inom EU inte låta detta ske – euro-projektet är viktigt för dem.

Ytterligare en möjlighet vore att låta bankerna ta smällen. Det är ju fråga om ”riskkapital”. Fattar de dåliga beslut är det rimligt att de får ta konsekvenserna.

En lösning som för övrigt Sannfinländarnas Timo Soini har pläderat för.

Inget av detta vill makthavarna. Istället är det tredje part, nämligen skattebetalarna i övriga EU-länder som ska ta den ekonomiska smällen och tillföra det kapital som krävs för att bankerna ska få betalt.

Det finns fler frågor att ställa eller reflexioner att göra kring detta. Till det ska jag strax återkomma.

6 svar

 1. Vad som än händer nu är Grekland dödsdömda och det blir konkurs innan år 2113

 2. Är det inte så att staten har placerat våra surt förvärvade pensionspengar i Grekiska statsobligationer?

 3. I princip alla befolkningar och stater är gravt skuldsatta till banksystemet då nästan alla ”pengar” skapas som krediter av banker i det nuvarande monetära systemet, d v s pengar = skuld. Bankerna har inte pengarna som lånas ut, utan skapar dem som skuld genom en bokföringspost, penningmängden och skuldsättningen ökar. Detta är en följd av systemet med s k fraktionella reserver. För att täcka räntan måste penningmängden och därmed skuldsättningen ständigt öka, annars kollapsar systemet.

  För att skilja ut den systemkritiska bankverksamheten från kasinoverksamheten (spekulationsdelen med alla derivat och liknande som är 10-tals gånger större än hela planetens BNP), måste den s k Glass-Steagall-lagen och dess motsvarigheter återinföras. Annars dras hela realekonomin med i den finansiella kollapsen. LaRouche brukar skriva om detta, t ex här:
  http://www.larouche.se/nyheter/2010/05/14/vad-ar-glass-steagall-lagen

  På sikt måste dock ett hållbart monetärt system införas där pengar skapas som pengar och inte som skuld, som nu är fallet. Alla stater kan ge ut sin egen valuta istället för att pengarna lånas upp mot ränta från banksystemet som skuld. Extremt mäktiga intressen motsätter sig dock detta. Det fick bl a Abraham Lincoln och John F Kennedy erfara…

 4. http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=1244

  Kan du inte promota dessa filmer på din utmärkta blogg?

  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: