• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Fredspriset åt Khadaffi?

Kommer libyern Muammar al-Khaddafi att få Nobels fredspris i år?

Det kunde iofs vara konsekvent.

Den nyligen valde USA-presidenten Barak Obama fick ju priset år 2009. Inte för vad han uträttat för freden – utan för vad Nobelpriskommittén hoppades att han skulle komma att uträtta i framtiden. En uppmuntran att göra rätt, så att säga.

Den strategin kan väl inte sägas ha lyckats. Med Obama som president har USA deltar i fler krig än någonsin, inte minst håller man igång bombningarna av Libyen.

Gentemot Ryssland är det pistolen mot tinningen och kärnvapenutpressning som gäller.

Som Benjamin Nethanyahus framträdande i USA-kongressen manifesterade, är det dock inte presidenten som har makten i USA. Inte bara har han dessa kongressledamöter, som livligt applåderade ockupationen av Västbanken. I Vita Huset omges han av en stab ”sakkunniga”, som lotsar honom ”rätt” inom politiken.

Så Nobelpriskommittén gjorde uppenbarligen här ett misstag. Man borde inte ha givit priset till presidenten, utan till Obamas stab. Och till USA-kongressen. Som en uppmuntran.

Beträffande Khadaffi blir dock frågan vad man skulle kunna hoppas att uppmuntra till. Att förmå honom att ”sluta bomba sitt eget folk”?

Det kriteriet har han väl redan uppfyllt? I dagens läge är det bara NATO som bombar folket i Libyen och förintar landets infrastruktur.

Och vägrar gå med på vapenstillestånd för förhandlingar och någon form av kompromiss.

Så kanske blir det mer relevant att ge år 2011 års fredspris till angreppsalliansen NATO?

5 svar

 1. ”Krig är fred” – George Orwell, romanen ”1984”

 2. Anfall är bästa försvar .
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 3. Och nobelpriset går till svenska folket… Med det menar jag att! Alfred ville väll att priset skulle gå till en demokrat, och en som ska ha priset genom folklig förankring. Inte var det meningen att det skulle va politiker och elitfolk bestämma vem detta pris skulle gå till. Att dom föreslår vissa kandidater kan jag förstå. Men för att få folk att finna gemenskap och finna intresse i vetenskapen. Så tycker jag att folk fick rösta fram sin vinnare!

 4. Världens nu absolut värsta skurk är
  KISSINGER
  han fick Nobelpriset

 5. […] Barak Obama tilldelades Nobels fredspris fanns hos prisutdelarna en förhoppning om att detta skulle bidraga till en fredligare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: