• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Fridolins partiledardebut

Ingen ska dömas ohörd.  Alla ska få sin chans.

Gustav Fridolin har visserligen tidigare varit med om att skada Sverige genom att driva igenom s.k. flyktingamnestier, men han är ju fortfarande ung. Skulle han som nytt språkrör för Miljöpartiet vara öppen för det perspektiv som jag tog upp i min film ”Tal till Miljöpartiets kongress”, dvs nödvändigheten av att byta fokus från överflöd till överlevnad?

Efter de nya Mp-språkrörens tal i Almedalen i år kan ett svar på den frågan sägas ha levererats.

GP den 3/7 -11:

”Var fjärde svensk lämnar tonåren utan gymnasieexamen. … MP lanserar nu tre förslag som ska leda till att fler får fullständiga betyg och därmed en större chans till eget jobb och egen försörjning.”

”De som har hoppat av skolan ska erbjudas plats på Komvux eller i folkhögskolan. Under ett år ska arbetslösa unga kunna läsa in sina betyg och få studiemedel, som inte behöver betalas tillbaka.

Kostnaden för förslagen beräknas till 600 miljoner kronor.”

Miljöpartiet redovisar en kalkyl för att visa att förslaget kan bli en lönsam investering:

”Mot det ställer MP en beräkning som samhällsekonomen Ingvar Nilsson på partiets uppdrag gjort över samhällets kostnader för ungdomar utan fullständiga betyg.

Cirka 13 000 i varje årskull har inte fått jobb eller gått vidare till studier vid 25 års ålder.  Varje år kostar de samhället sex miljarder kronor, enligt beräkningarna där bland annat transfereringar och produktionsbortfall ingår.

MP:s mål är att ingen ska behöva lämna tonåren utan en fullgod gymnasieutbildning år 2025.”

Gustav Fridolin: ”Varje krona vi lägger på skolan är en investering som vi tjänar in på sikt.”

Är det verkligen sant?

MP-kalkylen förutsätter två moment:

a) att satsningen faktiskt skulle resultera i en ”fullgod gymnasieutbildning” före 20 års ålder

b) att de som klarar denna utbildning också får arbete.

Det finns ju en anledning till att man inte lyckats slutföra gymnasiestudierna: skoltrötthet.Denna försvinner knappast med MP-förslaget.

Jag hoppade själv av mina gymnasiestudier i början av 60-talet. Senare tog jag ändå studenten. Hur gick det till? Det var inte fråga om något Komvux.  Jag studerade själv hemma. Sedan tenterade jag av ett ämne i taget.

• Finns motivationen går det utan nya skattemiljoner.

• Saknas intresset hos individen hjälper inga särskilda samhällssatsningar.

Gustav Fridolin: ”Vi vill ge varje unge en ärlig chans.” 

Rätt kan väl Fridolin ha så långt att varje elev i den svenska skolan idag inte ges ”en ärlig chans”. I alltför många klassrum råder ju sådant kaos att där saknas en undervisningssituation.

Men hur kommer det sig?

– en faktor är flumskolan i allmänhet, där inget krav får ställas på elever och ingen respekt får krävas från läraren

– en annan faktor är är fjärrinvandringen, med så många elever som inte kan svenska eller bär på allvarliga attitydproblem.

Vilka partier bär ansvar för detta? Kan Miljöpartiet friskrivas?

Svar: nej! MP har tvärtom tillhört de pådrivande i utförsbacken.

Miljöpartiets utspel ligger väl i linje med galenskaper från regeringspartierna, som SFI-bonus. Så de ska nog kunna komma överens om ett samarbete…


MEN SKA SVERIGE  klara de påfrestningar som väntar framöver, nu efter Peak Oil, då krävs två moment:

1. Återhållsamhet med skattemedel och respekt för dem som håller samhällsekonomin igång.

2. Krav på envar att själv anstränga sig.

6 svar

 1. Jämför med det finska skolsystemet.
  Disciplinexempel: Då läraren kommer in i klassen reser sig alla elever upp och stå. Störande elever skickas ut i korridoren. Resultat i de hittills gjorda 4 PISA-testerna: Finska elever 1:a år 2000, 2003 och 2006 (bland 57 deltagande länder). 2:a tätt efter Sydkorea 2009. Antal invandrare / elever med invandrarbakgrund: Varsågod att kolla själva.

 2. Utmärkt att föreslå att varje individ själv måste anstränga sig. Så var det då jag var ung. Det fanns aftonskolor där man kunde läsa de ämnen man ville för att ta studentbetyg. Penna och papper medtogs av individen. Även böckerna fick man betala själv. Får Miljöpartiet bestämma så kommer den svenske ”ungen” att få stå tillbaka.
  Har man slutet gymnasiet på grund av leda, lathet eller allmän trötthet får man skylla sig själv eller satsa själv. Samhället kan inte stå för allt.

  • När jag var barn, så fort läraren syntes upphörde stimmet i korridoren och barnen ställde sig i rader två om två och blev knäpp tysta. Vi inledde morgonen med morgon-psalm men det gällde kanske bara i lågstadiet, jag minns inte längre alla detaljer. När jag gick i trean eller fyran fick vi tre pojkar från Jugoslavien i vår klass. Dom kunde inte ett ord svenska och det var första gången vi kände doften av vitlök. Men tack vare att dom var få så var det ändå lugnt och barnen lärde sig svenska inom någon månad. Vill minnas att en av pojkarna dock blev mobbad, minns ej längre skälet till detta men jag mår än idag dåligt för att jag var feg och blundade för det. Annars har jag inga minnen av problem med invandrare i låg- och mellanstadiet. Minns högstadiet som snäppet lite stökigare även om dagens ungdomar säkert skulle ha tyckt det var rena söndagsskolan om dom vetat.

 3. Eftersom han är så ung, så är väl han inte hjärntvättad än.

  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 4. Svenskasvensson passar nog bara på att ge lite reklam för sin egen sida i sin kommentar, och det är väl ganska så harmlöst, eller?

  Det tycker åtminstone jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: