• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Monica Z


Monica Zetterlund var både sångerska och skådespelare, en av mina absoluta favoriter.

Särskilt minns jag hennes insatser i filmen ”Utvandrarna”,  när hon i rollen som f.d. sockenhoran Ulrika drabbade samman med Kristina (Liv Ullman) i en kontrovers om löss under överfarten till Amerika.

Monica Z gjorde också politiska insatser – i valrörelsen 1968, då hon tillsammans med Monica Nielsen kampanjade för SAP och Tage Erlander, som fick avsluta sina bana med ett stort segerval.

Om jag inte minns fel så sjöng monicorna då sånger av Joe Hill, som ”Det är kraft i vårt förbund”:
”Tror du på frihet och människorätt, kom då var med uti våra led…”

Monica Zetterlunds insatser blev inte mindre av att hon hela tiden hade att kämpa med ryggbesvär och smärtor, till följd av en fallolycka i ungdomen.

Här en sång av Monica Z, jag känner det som att den knyter an till min text ”Abdikerad vänster”:

4 svar

  1. Vill minnas att hon några år före sin tragiska bortgång uttalade sig om att hon ångrade sin skådespelarkarriär och önskade att hon satsat helhjärtat enbart på musiken. Dessvärre kan jag inte hålla med om detta. Hon var tvärtom mycket begåvad inom båda områdena och klarade såväl dramatiska roller såväl som komiska. Hennes roll i Utvandrarna må inte vara lika stor som von Sydows och Ullmans men minst lika minnesvärd. Riktigt folkkär som skådespelerska blev hon sannolikt i tv-serien Söderkåkar. Fast hon är minst lika förknippad med HasseåTage då hon medverkade både i flertalet filmer och revyer, bl a Svea Hund som numret ovan är hämtat ifrån. Allt detta hade vi missat om hon enbart satsat på musiken. Jag tycker det är bra att sådant här kommer upp emellanåt, därför att det är en del av vår kulturhistoria. Den kultur som vi inte har enligt vår svenskhatande kulturmaffia.

  2. Hon var en härlig person som jag gillade, alltid med ett härligt leende på sina läppar.
    http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  3. Musiken får minnen att väckas i den bemärkelsen att med låtar som denna… längta tillbaka då Sverige var ett framgångsrikt land. och ett relativt homogent land.Vackert!

  4. Sångerskor med en så omisskännligt egen röst verkar inte skapas längre. Det kryllar av duktiga sångerskor men de flesta låter till förväxling lika. Inom jazzen anser jag Monica platsar bland de fem bästa i världen någonsin. Den enda som kanske hade en ännu mer unik stil var Billie Holiday(som för övrigt var Monicas första stora förebild) men Billie hade inte Monicas teknik.Hade Monica fötts i USA tror jag hon hade räknats som en av de absolut största, men vi hade ju missat en unik begåvning eftersom Monica nästan var som allra bäst när hon sjöng på svenska, som i klippet ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: