• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Venezuela nästa?


Vi känner till problemet för fartygstrafiken genom Röda Havet, som passerar Adenviken. Där riskerar stora fartyg att kapas av välbeväpnade somaliska pirater i små snabbgående båtar.

Vad som nu sker i Libyen, är inte detta en direkt parallell? Men i så mycket större skala. Hur agerar Nato, om inte som pirater? Här är det inte enskilda fartyg, utan ett helt land som kapas.

Lena Holfve har på sin blogg lagt ut filmer kring detta.

Mönstret känns igen från Kosovo. En liten grupp rebeller sätter igång väpnade provokationer, vilket naturligtvis ger en väpnad reaktion. När så rebellerna är på väg att lida nederlag ropar de högt om övergrepp, får mediauppbackning och därefter även militär uppbackning.

FN-resolutionen i Libyen gick ut på en flygförbudszon för att skydda civilbefolkningen från Khadaffis styrkor. Den talade inte om att byta regering i Libyen, vilket Nato nu ändå är i färd med. Nato bombar t.o.m. med bunkerbusters, – dvs skyddsrumsdemolerare – vilket tyder på att de verkligen försöker ta död på Khadaffi.

Vilka prejudikat ger detta Nato-angrepp på Libyen? Massmedia kan framställa vilken regim som helst som en skurkregim, de av oss som inte har tillgång till TV-kanalen Russia Today blir ganska så utlämnade åt den ensidiga propagandan.

Klart är att hela 7-klövern i Sveriges riksdag har fallit pladask.  T.o.m. ”Vänsterpartiet” ställer nu upp på USA-imperialismen.

För självfallet handlar det inte om mänskliga rättigheter och humanitet.  Vad det handlar om är olja, naturresurser och ekonomiska intressen.

Vilket land ska bli nästa offer?  Venezuela, som är än rikare på olja?

Dess ledare, Hugo Chavez, kan säkerligen framställas som en ärkeskurk. I  Venezuela finns en ganska stark och välorganiserad opposition ur medelklassen.

Å andra sidan finns en enighet bland latinamerikanska länder om att man inte vill veta av mer ”big-stick-diplomati” från USA:s sida.

Tidigare bloggtexter om Libyen:
https://janmilld.wordpress.com/2011/05/06/motiv-for-libyenangreppet/
https://janmilld.wordpress.com/2011/04/27/libyenmysteriet/
https://janmilld.wordpress.com/2011/04/16/vrakproducerande-vapen/
https://janmilld.wordpress.com/2011/04/09/fragor-kring-libyen/
https://janmilld.wordpress.com/2011/03/22/afrikanska-interventioner/

4 svar

 1. Det har funnits planer på att klippa Venezuela
  Men USA klarar inte av det – medvetenheten om USA:s skurkaktighet och imperialism är mycket hög i Latin Amerika . Dessutom klarar inte USA.s EKONOMI AV DET

 2. Haha!
  Vilken foliehatt!
  Skärp dig Milld. Venezuela är ett skräpland som socialister kört i botten. Det mördas fler i Venezuela än i Irak. Lybiens undanflykter varför dom massmördar civila är samma som Irans, Syriens, Egyptens, etc.
  ALLA arabländer anklagar USA för att ligga bakom ALLA dessa protester i ALLA länder. Det plus drogade ungdomar och Al-Quaida. Att du seriöst går på det visar ju helt klart vart din hjärna är på väg.

  Jag var ett fan till dig Milld!
  Du fick mig att se på saker från olika håll.
  När du nu delar åsikt med idioter i mellanöstern gör mig besviken.

 3. […] associationer går till Hugo Chavez i  Venezuela, Cristina Fernandez i Argentina och Viktor Orban i Ungern. Like this:GillaBli först att gilla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: