• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Nationalist? Javisst!

”Men det finns en gräns för vad man kan tolerera, och den linjen har Sveriges näringsminister passerat.”

Så skulle jag vilja travestera Peter Wolodarskis uttalande. Jag syftar alltså på Maud Olofsson, Vattenfall och el-priserna.

Senaste nytt om Vattenfall är att risken för att företaget ska gå i konkurs genom en allvarlig kärnkraftsolycka i Tyskland fasar ut, efter beslutet om nedläggningen av all kärnkraft i Tyskland.

I gengäld har stora investeringar i tysk kärnkraft gjorts till ingen nytta från Vattenfalls sida, vilket svenska elkonsumenter kan få vara med om att betala.

Om inte annat blir elen dyrare även för oss i Sverige, när efterfrågan ökar i Tyskland. El från svensk vattenkraft exporteras ju söderut. Samtidigt som Vattenfall alltså ägnar sig åt äventyr i Tyskland, kring både kärnkraft och kol. Långt bort ifrån svenska intressen och behov.

Hur blev det så? Hur gick detta till?

När fattades besluten och av vem?

Vattenfalls bolagisering skedde redan 1993, dvs under den borgerliga regeringen Bildt.

Elmarknadens omstöpning skedde 1996, dvs under den socialdemokratiska regeringen Persson.

Så det blir inte rättvist att lägga all skuld på vår nuvarande näringsminister.  Men Maud Olofsson har knappast bidragit till att lösa uppkomna problem.

Spontant kan jag tänka mig att 90-talets regeringsbeslut bottnar i en ideologi som romantiserar globalisering och marknadskrafter. Nationsgränser och regleringar är av ondo. Fri konkurrens och största möjliga marknad ger optimerad effektivitet. Så tänkte man nog.

Eller så kan det handla om påtryckningar utifrån, av den typ som IMF tidigare visat t ex Argentina och idag mot Grekland. Ett uttalande från Göran Persson slår mig: ”Den som är satt i skuld är inte fri”.


Den s-regering som tillträdde 1994 hade ju en ekonomisk oreda att ta över – efter dels Novemberrevolutionens svallvågor, dels Bildt-Westerbergregeringens excesser, med både rekordräntor och rekordinvandring.

Tidigare bloggtexter om elförsörjningen:
https://janmilld.wordpress.com/2010/03/14/intressekonflikt-kring-elforsorjningen
https://janmilld.wordpress.com/2011/04/03/el-for-sverige
https://janmilld.wordpress.com/2011/04/04/el-for-eu

3 svar

 1. Det är på något vis som våra politiker alltid lyckas göra allting fel.
  Murphys lag på svenska ungefär

 2. 12-åriga tjejer blir kallade fitta och hora varje dag:

 3. Angående ”nationalism”.
  OM nu de europeiska nationerna skall nedmonteras och byggas om till en NY NATION, dvs den EUROPEISKA NATIONEN, och till DEN börja sjunga HYLLNINGSSÅNGER , ”nationalsång”, och hylla DEN NATIONENS FLAGGA, samt också den nationens REGERING, och FÖRSVARSMAKT, så behöver naturligtvis en NEDMONTERING av de FORNA nationalstatsbildningarna ske?
  Om denna nya NATIONSbildning, är en EFTERAPNING av USA OCH DESS nationsbildning, där MÅNGA OLIKA STATER bildar ett gemensamt, UNITED, STATES OF AMERICA, så behöver man titta närmare på de verkliga möjligheterna för EU att verkligen lyckas.
  Detta europeiska projekt har inte särskilt stora möjligheter att lyckas.
  Varför?
  Därför att de europeiska staterna HAR OLIKA SPRÅK, har OLIKA HISTORISKA BERÄTTELSER, och OLIKA IDENTITETER.
  USA ÄR EN OERHÖRT SJÄLVDYRKANDE OCH NATIONALISTISK NATION, där varje medborgare HYLLAR unisont och patriotiskt SIN NATION, och också FÖRVÄNTAS vara en TROGEN PATRIOT, som är villig att GÅ I DÖDEN för SIN NATION.
  Detta kan aldrig uppnås i EU. Helt enkelt därför att EU inte har en gemensam historia och identitet.
  Därför är EU ett olyckligt och ”självmördande projekt”.
  När varje europeisk nations medborgare inser och förstår vad det är som pågår, så kommer självförsvars och självbevarandeviljor att öka.
  Nationalism och patriotism är hälsosamt ur självbevarandesynpunkt, både för folk och nation, och alla länder i Europa borde lära av USA som exempel när det kommer till patriotism och självhyllande, som ren självbevarande och ren sammanhållande faktor.
  Nationalism utesluter inte automatiskt människor som inte är födda i nationen. De nyare inflyttade nya medborgarna, kan också inneslutas i nationalismen och odla patriotiska känslor för ”sitt nya hemland”, och hylla dess flagga och övriga nationella ideal, samt sjunga dess nationalsång, så länge som de är (stolta?) medborgare av landet.
  Vill de inte vara medborgare, finns det ingen som kan tvinga till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: