• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Paradigmskifte?

Det är något särskilt som jag har ”i kikaren” med nästa film, ”Tal till Miljöpartiets kongress”. Samma sak som med projektet ”Ekodemokraterna”.

Det är att medverka till och påskynda ett paradigmskifte som nu står för dörren i Sverige.

Definitionen av ”paradigmskifte” är, enligt Wikipedia, ”ett byte av vetenskapliga tankemönster och förebilder”. Jag skulle vilja vidga den till att även omfatta byte av kulturella och politiska tankemönster och förebilder.

Det är ju så i Sverige, att vi kan på den offentliga arenan ha bara en åsikt åt gången. Vi kan tycka det ena eller det andra, men alla måste tycka likadant, samtidigt.

Ungefär detta konstaterades helt nyligen i en Axessdebatt.

Jag har konstaterat detsamma i vitboken (se här och här). Först ansåg alla att en hel del krav ska ställas på utlänningar som får komma till Sverige för att stanna här. Plötsligt tyckte alla precis tvärtom.

Det paradigmskifte som jag far efter är tesen att Sverige är ett ”rikt land” och två föreställningar som är kopplade till denna:
a) vi svenskar ska känna skuld för detta, är värdelösa och har något att försöka kompensera
b) vi ska tävla i godhet och där försöka bli världsmästare, vi ska villkorslöst dela med oss av vårt outsinliga välstånd.

Det har gått så långt att även Sverigedemokraterna i en film före valet talade om Sverige som ett ”rikt land”.

Det paradigmskifte som nu är både önskvärt, möjligt och ofrånkomligt tar sin avstamp i framförallt ”Peak Oil”.

Men även andra moment:
– USA:s skenande statsskuld och dollarkrisen
– EU:s valutaproblem, med Grekland och andra medlemsländer
– det desperata Libyenkriget
– svenska hushålls skuldsättning och Sveriges exportberoende.

Globaliseringen har gjort oss alltmer sårbara, vi har klättrat allt länge ut på en gren, vilken närsomhelst kan gå av.

Det paradigmskifte jag talar om är att vi istället för en fixering vid vår förmenta rikedom inser att problemet är det omvända:

• Hur kan vi någorlunda helskinnade ta oss igenom den enorma kris som står för dörren?

• Hur ”rädda vad som räddas kan”?

• Hur maximera förutsättningarna för mänsklig överlevnad i Sverige?

• Kommer de nya svenskarna att finna sig i att stå kö och vänta på sin tur som svenskar gjorde vid tidigare försörjningskriser?

Här en film om USA-dollarns utveckling:

8 svar

 1. När det gäller skuldsättning så finns det all anledning att fråga sig: hur kommer det sig att alla länder och befolkningar är så skuldsatta? Och till vem?

  Jo, det är inbyggt i det nuvarande monetära systemet. Nästan alla pengar skapas som skuld i samband med lån. Banker lånar inte ut insättarnas pengar. Pengarna skapas ex nihilo, ur tomma intet, vid kreditgivning i utbyte mot en skuldsedel. Helt nya pengar – penningmängden ökar. Detta betyder: PENGAR = SKULD.

  Eftersom pengar till räntan inte skapats, måste penningmängden (=lånen/skulderna) ständigt öka, annars saknas pengar i systemet (vilket då skulle krascha). Detta är den egentliga orsaken till inflationen. Till sist uppstår skuldmättnad då alla är så skuldsatta att skulderna inte kan öka mer. Vi förslavas av skulder till bankerna.

  Se denna animerade videoserie, ”Pengar som skuld”, som visar hur det nuvarande bedrägliga monetära systemet fungerar.

  • Det är en bra film, men man skulle vilja veta vad finansknuttarna och förståsigpåarna svarar på den ”kritik” som levereras i denna film och i andra liknande sammanhang. Den uppfattning som filmen ger uttryck för verkar vara väldigt marginell och företräds inte av många i den offentliga debatten, varken till höger eller vänster.

   • Håller med att det hade varit intressant vad ”experter” har att säga om vad som förs fram i dessa filmer. Att något är ”på marginalen” betyder dock inte att det är knasigt, knäppt, fel eller något annat ”negativt” som det ofta ges uttryck för, utan kan mycket väl vara mer korrekt än vad ”mainstream”-uppfattningar är. (På samma sätt så innebär det heller inte att bara för att något är ”mainstream”, att det därför är felaktigt). Sanningen är sin egen auktoritet.

    I fallet med hur det monetära systemet i grunden fungerar, så är nog rimligt att antaga att ”experterna” är benägna att inte se till sådant som skulle kunna stjälpa deras verklighetsuppfattning. Som t.ex. att systemet är instabilt och gynnar en mindre klick ”elit-bankirer”. En slags försvarsmekanism, alltså.

 2. att hela tiden vara i skuld, är som att ha en kniv mot halsen. Men Borg slutar väl snart, så lämnar han dom problemen till någon annan.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 3. En sak som jag märkt,

  som vi återser i Axess och andra debatter om mångkultur; är att det endast är invandrare som ”håller låda” och talar om sina upplevelser i det mångkulturella samhället – För svenskar.

  Det är sällan eller aldrig vice versa, så till vida inte svenskar fått godkännande av en politiskt korrekt OK-stämpel.

  Det är principiellt fel, men samtidigt träffande, att invandrare talar om för svenskar hur svenskar ska förhålla sig till dem och mångkulturen.

  Mångkulturella samhället verkar menat att inte vara något ömsesidigt.

  Trots mångkulturen är det mest samhällsomvävlande projektet i vår historia.

  Värt att tänka på..

  //ES

 4. MATTIAS: Håller med om vad du skriver. Men det hade varit intressant att höra vad vänsterekonomer anser om kritiken mot den räntebaserade ekonomin. Rimligen borde de väl vara eniga med den? Inte är det väl så förbannat ”radikalt” att föreslå ett ekonomiskt system utan ränta, eller i varje fall ett system där ränteuttagningen hålls under strikt lagstiftning? I den islamiska världen fungerar det ju.

  • Precis! Det borde finnas ekonomer som håller med! Men alla verkar vara skolade i samma skola(?).

   Det är klart att ett annat (stabilt) monetärt system hade fungerat. Det hade variit ”segare” eller ”slöare” eller ”mer långsamt i förändringen” än vad vi ser idag, men enligt min mening hade det varit lika med ett bättre samhälle! (Och jag tror att många vänster-människor egentligen hade hållt med, precis som du säger).

 5. Om vi bara slutar med antagandet att jobbet i sig ger den absoluta frälsningen och återgår till ett liv ton i ton med natur och miljö, kan vi fortsätta att leva på vår jord 🙂 det torde vara prio ett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: