• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Fotbollsvåld

Under veckan kom ett mejl från en av mina läsare, med synpunkter som väcker reflexioner. Det handlar om fotbollshuliganer och läktarvåld:

Nu har det hänt igen, en supporter sprang in på plan och knuffade till en spelare, han blev snabbt omhändertagen av ett tiotal poliser och utburen med huvudet före. Till och med statsministern och justitieministern fick ge sin syn på saken och lovade hårdare tag och översyn av lagarna. Tidigare för någon vecka sen såg och läste vi om en domare som fick ett knallskott kastat mot sig.

Oj vilket hemskt våld, knuffar och smällare, kommentarer från journalister, politiker, vart är Sverige på väg?

När våld utövas mot ambulanspersonal, räddningstjänst, poliser och oskyldiga i form av stenkastning, mordbränder, raketer osv, var är då media, politikerna och övriga, när ser vi fördömande om detta och varför lyckas polisen knappt gripa någon då?

Mer eller mindre bagatellartat våld, en fotbollsspelare som knuffas till förstoras upp i media medan man tiger om det verkliga våldet.

Har fotbollsspelare högre skyddsvärde än blåljuspersonal?

Beror det på vem som utför våldet? Kommer vi att se censur från media om det visar sig att män med invandrarbakgrund också är inblandade i läktarvåldet?

Mina egna reflexioner blir:

1.

Hur kan individer bli så totalt utflippade,att bara kommer på idén att rusa ut på en fotbollsplan och ge sig fysiskt på spelare eller domare? Så var det väl aldrig förr? Vilka samhällsförändringar ligger bakom?

Jag skulle vilja veta allt om dessa individer och deras bakgrund! Intill dess att fakta framkommer blir min hypotes att det huvudsakligen rör sig om individer ur underklassen – arbetslösa, socialbidragstagare och låginkomsttagare. Personer som lyckats dåligt i skolan och här finner en ”nisch” att kompensera låg självkänsla, få spela en roll och ingå i en form av gemenskap.

2.

”Fotbollsvåldet” ger mig associationer till det politiska våldet. I båda fallen tillhandahålls en arena för stark känsloutlevelse och utövande av våld. I politiska sammanhang lär det dock vara större inslag av medelklassungdomar, samt invandrarungdomar.

3.

Jag kan dela läsarreaktionen att ”fotbollsvåldet”, vid en jämförelse med ”förortsvåldet”, är mindre allvarligt. Jämfört med uppeldande av skolor och bilar, misshandel och annan kriminalitet kan det förra framstå som nästan harmlöst. I det senare fallet kan det ändå i media låta som att man ”inte får skuldbelägga” vandalerna. Beträffande det dåliga beteendet på idrottsarenor visas inte samma benägenhet att  ansvarsbefria.

Det är rätt att reagera, detta idiotbeteende ska absolut inte tolereras! Jag fäster mig ändå vid skillnaden och undrar: beror det på att förövarna på idrottsarenorna vanligen är svenskar, medan förövarna i förorten vanligen har utländsk bakgrund?

Människor bör normalt hållas ansvariga för sina handlingar.

Det är att visa dem respekt.

6 svar

 1. Med andra ord lågpannade individer som det verkar finnas gott om idag

 2. Helt rätt, jävligt bra skrivet!

 3. Tack för att du hjälper till att bena upp tankarna även kring fotbollsvåldsparadigmet och drar rättmätiga paralleller.

 4. Bra skrivet.

 5. Riktig analys. Bra att en uppmärksammas.

 6. Vem är egentligen värst, en kille som springer in på plan och knuffar omkull en sittande målvakt eller fotbollsspelarna själva med sina miljonlöner? Nu är spelarnas löner kanske inte så vansinnigt höga i Sverige men Zlatan tjänar väl, vad jag förstår, säkerligen minst 100 miljoner om året.

  Han hyllas av medierna medan denne unge, och visserligen omdömeslösa och idiotiske, kille får springa gatlopp i desamma.

  Och vem är egentligen den största skurken, den som springer in på en fotbollsplan och knuffar till en målvakt eller den som riskerar andras liv genom att t ex köra i 60 kilometer i timmen på 30-väg?

  Det tål att tänkas på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: