• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

In i Norden extremt

Här i Norden har vi sedan ett sekel haft demokrati, våra länder har stått som modeller för välfärdssamhällen, med trygghet för medborgarna.  I Skandinavien – Sverige, Norge och Danmark – har vi dessutom i stort sett samma språk. Finland har i gengäld ingått i det svenska riket under åtskilliga sekler, det var inte minst finländare som stupade på svensk sida i olika stormaktskrig.

Denna nordiska gemenskap håller Sverige nu på att mäla sig ur.  Hur kommer det sig?

Jag tror det bottnar i olika erfarenheter under 1900-talet. Tillspetsat uttryckt har vi svenskar blivit mentalt skadade av en så lång period av fred, trygghet och välstånd. Den har berövat oss en elementär självbevarelsedrift. Något som islänningar, finländare, norrmän och danskar har.

Både Danmark och Norge har ju varit ockuperade av främmande makt. Finland fick först uppleva ett grymt inbördeskrig, sedan två krig mot Sovjetunionen. Island har sedan sin självständighet 1944 inte varit ockuperat, men ständigt fått kämpa mot vädrets makter.

Den invandring som Island haft har utgjort nästan bara av arbetskraftsinvandring, till största delen från andra delar av Europa.

Även Finland har hela tiden haft en påtagligt begränsad invandring, framförallt av asylinvandrade. Antalet asylsökande till Finland hittills i år är bara en dryg tiondel av antalet till Sverige.

Danmark har stramat åt sin asyl- och anhöriginvandring väsentligt under det senaste decenniet.

Närmast Sverige i invandring – både vad gäller omfattning och karaktär – ligger Norge. I relation till befolkningstal.

Däremot fick det invandringskritiska partiet i Norge, Fremskrittspartiet, nära 24% av rösterna i det senaste valet och blev landets näst största parti.

I Finland fick Sannfinländarna nära 20% av rösterna i årets val, och tillhör landets tre största partier.

I Danmark är Dansk Folkeparti något mindre men har påtagligt inflytande påå regeringspolitiken i landet.

Detta återspeglar en skillnad i öppenhet och yttrandefrihet, i demokrati och mediasituation, i debatt- och kulturklimat.

I Norge redovisas t ex statistik om etnicitet hos förövare av våldtäkter, i Sverige mörkas det kring invandrares brottslighet.

Detsamma gäller rent ekonomiska kostnader.

Per Gudmundson i SvD den 23/5 2011:

”För två veckor sedan kom utredningen Velferd og migrasjon – Den norske modellens framtid. Där konstateras att invandrare från Afrika och Asien har så låg delaktighet i arbetsmarknaden att det ger en allvarlig ekonomisk belastning. ”

”Staten bör försöka locka högkvalificerad arbetskraft, och utredningen menar att det är ‘särskilt viktigt att reglera tillströmningen av invandrare med låg kompetens, så att de som kommer får möjlighet att delta i arbetslivet’. Norge bör inte lätta på den åtstramade humanitära invandringen (som regeringen alltid kallar ”konsekvent, rättfärdig och rättssäker”), och försörjningskrav vid anhöriginvandring föreslås.

I övrigt vill man göra socialförsäkringssystemen mindre generösa, försvåra att bidrag förs ur landet, samt stimulera invandrade kvinnor att välja arbete före hemmatillvaro med barnbidrag.

Slutsatserna borde intressera, för Sverige påverkas. När den norska regeringen presenterade höstbudgeten gladdes statsminister Jens Stoltenberg över att antalet ogrundade asylansökningar hade minskats från 18000 till 10000. ‘På detta sparar staten 2,5 miljarder kronor’, utbrast han (NTB 5/10 2010). ‘Nu är det Sverige som tar notan. När Norge blir mindre attraktivt för asylsökare drar fler till Sverige’, konstaterade Ann-Magrit Austenå, generalsekreterare i Norsk Organisasjon for Asylsøkere,..”

Den svenska attityden har av någon anledning varit extra aggressiv, överlägsen, uppblåst och självtillräcklig gentemot Danmark. På detta finns otaliga exempel – spontant kommer jag på tre särskilt grova:

• Krönikören Anders Westgård i Aftonbladet 2001

• Författaren Lena Sundström, i  ”Världens lyckligaste folk” 2009 (bok och TV4-film)

• Mp-ledaren Maria Wetterstrands utfall mot Danmark i riksdagen vid årsskiftet.

Jämfört med vart och ett av våra nordiska grannländer bedriver Sverige idag en helt extrem invandringspolitik. Följden blir inte bara ekonomiska kostnader för det svenska samhället, det har också medverkat till en galopperande våldsbrottslighet, en havererad skola, otrygga bostadsområden och ökad otrivsel.

Resultatet har blivit nya flyktingströmmar – av svenskar som flyr invandrartäta bostadsområden. Det flesta flyttar inom Sverige, men många söker sig till andra länder.


Risken ökar också för att den okontrollerade situationen i Sverige spiller över på våra grannländer. DF-ledaren Pia Kjaersgaard har – på goda grunder – talat om behovet av att sätta en klaff över Öresundsbron, för att skydda Danmark från vad som kan komma norrifrån.

Därmed inte sagt att inga problem finns även i t ex Norge, men där kan man åtminstone prata om saken, erkänna problemen och försöka göra något åt dem. Utan att någon statlig utredning tillsätts för att peka ut kritiker som främlingsfientliga och nästintill kriminella…

Låt mig avslutningsvis citera ur ett mejl som jag nyligen fick från en av mina läsare:

”Om jag reser till ett främmande land så är invånarna där främlingar för mig. Om jag begår brott mot dem så är jag fientlig mot dessa främlingar. Om jag blir utvisad efter dom så bekämpar landet främlingsfientligheten som jag visat. Om man i Sverige vill bekämpa främlingsfientligheten så skall man utvisa alla utlänningar som begår brott i Sverige. Eller?”

7 svar

 1. Det är hög tid att vi (det Svenska folket) också börjar reagera mot den mycket kostsamma invandrings -och integrationspolitiken.
  Det borde ligga i varje riksdagspartis intresse om de ser till vårt lands bästa.
  Som det nu är, är det bara Sverigedemokraterna som vill skapa en förändring,men egentligen borde det ligga i nästan varje partis program/inriktning att se till att Sverige som land först och främst tar hand om de som byggt upp det välstånd som vi hittills har haft.

  Tyvärr uppfattar jag nu för tiden, att så inte är fallet!

  Gör om – gör rätt!

 2. […] Enhver der følger med, ved det forholder sig som lægen og filosoffen Forberg-Gillving skriver. Norge, men et FP der er næsten dobbelt så stort som DF, henligger i stilhed. Finland, der stort set ikke har villet have nogen asylindvandring ligeledes. Spørgmålet er så hvorfor Danmark? Jeg har ikke noget sikkert svar. Konformitet? Et bekvemt mobbe-objekt? Må svenskerne ikke vide noget om forholdene i Norge og Finland, som det jo ville medføre hvis svensk journalistik og politik skiftede hadeobjekt? Hvad er det lige ved Danmark, eliten bare ikke kan udstå? Der er, som skrevet forleden, ikke nogen dansk pendant til “Dagens Danmarks-bask”. Dit bud er lige så godt som mit. En meget sjælden og læseværdig artikel. (Jan Milld skriver om samme emne i dag: In i Norden extremt.) […]

 3. Tror att vissa fakta på den här sidan kan vara av intresse för dig, såvida du inte redan kände till det. Det handlar om vilka små skillnader det är i Sverige mellan medborgarskap och PUT:

  http://integrationsbloggen.blogspot.com/2011/05/om-svenskt-medborgarskap.html

  Ganska skrämmande, egentligen!

  • Där kan alltså konstateras att bara Belgien (som är tvåspråkigt) och Sverige saknar språkkrav för medborgarskap. Alla andra länder har det.

   Folkpartiet förde ett tag fram krav om kunskaper i svenska språket för svenskt medborgarskap, men har tydligen släppt det nu.

   • Ja, jag tycker den sidan är väldigt intressant. Konstigt att det är rasistiskt att kräva språkkunskaper i Sverige när det är så ovanligt!

 4. Alltid dessa vidriga Socialdemokratiska/Arbetarrörelse/Labour Party typer som drivit sina länder till förfall! Vart man än vänder sig står dessa olika varianter av socialdemokrati och förintar det egna landet!

 5. Nigerias beolkning ökar från dagens 140 miljoner till 800 miljoner nigerianer år 2100 enligt FN. Gissa vart dessa flyttar – jo till Sverige naturligtvis. Detta är ett faktum. Afrikaniseringen av Sverige kommer att nå endemiska proportioner inom en mycket kort historisk tidsperiod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: