• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Öster om öst

”Öst” brukar ju knappast förknippas med demokrati – där har historien igenom legat diverse despotier, senast kommunismen.

Sverige har nu utvecklats till att inte bara likna, utan nästan överträffa, många diktaturer. Genom centralkontrollen, censuren och den nitiska likriktningen i opinionsbildningen.

Många känner nog till en ”klassiker”, där Aktuelltredaktionen höll krismöte i augusti 2009,  efter en direktsändning där en medverkande inte hållit sig till ”manus”, utan sagt sådant som inte var ”tänkt”:

Eva Landahl, Aktuelltchef: 

– Vi blev ju utsatta för en kupp, kan man säga. En studiogäst… hade en politisk agenda, ..”

– Det är väldigt sällan det här händer oss, att en person så att säga gör någonting som inte var… tänkt… i studion, och…

– Det svåra är att vi har ju inte alltid kontroll över vad som kommer att hända i en direktsändning, …”

Intressant med den incidenten var också hur tydligt det framgick att programledaren är helt centralstyrd under sändningen, genom en hörsnäcka i örat.

Mikael CromsjöVaken.se, om medverkan i  SVT:s ”Debatt”, våren 2011:

”Varför samla alla dessa starka röster? …Innan sändningen blir jag ordentligt utfrågad av SVT om vad jag vill säga. Efter att ha berättat en del så blir jag uppringd och tillsagd att jag endast skall berätta att jag inte tror på den officiella historien angående Bin Ladens död och att det inte finns tid att berätta om någonting annat.  Vad är det för en debatt tänkte jag?”

Jag tänker också på söndagens Agenda, då Anna Hedenmo skulle intervjua Miljöpartiets nyvalda språkrör, Gustaf Fridolin och Åsa Romson.

Fridolin är ju känd och – oavsett vad man kan tycka om hans åsikter – en mycket begåvad politiker. Romson blir intressant då hon slog ut motkandidaten Mikaela Valtersson med röstsiffrorna 200-50.

Själv står jag långt ifrån Miljöpartiet, eftersom det i praktiken inte är ett miljöparti.  Som tittare hade jag ändå varit intresserad av att höra vad de två språkrören kunde ha att säga, i synnerhet när man kom in på väsentligheter: om hur Sverige ska kunna ställa om för att klara situationen nu efter Peak Oil, med allt dyrare bensin.

Uppenbarligen ville båda språkrören gärna tala om detta, men de avbröts av Anna Hedenmo. Hon agerade som ett förkläde, placerade sig som en barriär mellan de medverkande och tittarna. Programkontrollen ville hellre att programtiden skulle ägnas åt sidofrågor, politiska ordningsfrågor – som om eventuell regeringsmedverkan, höger-vänster-skalan, osv.  Politiken som bara ett spel, yta utan innehåll.

Här kunde således noteras inte bara denna ängsliga hörsnäcke-TV , utan också hur man valt att sortera bort politiska väsentligheter.

Nu har det gått så långt med förprogrammeringen i Sverige att även utlandet får märka av det. Som när Rysslands Vladimir Putin skulle medverka på en presskonferens i Rosenbad tillsammans med Fredrik Reinfeldt. Inför öppen ridå visades att bara utvalda journalister fick rätt att  ställa några frågor.

Allt skulle vara regisserat. Något som dock Putin – den i sammanhanget mer demokratiske statsministern – inte accepterade.

Som framgår av dessa två filmklipp:

14 svar

 1. Ja det är helt sjukt FANTASTISKT att vi i
  Sverige lever i en diktatur som är mer kontrolerad
  än vad det forna ex Sovjet har det I dag 😦

 2. Det finns folk som säger betala inte TV licens
  Jag blev mer övertygad nu – vi ska inte betala för vinklade nyheter för då understödjer vi en åsiktsdiktatur.
  Om tio tusen SD:are och liknande bestämmer nu att inte betala teve licens så skulle SVT förlora 20 mille på ett år

  • Nja, många SD:are bor ihop med SD:are så då går de miste om enbart 1 licens. Sen har vi de SD:are som redan är licensskolkare. Men idé är dock inte dum…

  • Det spelar ingen roll. Det finns redan många som licensskolkar. Det vi behöver nu är att lägga ner Public Service helt och hållet, och begrava SVT och TV-licensen för gott!

 3. Jan, din vaken.se-länk går bara till samma video som sist i detta inlägg.

 4. Intressant att se vad José hade att säga om saken. Undrade just vad det var han skulle fråga egentligen.

 5. Nu tycker jag det finns vissa tendenser till överdrift från din sida. Men i det stora hela så håller jag med dig. I synnerhet gällande vad Putin och Mikael Cromsjö hade att säga.

 6. […] Överdrev jag i min kommentar den 24/5? […]

 7. […] kvitto på hur det där förhåller sig är krismötet hos Aktuelltredaktionen i augusti 2009, efter att en medverkande i direktsändning sagt något spontant och utanför […]

 8. […] massmedia som är enkelriktade och som gjorts till kopior av de […]

 9. […] detta kommer televisionen, där vi har inte bara TV3 och TV4, utan  kan konstatera hur även SVT är strömlinjeformat efter en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: