• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Personaltäthet i vård


Det är tydligen skillnad på folk och folk.

I Falu-Kuriren hade den 18 januari en nyhet om personaltätheten i Rättviks äldreomsorg. På Enådal ska tre anställda på nätterna ta hand om 56 vårdkrävande äldre, ofta multisjuka, på fem avdelningar.


Samtidigt vet vi att personaltätheten kring s.k. ensamkommande flyktingbarn (i praktiken unga män i värnpliktsålder) är en helt annan. Genomgående är personalstyrkan på deras boende lika stor som antalet vårdtagare. 56 unga män skulle kräva 56 anställda för att serva dem.

Nu behöver de inte bo i så stora grupper. Vanligare är enheter på kanske 10.

”Politiskt Inkorrekt” i maj 2011:

”TIO PERSONER TILL ÅTTA ‘ENSAMKOMMANDE'”

”De åtta platserna kommer att bebos av ungdomar mellan 15 och 18 år som kommer att få egna rum. Gemensamma utrymmen som kök och allrum kommer också att finnas. Småttingarna ska också aktiveras i diverse fritidsaktiviteter…”.

”Tranås kommun fokuserar på de nya arbetstillfällen som skapas i och med det nya boendet: ungefär tio personer ska anställas och Attendo säger sig rekrytera lokalt och kompetensutveckla med syftet att få en ‘bra blandning av mogna personer i verksamheten’.”

– Vi är mycket glada över att Attendo har fått förtroendet att driva boende och boendestöd…, förklarar Omar Elsayed, regional verksamhetschef på företaget.

Till de kommuner som tagit emot denna typ av småttningar hör Hofors.

Där blev det dock fel i den ekonomiska kalkylen.

Arbetarbladet den 11 maj 2011:

”Socialnämnden största orsaken till Hofors mångmiljonförlust

Kostnaderna för ensamkommande flyktingbarn och handikappade spräcker kommunens budget. Enbart Hofors socialnämnd räknar med ett underskott på 15,7 miljoner kronor i år.”

Arbetarbladet den 10 maj 2011:

”Till exempel har mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har blivit betydligt dyrare än budgeterat och externa konsulter som granskat verksamheten kritiserar nu kommunen för att ha gjort en alldeles för optimistisk kalkyl.

Socialnämnden hade räknat med ett överskott från verksamheten på 4 miljoner kronor. Utfallet ser ut att bli ett nollresultat.

Statliga bidragen har sänkts med över 100 000 kronor per flykting. Kommunen får ingen ersättning för extraordinära utgifter och uppstartskostnader för personal och utrustning på 2 miljoner kronor täcks inte av bidrag.”

Och pga underskottet måste kommunen nu avvakta med två stora projekt: 14 miljoner kronor till renoveringen av Hoforshallen och 11 miljoner till byggnationen för Entré Ungdom i Folkets Hus.

”Som man bäddar får man ligga”, sägs det.

Travesterat kan det bli ”Som man röstar får man lida”, men det träffar inte helt rätt. Även de som röstat på Sverigedemokraterna i Hofors drabbas ju av de galna kommunala besluten.

Och många som drabbas har inte haft möjlighet att rösta, då de ännu inte nått rösträttsålder.

6 svar

 1. Nej, och det är det som Reinfeldt ska förhindra genom att skicka ut Westerberg och Expo till skolorna, så barnen lär sig att inte rösta på SD i nästa val när de blir röstberättigade…

 2. Sverige är ett sjukt land som styrs av inkompetenta hönsarslen som inte begriper sig på ett skit om ekonomi. Det bästa för alla hade varit om landet styrts av en gammaldags husmor, som fattade att hushålla med resurserna innan man kunde ställa till med fest. Idioterna inom de statliga och kommunala förvaltningarna tror tydligen att resurserna är obegränsade, samt att ett svindyrt skäggbarn från helvetet skulle vara nå´n sorts vinst….

 3. Jan! Jag vet att du har eftersökt hela Axessdebatten om medias beslutade mörkning av invandringsproblem. Här är en länk till hela debatten, som är uppdelad i 2 delar:

  Galne Gunnar har fixat det!

  • Tack Cavatus,
   det är just så jag önskar att min blogg ska fungera:
   jag lägger ut en text – olika läsare kommenterar och kompletterar!
   Tillsammans skapar vi en kunskapsbank.

 4. Apropå ålder på dessa såkallade ensam kommande
  flykting killar ,,så har personalen själv en egen uppfattning att på ett boende där dom jobbar I St-holm är hela 75 %garanterat över 18 år ! och på ett annat boende i St-holm är hela 90 % över 18 år ,,,
  2500 kr per skägge barn får Attendo Care som är dom som driver dessa 2 boendena ! om dom tar emot fler än dem som dom e godkända för ,så får dom 4000 kr per dygn och person ,,,,
  dessa upgifter har jag fått av att jag själv har talat med 2 av personalen på dessa bedrägeri boendena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: