• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Filmcensur

Igår gick ett program på SVT om den svenska filmcensurens historia. Förfasandet över att det någonsin funnits en sådan gick inte att ta miste på. Här var budskapet klart: våld på film är OK.

Youtube har uppenbarligen en annan linje, och det kan jag uppskatta. Dvs om det rör sig om att inte tillåta visning av våld i något perverterat nöjessyfte.

Men tydligen gör Youtube nu en så vid tolkning av detta, att även visning av våld i ett folkupplysande och brottsbekämpande politiskt syfte förbjuds.

Min film ”Tre brottsoffer” togs just bort från Youtube. Det meddelande jag där fick löd:

”OBS!

Följande videoklipp från ditt konto har inaktiverats på grund av överträdelse mot YouTubes riktlinjer för mötesplatsen:
    •    Tre brottsoffer – (milltsagt)

Ibland blir människor skadade och det är oundvikligt att dessa händelser då och då dokumenteras på YouTube. YouTube är dock inte till för att chockera. Det är inte tillåtet att lägga upp videoklipp med olyckor, lik eller annat innehåll som är avsett att chockera, skapa sensation eller som är respektlöst. Om ett videoklipp är ytterst grafiskt eller motbjudande måste det balanseras med extra utbildningsmaterial eller dokumentärsammanhang och information.

Ditt konto har fått en varning enligt riktlinjerna för mötesplatsen. Den upphör att gälla om sex månader. Ytterligare överträdelser kan leda till att du tillfälligt inte kan lägga upp innehåll på YouTube och/eller att ditt konto sägs upp.”

Denna ruta upplyste tittarna om det inträffade:


”Chockerande och motbjudande innehåll”. De bilder på offer för våldsbrott som jag visade var samtliga stillbilder, inte rörliga bilder. Krantz-bilden var dessutom pixlad. Men visst – hemskt blev det ju ändå.

Det verkligt chockerande och motbjudande i sammanhanget är de grova våldsbrotten i sig, att de begåtts – inte att det informeras om dem. Syftet med filmen är självklart och uppenbart för envar som vill begripa något alls: att motverka flera sådana illdåd.

”Om ett videoklipp är ytterst grafiskt eller motbjudande måste det balanseras med extra utbildningsmaterial eller dokumentärsammanhang och information”, skrev man. Det var ju exakt vad jag gjorde i min film! Har de inte själva sett filmen?

Det e-postmeddelande jag fick var i praktiken anonymt – undertecknat ”Facebook-teamet” – så jag har ingen enskild person att vända mig till, för att få klargöranden. Sådana kan ju vara på sin plats med tanke på att man hotar helt säga upp mitt konto på youtube.

Jag skrev ändå ett svar till den adress varifrån mejlet kommit, med en fråga om vad i filmen man åsyftade: var det bara bilden på liket av Elin Krantz, eller omfattades även det blodiga ansiktet på Jenny Lemon. Kanske även Fredrick Federley, med sin blåtira?

För mitt fortsatta filmarbete är det ju viktigt att kunna veta var gränsen går. Eftersom våldsbrottsligheten fortsätter och därmed behovet av att opinionsbilda mot denna.

Något svar har jag ännu inte fått, och något säger mig att det inte kommer.

Efter att 25 av mina filmer på Youtube tidigare togs bort, efter påtryckningar från SVT, gick det ju inte att få någon kontakt med Youtube.

Samtidigt som man är ”på alerten” (åtminstone beträffande mina filmer) gör man sig alltså otillgängliga.

Nu har jag gjort ändringar, med viss marginal, av det  som ”Youtube-temet” påtalat. Och lagt ut filmen ”Tre brottsoffer” på nytt:

Filmen i sin ursprungliga version finns kvar på Daily Motion:

http://www.dailymotion.com/milltsagt#videoId=xibgu3

7 svar

 1. Vad tror du Elin Krantz anhöriga tycker om att du publicerar brottsplatsbilden på henne i din film?

  • Jag tror inte att det spelar någon roll längre, eftersom många hade sett de redan och de finns nu överallt på nätet. Denna fråga borde du ställa till den personen som hade publicerad de först, inte till folk som använder redan kända bilder i sitt eget material.

 2. Det var säkert en massa politiskt korrekta individer som har flaggat din video. När den sedan fick tillräckligt många flaggningar så ingrep dom från YouTube, en video-kanal som på senare år har kommit att själva bli alltmer politiskt korrekta. Förmodligen ett gäng vänster-extremister som gått samman för att flagga den så mycket som möjligt. D v s samma taktik som dom brukar anklaga SD för när det är opinions-undersökningar i mediernas webb-upplagor. Ända skillnaden är att nu är det förmodligen sant.

 3. Formodligen har alla tre ratt !

 4. […] til hverdagens påtrængende spørgsmål, unisex-toiletter på rådhuset.” I cyberpsace har Jan Milld fået slettet en video fra You Tube. Elin Krantz, hun døde også i Gøteborg for ikke så længe siden, men omtalen af det er […]

 5. Tack Jan för inslaget. Vi tänker visst lika 😉

  Jag har tidigare mailat BRÅ om svenskfienlighet och deras websida:

  2011-03-16

  Hej.

  Den information som finns på den aktuella sidan handlar om hatbrott och vad som innefattas i begreppet enligt lagen om hatbrott. I lagen finns inget begrepp som heter ”svenskfientlighet” och därför finns det inte heller med i listan på webbsidan.

  Svenskar kan utsättas för hatbrott, lagen gör ingen skillnad på vilken nationalitet eller etnisk grupp som utsätts – utgör motivet till brottet att offret tillhör, eller representerar, en viss nationalitet eller etnisk grupp så är det ett hatbrott.

  Bilder kan alltid diskuteras eftersom man kan läsa in så många olika saker i en bild. Men svastikan är en känd symbol för nazismen och det är en ideologi som bland annat bygger på rasism och antisemitism – det vill säga två av motiven som finns räknas in bland hatbrotten. Så jag tycker nog att bilden fyller sin funktion.

  Hälsningar

  Anders Jansson

  Information och förlag
  Brottsförebyggande rådet
  Box 1386
  111 93 Stockholm
  08-401 87 16

  2011-03-15 10:21 >>>
  Hej,

  Jag läste er sida om hatbrott på
  http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=32&module_instance=2

  Undrar varför ni så stereotypt utpekar nazister (genom ert foto på svastika) som de som utför hatbrott? Hur många hatbrott av s k nazister sker i Sverige, jämfört med andra hatbrott?

  I Malmö som exempel, blir judar attackerade av muslimer. Det lär vara mer vanligt förekommande än nazisters illdåd. Judiska organisationer varnade t o m judar att resa till Malmö. Det ska visst vara förenat med fara att vistas på gator och torg, om man ser ut som en jude, något som har tyvärr har blivit mer vanligt i samband med en växande muslimskt population i staden.

  Så för att nyansera bilden lite, kan ni visa en bild där någon på arabiska har skrivit något illa om judar?

  Upptäcker dessutom att ni skriver främlingsfientlighet, men lyser med er frånvaro vad gäller termen svenskfientlighet. Då undrar jag om ni anser att invandrare inte kan känna hat mot svenskar? Är det bara svenskar som kan vara hatiska?
  Och att hatbrott eller andra våldsbrott mot enbart svenskar, utförda av invandrare, inte förekommer i Sverige? För genom att utelämna termen svenskfientlighet, när termen främlingsfientlighet finns med i er lista under hatbrott, innebär ju att motsatsen inte existerar i er verklighetsbeskrivning.
  Vilket osökt blir ifrågasatt av mig, när återigen ett våldsbrott utförs av ett troligt invandrargäng från Bergsjön i Göteborg, nu mot en ensam svensk kvinna.

  Hon blir kidnappad, och våldtagen under flera dagar. Svensk media tonar ner händelsen.
  När blev en invandrartjej våldtagen av ett invandrargäng senast – vad säger er statistik och vilka slutsatser drar ni av påståendet att det visst förekommer hatbrott mot svenskar av invandrare?

  mvh

 6. Stående eloge till den outtröttlige Jan Milld!
  Jag upprepar: Du är oumbärlig som SD-Riksdagsman fr.o.m. oktober 2014!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: