• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Makt bortom kontroll

Det var i januari 1961 som den avgående president Dwight Eisenhower höll sitt TV-tal, där han varnade för makten hos ett gigantiskt militär-industriellt komplex i USA, med särintressen på tvärs mot medborgarnas.

Så här lät han:

I talet sade Eisenhower bland annat:
”…only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge industrial and military machinery of defense with our peaceful methods and goals.”

I översättning:
”…bara en vaken och kunnig befolkning kan framtvinga den rätta anpassningen av den enorma industriella och militära makten med våra fredliga metoder och mål.”

Tyvärr inträffade inte detta. Tre år senare – 1964 – kunde klartecken ges för  Vietnamkriget.

Detta krig skulle resultera i mer än 58.000 stupade amerikaner, och ytterligare många skadade (i Korea stupade 36.000 amerikaner).

Antalet dödade vietnameser var långt mycket större.

Så här skriver Wikipedia:

”Hur många vietnameser som dödades under kriget var länge oklart. Den lägsta uppskattningen gjordes av den vietnamesiska regeringen några år efter krigets slut. Här uppskattades antalet döda till cirka 2 miljoner vietnameser totalt, inklusive både civila och militära dödsoffer på båda sidorna. Uppskattningar från bland annat FN och USA uppskattade att ca 4 – 5 miljoner vietnameser hade dött under kriget. Enligt ett uttalande av den vietnamesiska regeringen 1995 uppskattar man att 5,2 miljoner, eller var åttonde invånare, hade dödats under inbördeskriget – den tidigare lägre siffran hade publicerats för att inte demoralisera befolkningen.”

Cirka 5 miljoner dödade vietnameser, alltså.

Inte förvånande, eftersom USA fällde mer bomber över  Vietnam 1964-72 än vad som fälldes totalt under hela  Andra världskriget. Dag efter dag rullade armadorna av B-52:or ut sina mattor och napalm och andra bomber över landet.

Till krigets pris här även spridningen av växtgifter som Agent Orange, vilka skördat offer långt efter att USA lämnat  Vietnam. 500.000 vietnamesiska barn har fötts med missbildningar.

I förrgår skrev jag om hur det första Gulfkriget startade genom en lögnhistoria, uppblåst i massmedia – vad man brukar kalla en ”false-flag-operation”.

Motsvarande gällde Vietnamkriget. Det drogs igång efter ett påstått nordvietnamesiskt angrepp på en amerikansk kryssare, på internationellt vatten i Tonkinbukten.

Så här beskrivs detta i Wikipedia:

”Tonkinbuktsintermezzot brukar ofta anges som det officiella startskottet för kriget. Den 4 augusti 1964 sägs ett antal nordvietnamesiska torpedbåtar helt oprovocerat ha angripit amerikanska krigsfartyg på internationellt vatten. Som en följd härav godkände kongressen den 7 augusti den så kallade Tonkinresolutionen, som gav presidenten fullmakt att vidta de åtgärder han fann nödvändiga. Med denna resolution bakom sig lät president Lyndon B. Johnson, med stöd från sina rådgivare, inleda bombningar av Nordvietnam och andra aktioner inom några månader.

Uppgifterna går isär om exakt vad som hände i Tonkin-bukten den natten. De flesta anser att incidenten var framprovocerad och avsiktligt överdriven, men ytterligare andra hävdar att det aldrig hänt överhuvudtaget.”

”Den som vill sjunga hittar alltid på visor”, sägs det.
De som vill ha krig finner alltid en förevändning.

I denna film medger efteråt Robert McNamara, USA:s försvarsminister 1961-68, att bombningarna av Nordvietnam startade på falska premisser:

Kolla även denna film – lång men värd att se! Utan mordet på president Kennedy – inget Vietnamkrig. 2, 6 miljoner amerikaner hade sluppit att resa dit.

 

Och denna, med Jesse Ventura:

9 minuter in i filmen tar Ventura upp det som president Eisenhower syftade på.

13 svar

 1. Hörde på RT idag om att USA har en extremt enorm statsskuld.
  Det fälldes uttryck som ”US has out-greeked Greece” och skulden nu är ”beyond repair”.

  Ständiga kostsamma krig mot allt och alla kanske är en av orsakerna?

  • Trevligt att fler än jag ser på RT.

   Det är verkligen en TV-kanal som kan rekommenderas!

   En del finns utlagt på nätet:
   http://www.youtube.com/russiatoday

   • Steen på Snaphanen skriver att Google Video lägger ner verksamheten den 27:e april så om du har en kanal där bör du nog spara filmerna medan du kan.

  • Hej Lasse. Jo, visst är det så, men den främsta anledningen är att den amerikanska staten endast kan få tillgång till pengar på tre sätt: (1) genom skatter, (2) att sälja obligationer till andra länder, samt (3) till den privata sfären med centralbanken som sista anhalt.

   Men, det mest förbisedda är att de pengar som man kan få in genom skatter har genererats genom den kommerciella banksektorn via lån. Det innebär att alla pengar som finns i omlopp i grund och botten är lån som skall betala tillbaks med ränta. Alltså finns ett ”inbyggt” underskott i penningmängden (P < P + I, där P är "principal", eller lånebeloppet, och I är "interest", dvs. ränta).

   Detta innebär i sin väldigt många saker, men en är att penningmängden hela tiden måste öka för att "täcka upp" de lån plus ränta som betalas tillbaks inom en viss tidsperiod, och görs inte det så hamnar ekonomin i en lågkonjuktur, eller riskerar att göra det åtminstone.

   För att då komma till poängen. I och med den ständigt ökande penningmängden, som är lån/skuld, så måste även hela samhällets skuldsättning öka, eftersom att det är det enda sättet att skaffa fram pengar på. (Folk som pratar om att man "jobbar ihop pengar" och därför endast behöver spara och betala av skulden, förstår inte sig på problemet).

   Det blev lite långdraget, och är det svårt att förstå så är det inte konstigt; det tar ett bra tag innan det sätter sig.
   Många tror dessutom att detta är något för "foliehattar", kanske eftersom experterna rimligen borde förstå sig på det, men så är det inte. Visst finns det foliehattar, men det finns även seriösa människor som pratar om detta. Exempelvis Damon Vrabel, Ellen Hodgson Brown och William ("Bill") Still, m.fl.

   • Den animerade videoserien ”Pengar som skuld” av Paul Grignon handlar om just detta, finns att se på YouTube, liksom uppföljaren ”Money as Debt II”.

    En bra bok är ”Bankerna och skuldnätet” av nämnda Ellen Hodgson Brown.

   • Stefan: Ja, det är väldigt bra exempel som tar upp systemet som sådant. Som komplement kan Bill Stills filmer ”Money Masters” och ”The Secret of Oz” nämnas. (I ”The Secret of Oz” besöker han även Sverige där han nämner Sparbankerna som ett gammalt svenskt banksystem).

 2. På tal om false-flag-operations, se Alex Jones film TerrorStorm:

 3. […] ett förtryck. Min reflexion redan då var dock att det fanns andra drivkrafter, de som Eisenhower var inne på i sitt tal […]

 4. […] efter år rullades mattorna av napalm och andra bomber ut över Vietnam. Det blev mer bomber än vad som fälldes totalt under hela Andra världskriget.  Vietnameserna […]

 5. […] läsning på detta tema här, här, här och […]

 6. […] president Eisenhower varnade 1960 för ett militär-industriellt komplex i USA, med både egna särintressen en växande makt att befrämja […]

 7. […] redan på 60-talet. Vi möttes i en paneldebatt om Vietnamkriget och var helt överens i synen på USA:s bombkrig mot en fattig […]

 8. […] Vietnamkriget, mm (1) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: