• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Lagom är nog bäst

Anders Isaksson är ju en av de alltför många intellektuella sverigevänner som gått bort för tidigt. Han hann ändå producera ett stort antal mycket läsvärda böcker, varav jag har flera i min bokhylla.

Jag är glad att vid ett tillfälle ha fått fram en eloge åt honom. Det var i samband med att jag på BGF-sidan ville ta med ett längre citat från en av hans texter och mejlade till honom för att förvissa mig om att det var OK.

Jag formulerade mig ungefär att det ”är ingen idé att jag försöker sammanfatta vad jag tycker om det du skriver – det skulle bara låta alltför insmickrande undergivet”. Han kvitterade att han ”slickade i sig berömmet”.

I sakfrågan blev hans besked ungefär att ”lagom är bäst”: dvs det var OK att jag citerade honom, bara det totalt sett inte blev för mycket.

När jag nu inventerar alla BGF-sidor med citat från Anders Isakssons texter visar det sig ändå bli en ganska diger lista:
http://www.bgf.nu/vinden/sve/isak.html
http://www.bgf.nu/nationalism/isaks.html
http://www.bgf.nu/svenskfientlighet/fobi.html
http://www.bgf.nu/nomenklaturan/tillit.html
http://www.bgf.nu/korrekt/pastor.html
http://www.bgf.nu/pengar/ftp.html
http://www.bgf.nu/pengar/lekpengar.html
http://www.bgf.nu/nr/96/6/hugg.html
http://www.bgf.nu/folkhem/folkhem-bidrag-rekvisionsekonomi.htm
http://www.bgf.nu/fpol/asyl.html
http://www.bgf.nu/fiin/fiin-2002-6-per-albin.htm

Nåväl. Detta leder över till min medverkan i tidningen Nationell Idag, med en krönika varannan vecka. I SD-ledningens ögon gör detta mig till en ”persona non grata”. En icke önskvärd person.

Är det en hållning som jag kan respektera? Nej.

Därför att folk- och opinionsbildning är viktigt. Det behövs en sverigevänlig tidning.  Där är NI än så länge ensam på plan. SD har inte visat något intresse av att – trots alla sina miljoner i partistöd! – starta en konkurrerande veckotidning.

Därutöver medverkade jag på NI-seminariet den 29 januari i år, vilket gav tillfälle att presentera tabloidprojektet.

Sedan presenterade Nationell Idag sitt projekt ”Årets fosterlandsvän”, med bilder på de dittills nominerade. Jag fanns med där, sida vid sida med Nils-Eric Hennix.

Då kändes det som att det blev ”för mycket”. I det ögonblicket beslöt jag att tacka nej, om jag skulle bli utsedd.  Vilket jag nu har gjort.

NI-webben presenteras detta med formuleringen:

”Den ene, Jan Milld, har beslutat sig för att avstå från priset, då han inte ville förknippas med några av de personer som läsarna hade nominerat.”

Det blir att spetsa till saken. Det handlar om den samlade effekten. När  Vavra Suk ringde mig och frågade varför jag tackade nej svarade jag att det beror på ”inramningen” i NI-presentationen.

Med detta avsåg jag ensidigheten i nomineringarna. Dvs inte bara vilka som där fanns med, utan lika mycket vilka som inte fanns med.  Jag saknade t ex Julia Caesar på Snaphanen och Widar Nord på Fria Tider.

Dessutom. Denna avstamp i Nationell Idag gör det inte långsökt att nästa års pristagare skulle kunna bli Nils-Eric Hennix. Politiskt upplever jag det som ljusår mellan hans och mina åsikter.

Med andra ord värnar jag min roll som fristående debattör, vill inte paketeras in i ett sammanhang som jag själv inte valt.

22 svar

 1. Jag är lite överraskad att du nämner Hennix som ”pricken över i:et”, så att säga. Själv trodde jag att det var Hagberg, Lund, Vesterlund, mfl. som du protesterade emot från början. Känner visserligen inte till Hennix ståndpunkter så väl, men vet att han är kritisk till dagens parlamentariska demokrati… men att han är ”ljusår” ifrån dig hade jag ingen aning om.

  • I senaste NI hade han talat sig varm för meritokrati över demokrati om inte jag misstar mig.

   /en SD:are som prenumererar.

   • Okej, har inte läst den senaste faktiskt. Så får ta fram den och se efter.

    /En etnopluralist som prenumererar. 🙂

 2. Anders Isaksson sa dom berömda orden
  ” Verkligheten är politikerna värsta fiende ”

 3. Jag ser Widar Nord som en överlägsen vinnare. Håller helt med det du säger Jan!

 4. Klokt av dej att tacka nej, en diger samling brakanazister är nominerade som ”sverigevänner” vilket de inte är med tanke på deras samröre med islamister

 5. Jag kan förstå att du valde att göra som du gjorde, men blev inte detta en onödigt kraftfull markering? Innebär detta slutet för dina krönikor i NI? Och vad är det som är så problematiskt med just Hennix? Han är väl inte mer problematisk än ex Jonas De Geer, som ju skrivit förord i dina böcker.

  Det är en vansklig balansgång här, upplever jag. Å ena sidan vill man inte hamna i ett läger där man inte känner sig hemma, å andra sidan vill man heller inte använda samma slags ”guilt-by-association”-teknik som pk-iterna. Och att klaga över att Julia Caesar och Widar Nord inte blev nominerade är väl inte rättvist? Det var ju inte NI-redaktionen som stod för nomineringarna, utan läsarna. Att de inte blev nominerade berodde således på inga andra än du och jag och alla andra, som avstod ifrån att nominera dem.

  Det mest problematiska, tycker jag, är redaktionens beslut att utse Henrik Pihlström till en av pristagarna, en aktiv nazist. Det håller helt enkelt inte för en tidning som säger sig vara demokratiskt nationalistisk.

  • Jag klagar inte över nomineringarna, jag försöker bara förklara mitt ställningstagande. Antingen skulle jag ta emot priset eller inte – finns det något mittemellan? Ett sätt att göra markeringen mindre kraftfull är att fortsätta skriva krönikor i NI.

   Första gången jag noterade att Hennix och jag skilde oss åt politiskt var när han för några år sedan i NI uttalade sig för militärkuppen i Chile.

   • Ja, fast du klagar ju över att Julia Caesar och Widar Nord saknades bland nomineringarna. Och det kan du ju inte skylla några andra än oss läsare för.

    Hennix försvarar Pinochet och militärkuppen i Chile, Jonas De Geer Francoregimen i Spanien. Jag kan därför inte se att Hennix skulle vara mer problematisk än De Geer. Och just Hennix var väl inte på långa vägar den värsta nomineringen? Om han hade varit den ende bland en mängd nominerade demokratiska invandringskritiker hade det inte varit så allvarligt tycker jag, utan det mest anmärkningsvärda var ju just alla dessa nazister, flertalet med kriminell bakgrund som Robert Vesterlund, Björn Björkqvist, Niklas Frost, Klas Lund (!), Emil Hagberg, Daniel Höglund m fl.

    Ett alternativ hade ju varit att ta emot pengarna ”under protest”, och sen donera dem till något välgörande ändamål typ tabloidprojektet. Gott att höra att du ämnar fortsätta skriva i NI. Förslagsvis utvecklar du din kritik och position i nästa krönika, NI-redaktionen behöver faktiskt tänka om inför framtiden, på denna punkt och på andra. Ett sätt att lösa konflikten kunde vara att ställa kravet att de nominerade skall ha en ”demokratisk grundsyn” för att kunna vara aktuella.

    Hur vore det förresten om du tog kontakt och erbjöd dina krönikor också för tidningen DSM? Det är trots allt inte en så tokig tidskrift, den har funnits länge, har en trogen skara prenumeranter och säljs dessutom som lösnummer på landets Press-stop-butiker.

  • Det var intressanta fakta som gått mitt öga förbi, Så det var läsarna som nominerade dessa. hmmm!!! Då har jag fått min fråga besvarad om vilken majoritet som läser Ni. Ännu en anledning att inte förlänga prenumerationen på nazzetidningen

   • Vilka som läser tidningen saknar väl betydelse?

    Viktigare är väl innehållet i tidningen?

 6. Hennix är en trevlig människa. Han är rolig, ödmjuk och härlig. Hennix gillar svenskarna och Sverige. Han är svensk nationalist, europeisk nationalist, världs nationalist! – Javisst!

  • Pinochets offer kan nog hålla sig för skratt.

   • Menar du kommunisterna? Kommunisterna har ju inget problem med att utsätta sina motståndare för våld, så de bör inte klaga när de blir brutalt behandlade som svar.

 7. SD ska, enligt Kent Eneroth, skapa en egen tidning och en tvkanal..

 8. Alla gör vi så gott vi kan med det vi har innanför pannbenet. I miljöpartiet finns det f.d. nasister, men inte skulle väl någon hoppa av mp för det?

  Varje individ kan ju enbart representera sig själv så vida inte uppdraget är att leda ett helt parti enligt vad partiet kommer fram till.

  Jag är tacksam för det du skriver, Jan, och det ger mig nya insikter om saker och ting. Jag tror inte alls att ev. ”guilt by assocciation” skulle kunna minska stödet för dig på något vis.

  All publicitet är god publicitet så länge du kan replikera. Anledningen att du ogillas och attackeras är ju att de som attackerar dig saknar förmåga att ta en objektiv deliberativ diskurs. Inget annat.

  Och folk i dag blir ju intelligentare och intelligentare och söker själva på nätet. De är inte längre offer för massmedia ej heller för något parti som infiltrerats av mindre bemedlade.

  Folk idag vet hur man kan starta nytt parti och valsamverka genom ex. valsamverkanspartiet och det uppmanar jag dig att göra Jan! Det vore verkligen ett lyft. Om inte annat är du välkommen in i nätverket Intelligent Union.

 9. Vad skulle Expo-kretsar kunna ha att vinna på en sådan här historia? Det blir den fråga som Sidabots två inlägg väcker.

  Jag vill inte fördjupa mig i avståndstaganden, som kan splittra och skapa osämja. Men vill heller inte medverka till att bli placerad i ett fack där jag inte hör hemma.

  Det finns mycket mer som jag vill sagt inom politiken, däribland förmodligen en del kontroversiellt. Detta vill jag ska bli bedömt på sina sakliga grunder, och inte kunna avfärdas bakvägen.

 10. Som svar till Sidabot vill jag säga att varken Robert Vesterlund, Björn Björkqvist eller Daniel Höglund betraktar sig själva son nationalsocialister. Då tycker inte jag att vi i Expoanda heller ska kalla dom det.

 11. Den troliga anledningen till att Mild valde just Hennix som måltavla för sitt missnöje är att han (Mild) ser många av de andra nominerade som icke-seriösa, ofarliga, dumskallar som inte ens är värda att ödsla tid på. Hennix däremot; han kan ge Mild verbalt motstånd så det räcker och blir över och utgör således ett reellt hot mot denne. Om jag var Nils-Erik så skulle jag ta det som en stor komplimang.

  Jag är själv anti-demokrat av den enkla anledningen att människors intellektuella (samt moraliska) kapacitet skiljer så så pass mycket att det innebär en stor orättvisa att ge dem ett likvärdigt inflytande. Den mentala förmågan hos någon med en IQ på 75 är knappt jämförbar med dito hos någon med IQ 125. Att likställa dessa individer är en skymf mot den av dem överlägsne.

 12. Räcker det inte som anledning att Hennix öppet tar avstånd från demokrati? Konstigare än så behöver det inte vara.

 13. Menar du kommunisterna? Frågar signaturen ”Obekväma sanningar”.

  Jag menar småfolket, de fattiga, jordlösa, arbetarklassen, som försökte skaffa sig ett bättre liv, med en grundläggande materiell trygghet.

  Det är klassiskt för den som ska släppa lös terror och våld mot andra människor att först avhumanisera dem genom att åsätta dem en stämpel.

  Så har det gått till historien igenom i olika länder. Stämplingarna har varierat, men funktionen varit densamma.

 14. Ja men dom flesta som idag har rösträtt går ju och
  röstar på samma parti, val efter val och dom går
  bara omkring och gnäller och gnäller om varför
  det aldrig blir bättre utan bara sämre och sämre.

  Dom röstar antagligen på samma parti jämt bara för
  att dom vet att dom inte kan nåt och blir därigenom
  en jättestor bromskloss för dom som kan nåt
  om samhället och dom problem som finns där.

  Barnen och djuren har ingen rösträtt, men i det stora
  hela är dom betydligt lyckligare än dom som har det.

  Det kanske finns nån möjlighet att slå ihop
  demokrati med meritokrati – låt oss spinna på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: