• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

El för EU

Egentligen kan det förefalla paradoxalt. 

Linje 1 i folkomröstningen om kärnkraften 1980, stödd av Moderaterna, hade som paroll ”Energi för Sverige”.

Sedan var det just dessa krafter som mest beslutsamt propagerade för att Sverige skulle gå med i EU – varpå vår el-produktion inte längre var till särskilt för Sverige, utan även för andra länder inom EU.

”Marknaden fungerar!” utropar näringsminister Maud Olofsson, trots kostnader som skenat för konsumenterna.

Vad annat kan hon säga?


Galenskaperna är ju styrda från Bryssel och kan inte ändras av någon svensk minister. Bäst då, att ”gilla läget”- om än inte i den bemärkelse som militärer kan göra det. Dvs inte för att göra en nykter utvärdering av situationen, utan för att acceptera det som ändå inte kan påverkas. 

Vilket ju inte hindrade att det främsta argumentet från i varje fall socialdemokraterna inför EU-omröstningen 1994 var att Sverige skulle ”gå med för att påverka”.

Vilket leder över till frågan hur svenska folket förmåddes att rösta för ett medlemskap i EU, när vi redan hade ett bra EES-avtal, som gav fri handel.

En förklaring var att svenska folket ”mjukats upp” genom diverse krissignaler och krishantering. Framdrivna genom politiska missgrepp, skamgrepp och övergrepp.

Det började med kraftiga devalveringar och avregleringar på 80-talet,  sedan inflation och åtstramningar, chockhöjningar av räntan och massarbetslöshet. EU framställdes som en räddare i nöden.

Och Mona Sahlin – okritiskt hyllad i massmedia som ”förnyare” och angripare av ”heliga kor” – predikade: ”jag tror vi måste våga tänka väldigt nytt”.

 

Det ska bli ytterligare några texter om novemberrevolutionen 1985 och hur den svenska modellen bringades på fall.

6 svar

 1. Men om nu EU-marknaden ska vara nivellerande, hur kan det då komma sig att Sverige har högst elpriser i hela Europa? Borde inte priserna vara jämbördiga i hela EU? Är det den svenska beskattningen som förstör balansen för de svenska elkonsumenterna? I så fall kan man undra hur denna kan få existera, då den sätter konkurrensen ur spel för de svenska konsumenterna. Kan man få välja ett franskt elbolag och därmed slippa de svenska pålagorna? Vore inte det en SANN valfrihet i så fall? Med andra ord är valfriheten och den fria konkurrensen en schimär.

 2. UKIP, med Godfrey Bloom i spetsen, har producerat en rad dokumentära filmer med anledning av vilken betydelse det får för vanligt folk när anonyma män i Bryssel bestämmer energipolitiken. En av dessa handlar om hur man i UK spränger kolkraftverk och detta i relation till påslaget på elräkningen. (Kan inte hitta länken till den just nu). En annan heter ”Europes Ill Wind” och handlar om vilka som tjänar pengar på vindkraft, men framförallt hur det påverkat folket på landsbygden. Det är ju ”lite” konstigheter med ljudnivåer osv. http://www.europesillwind.org/films/europes-ill-wind-2.html

  Säga vad man vill om sol- vind- och vattenkraft jämfört kol- kärnkraft eller annat som idag anses vara rent och orent. Energiomställningen är ett vansinne, och det är mycket på grund av att anonyma aktörer kan viska i örat på de som bestämmer för att deras munnar ska forma policybeslut som i sin tur tjänar den dova rösten kraftfullt. Något som inte var ett problem blev PROBLEMET som utan proportioner ska lösas till varje pris. ”Globala utmaningar” blev vår vardag.

 3. När skulle du börja med talet till SD-kongressen, Jan?

  • Tack för intresset. Dock har jag en eller två andra filmer som jag vill få ur mig innan dess.

   Men före maj månads utgång ska SD-filmen nog finnas utlagd, räknar jag med.

 4. […] Jan Milld 1, Jan Milld 2, Jan Milld 3, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: