• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

El för Sverige

Det har inte kunnat undgå många att el-kostnaderna för konsumenterna i Sverige har stigit kraftigt sedan avregleringen 1996. I synnerhet ha de gått i höjden under de senaste vintrarna.  För en genomsnittlig villaägare uppgår nu el-kostnaden till 10 procent av den disponibla inkomsten.

Hur har det kunnat bli så?

Jag kan se fem moment:

1. Prissättningsmodellen

2. Export

3. Leveransproblem

4. Utsläppsrätter

5. Skatter.

Vi kan luta oss mot nedanstående diagram:

1.

Som framgår är cirka hälften vattenkraft, och denna är billig. Detta kommer dock inte konsumenterna tillgodo. Prissättningen är så konstruerad att den dyrast producerade elen – trots att denna står för bara en liten andel av den totala el-produktionen – sätter prisnivån för hela marknaden.

Resultatet blir höga priser för konsumenterna och höga vinster för kraftbolagen:  statliga  Vattenfall, finskägda Fortum och tyska Eon.  Vinnare blir även staten, dels genom mer skatteintäkter, dels genom vinsterna i  Vattenfall.  Vattenfall redovisade år 2010 en vinst på nära 17 miljarder kronor.

2.

I samband med kärnkraftsomröstningen 1980 var en självklar förutsättning för debatten att vi behövde el-produktion i Sverige för att klara Sveriges egen el-försörjning.

Detta ha nu frångåtts. En del av vattenkraft-elen exporteras till andra länder. Detta driver också upp priserna, samtidigt som det tömmer dammarna.

3.

Både denna vinter och förra vintern har kärnkraftverk stått stilla, till följd av tekniska problem.

Konsekvensen blir då att kolkraft – som är dyrare – måste sättas in. Detsamma gäller när vattenmagasinen sinar, pga tidigare export.

4.

Det politiska beslutet att införa utsläppsrätter har genom marginalprissättningen inneburit ca 30 miljarder kr i ytterligare intäkter för producenterna och motsvarande extra kostnad för kunderna.  Trots att varken vattenkraften eller kärnkraften – som alltså dominerar den svenska elförsörjningen – har några utsläpp.

5.

40 miljarder per år, så mycket tar staten in i skatter på elektriciteten.

Daniel Löfstedt på Second Opinion:

”Politiska beslut har gjort elen allt dyrare. Sedan 1996 när elmarknaden avreglerades har elskatten inklusive moms ökat från 14 öre till 35 öre per kilowattimme. Till detta ska även läggas kostnaden för elcertifikat som blir ungefär 5 öre per kilowattimme och utsläppsrätter på knappt 15 öre per kilowattimme. Totalt innebär detta fyra gånger högre kostnad för konsumenten, från 14 till 55 öre per kilowattimme.

Själva elpriset har under samma tid ökat från i snitt 26 öre 1996 till 55 öre 2010 per kilowattimme, alltså en dryg fördubbling.

En beräkning som Energimarknadsinspektionen har gjort visar att en person som bor i villa och förbrukar 20 000 kWh/år har ett elpris som till 40 procent består av elhandelspriset, 20 procent av nätavgifter och 40 procent av skatter.”Vattenkraftens utbyggnad
bestämdes en gång av kloka politiker som tillsammans med duktiga industrialister inom landet satsade på en planmässig elektrifiering av Sverige.  Elkraften byggdes alltså upp av tidigare generationer svenskar för att vara svenskarna och svensk industri till gagn. Den möjliggjorde uppbyggnad av de elintensiva exportindustrier som gjorde Sverige framgångsrikt i världen, industrier som numera i många fall – pga de höga elpriserna – fått avvecklas.

12 svar

 1. Tack Jan Milld för att du åskådliggör detta med elen på ett så begripligt sätt.
  Det finns en likhet mellan el priser och invandringen.
  I båda fallen är vi lurade av regering och riksdag och Svenne och Märtas protester är lama.
  Svenskarna är ett mycket dumt folk som finner sig i att betala dubbelt så mycket som dom behöver för elen.
  Vi är en av få länder i världen som kan producera billig el – därför gör politikerna den dyr.
  Är det någon som vet hur många jobb vi förlorat på den dyra elen ?????? Jag tror minst 50 tusen…..!

 2. Kan någon förklara varför man inte bygger ut vattenkraften i Sverige? Finns det lagar som förbjuder det? För detta alternativ diskuteras ALDRIG när man prata om hur energiförsörjningen ska tillgodoses. När dog vattenkraften ut som ett alternativ att bygga ut?

  • Kanske vi får offra en av de fyra älvar som man absolut inte får bygga ut med vattenkraft.

   • Du skriver ”som vi absolut inte får bygga ut”. Vadå inte får? Finns det någon lag på det?

    Håller f ö med Tarzan om att utbyggnaden av vattenkraften ska gagna svenskarna, som hittills dragit det kortaste strået och tvingats betala de högsta elpriserna i Europa. Morrrrrrrrrrrrr…..

  • Det hjälper inte Sverige med en ytterligare utbyggd vattenkraft, om denna el sedan skickas utomlands.

   Men får vi behålla den för svenska behov tycker jag det kunde vara ett alternativ att överväga.

   Möjligen måste vi då först ha krånglat oss ur EU.

 3. att bygga ut de kvarvarande älvarna skulle vara dödsstöten i den ände av landet jag bor. Byske, åby, Bure, Vindeln, Öre samt Lögde-älv är enorma fiskeparadis som inbringar ohyggligt mycket pengar till kommunerna här i form av turism bla. Bättre att inte exportera elen istället. Att förstöra den kvarvarande naturen är självmord

 4. […] Jan Milld 1, Jan Milld 2, Jan Milld 3, […]

 5. De e daqgs att ladda hem PJKbook, där finns det många lösningar på energiproduktion ( som någon uttryckt ”stt hav av energi”)
  http://www.free-energy-info.co.uk/PJKBook.html
  bli oberoende av den etablerade energimarknaden!

 6. […] vattenkraftsel ska vara statlig och till för svenskarnas behov. Det är ju svenskarnas skatter som möjliggjort […]

 7. […] diagram visar hur elmarknaden i Sverige […]

 8. […] energisidan är läget också alarmerande. När jag läser vad KOA där skriver går tankarna till den svenska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: