• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Japaner – ett föredöme!


Mina tankar går hela tiden till Japan. Naturligtvis – när läget där är så allvarligt. Snart 10.000 döda och lika många saknade, 100.000 utblottade och utan bostäder. Idag är det minusgrader i det värst drabbade området. Ovanpå detta kärnkraftskatastrofen, särskilt i Fukushima-3-reaktorn, med sitt plutoniumrika MOX-bränsle och spridningen av farlig radioaktivitet. 

Under min tid i Japan 1965-66 kom jag bra överens med japanerna, men nu känns det även som att jag fått mer perspektiv på dem. Fram träder en bild som imponerar.  Vilket fantastiskt folk!


Det är ju så, att det är i svåra tider som människor prövas. Det är då de får visa vad de verkligen går för. Från TV-sändningarna är det framförallt tre scener som etsat sig fast på min näthinna: 

1. Ordning och hänsyn

Vilket annat land skulle kunna genomgå ett sådant kaos utan att en hel del människor skulle ”tappa koncepterna”? Från andra delar av världen vet vi hur plundringar och annan brottslighet följer. I Japan märks ingen antydan till sådant, alla behåller en självdisciplin.

Ovanligt tydligt åskådliggjordes detta av bilder från en gymnastiksal där många hemlösa familjer inlogerats. Man lade ut sina filtar och rutade in området med räta gångar emellan sig.  Varje familj höll sig inom gränserna för sin tilldelade ruta. Någon sopade omsorgsfullt upp litet skräp på gången. En tonåring höll sig sysselsatt med en dator.

Det var självklart att man skulle visa varandra hänsyn, bita ihop och göra bästa möjliga av situationen. 

2. Solidaritet

En annan scen flimrade snabbt förbi, men jag hann uppfatta att det var en kanske 20-årig japanska som stod i stadsvimlet med utsträckt hand, samtidigt som hon vände bort ansiktet i en grimas av skam.

Om en japan tar det steget, att offentligt tigga pengar, då har det gått långt. Då är läget verkligen desperat för vederbörande!

På TV-bilden såg man hur förbipasserande också uppfattade situationen, och gav henne bidrag.

3. Hjältemod

Begreppet ”kamikaze” har ju blivit en negativt laddad metafor, men där ryms ju den totala individuella självuppoffringen, för kollektivet, för ett högre mål som vederbörande tror på.

I går såg jag sjukhusbilder från Japan, hur påtagliga strålskador drabbat några av räddningsarbetarna vid Fukushima. Sedan intervjuades en japan, medan han satte sig sitt utryckningsfordon, på väg mot arbete vid den radioaktiva reaktorn. Han visste att han offrade sin hälsa och riskerade livet, men han gjorde det ändå: för att kunna rädda alla andra japaner.

Japan och japaner framstår alltmer som ett föredöme och en inspiration.

9 svar

 1. Jag brukar inte vara särskilt känslig men japanernas uppriktiga heder, beslutsamhet, offervilja och fosterlandskärlek berör mig djupt.
  Oerhört imponerad av detta fantastiska folk.

  Samtidigt smärtar det mig, då jag vet att mitt eget folk har så många liknande egenskaper men att dessa attribut dagligen förlöjligas i pressen, trycks undan till förmån för konsumtionshets i reklamfinansierad TV eller hånas av Fredrik Reinfeldt.

  Om en katastrof liknande den i Japan drabbade Sverige skulle den vara en sammanförande kraft av rang. Tror att vi skulle få se etniska svenskar hålla ihop på det sätt som faktiskt är naturligt för folk med gemensam bakgrund. Ty det blir i en katastrofsituation så mycket tydligare att man även har en gemensam framtid att kämpa för.

 2. Jag delar helt din uppfattning Janne! Det var något av det första jag lade märke till; denna höga moral, denna fina omtanke om sin nästa, denna avsaknad av egensinnighet, brottslighet och girighet, denna avsaknad av att bara tänka på sig själv, utan i första hand tänka på sin nästa.
  Det fick sin bekräftelse vid ett senare TV-inslag, där en kvinna befanns sig vid en upprättad hjälpstation där det delades ut mat, filtar och vatten. Hon ville inte ha något, för att trots att hon själv var drabbad, så sa hon att hon ändå var betydligt lyckligare lottad som hade tak över huvudet, torts att hon själv saknade både pengar, mat, värme, vatten och el. Hon påpekade att det var andra som behövde hjälpen bättre än hon och som hade det betydligt mycket svårare, dessa måste vi i första hand ta hänsyn till, de som förlorat precis allt, sa hon.
  Denna inställning kunde man absolut inte se efter jordbävningen på Haiti, där alla plundrade så snart de kunde och när det kom hjälpsändningar så uppstod rena våldsamheterna, hyena- och gammentaliteten, där människor slet åt sig kartonger och matvaror ur händerna på andra.
  Den värdighet och ordning som japanerna visat sina olyckssaliga landsmän har vi i omvärlden mycket kvar att lära av. De är ett föredöme för alla oss andra. Det är rent av bibliskt – tänk på din nästa såsom på dig själv.

 3. Det är en så oerhörd katastrof så att man har svårt att ”ta in” det, tycker jag. Men varför går inte Svenska kyrkan och andra ”goda” institutioner ut och uppmanar människor att samla ihop vantar, sockor, kläder överhuvudtaget. Det kostar för mycket att skicka svarade någon mig som jag ringde. Men japanerna är ju helt utblottade.
  Det är hemskt att tänka på dessa stackars människor och barnen som blivit föräldralösa..

 4. Det blir ingen moské i Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby. Moderaterna, som har styrt kommunen oavbrutet sedan 1982, säger blankt nej till Miljöpartiets förslag om att uppföra ett muslimskt kulturcenter.

  ”Bygg en moské baby, bygg gärna tre baby” sjöng artisten Mange Schmidt i Moderaternas vallåt ”Flyter” från 2010. Men när Miljöpartiet nu föreslår en moské i moderattäta Täby är politikerna inte lika sugna längre.
  – Det finns en moské på Södermalm och även på andra håll i Stockholm. Jag tror inte behovet finns av en i varje kommun. Om man åker kollektivtrafik från Täby till Södermalm tar det 20-25 minuter, så jag gör inte bedömningen att avståndet skulle vara ett stort problem, säger moderaternas Leif Gripenstam till tidningen Mitt i (sid 18).

  http://www.friatider.se/bygg-en-mosk…en-inte-i-taby

  Tänkte genast på Malmöbos förslag om att kulturberika våra hycklande politiker. Det som låg närmast till hands i all hast var att starta en grupp om det på Fejan. Så om ni gillar idén att Täby skall bli kulturberikade som resten av oss har blivit så kan ni ju gå med här:

  http://sv-se.facebook.com/home.php?s…91773704193535

 5. Verkliga hjältar!

 6. Stuxnet?

  Frågan blir: har svenska reaktorer mekaniska/manuella system för att stänga av dem, om datorerna inte skulle fungera?

 7. Men var är Sveriges bistånd Jan, vi som ju brukar vara först ut att erbjuda bistånd.Några sparsamma rapporter över det hemska läget där vi i veckor sett hur oskyddade människor är.Såg idag en video att Israel har sänt en hjälpsändning och förstår inte detta kallsinniga agerande från Sverige.

 8. […] tre huvudsakliga raserna är orientaler, vita och svarta. De svarta avviker stort från orientaler och vita. Inte bara till utseende utan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: