• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Mer kritik

Åter till tråden i början av gårdagens bloggtext. Mitt tal till SD:s riksårsmöte. 

En given kritikpunkt, om än inte den viktigaste,  blir kluvenheten i partiets hållning till Israel/Palestina-konflikten.

• Officiellt står partiet – om jag förstått saken rätt – neutralt i fråga om de israeliska bosättningarna på Västbanken.

• Samtidigt har man en ”utrikesminister”, Kent Ekeroth, som till 100% ger sitt stöd åt denna ockupationspolitik.

Det snällaste man kan säga om detta är att det sänder dubbla signaler.


En viktigare kritikpunkt gäller SD:s hållning till skatteuttag. Där ser jag mycket som tyder på ett slentrianmässigt bejakande av att skatteuttaget ska vara högt och att politiker har rätt att ganska fritt jonglera med miljarderna. Sverigedemokraterna borde istället representera en ansvarsfullhet i hanterandet av skattemedel. Konsekvent.


Konkret syftar jag här på två moment.

1. Politikernas egna förmåner

Jag har inte hört talas om några initiativ från SD-företrädare för att det ska skäras ned i förmånerna åt den politiska adeln. Snarast verkar man dra i andra riktningen: inte ens de redan höga riksdagslönerna är höga nog åt partitoppen! Både Åkesson och Söder kommer upp i årslöner på över en miljon kronor.


SD måste ju vara ett alternativ till sju(k)klövern. Det måste innefatta ett mått av idealitet och självgående engagemang.

Från SR-ekots webbsidan den 17/3 2011:

”…Ett exempel är lönesättningen. 

Precis som i många andra riksdagspartier får ledningen i Sverigedemokraterna ytterligare ett antal tusenlappar från partiet i lön varje månad. Detta vid sidan av de 56 000 kronor som ledamöterna får från riksdagen.

Totalt ger det drygt 92 000 i månaden till partiledare Jimmie Åkesson och 84 000 för partisekreterare Björn Söder.”

2. Mer bistånd 

Sverige är redan, sedan åtskilliga år, en av de i särklass största bidragsgivarna till UNHCR. Detta vill SD öka ytterligare.

Min uppfattning är att de medel som kan friläggas i framtiden genom minskad bidragsinvandring ska vara öronmärkta för svenska behov och den stora gruppen av utsatta svenskar som fått det allt svårare.

En sak till:

Vad jag också finner anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna inte tagit tag i frågor kring el-marknaden och de för konsumenterna orimligt höga el-priserna, som nu ökat år för år under lång tid.

Det vore ett sätt för SD att motverka bilden av enfrågeparti. Det borde dessutom ligga nära till, med tanke på att SD är kritiskt till Sveriges medlemskap i EU – vilket uppenbarligen ligger bakom galenskaperna på el-marknaden.

I dessa dagar, då kärnkraftsosäkerheten så eftertryckligt exponerats, blir det än angelägnare att Sveriges el-försörjning så långt möjligt ska klaras genom den egna vattenkraften.  Vår elektricitet därifrån ska inte skickas utomlands annat än vid klara överskott, dvs när dammarna är fulla.

13 svar

 1. ”Jag har inte hört talas om några initiativ från SD-företrädare för att det ska skäras ned i förmånerna åt den politiska adeln.”
  —————————-
  Ja, de får nog se upp där så att de inte spårar ur.
  Har ett parti en gång trampat snett där så har det väldigt svårt att komma rätt igen.

 2. 1. SD har förespråkat minskat stöd till riksdagspartierna samt minskat stöd till regeringskansliet. Det senare fick man gehör för. Sen vilka löner partiet väljer att betala med sina egna pengar är en ytterst intern fråga. Utgifterna till partierna vill man minska.
  2. SD förespråkar en minskning av biståndsbudgeten med omkring 30 %. Det ökade stödet till UNHCR ska tas ifrån befintlig biståndsbudget.
  3. Kent Ekeroth är inte utrikespolitisk talesperson. Han representerar inte sd i utrikesutskottet och har inte företrätt partiet i någon av riksdagens debatter i utrikespolitiska frågor. Däremot gjorde han egna inlägg i den del av debatten som var öppen för samtliga riksdagsledamöter.

  • Som SD-väljare har jag synpunkter på hur SD använder de medel som partiet förfogar över.

   Jag anser att utåtriktad opinionsbildning bör prioriteras mer, även mellan valen.

 3. ja du herr Milld, där hade du 100% förutom att vi tycker olika ang Israel, hur som helst, El-kraften och skatterna ska tas i tu med ganska snart. Jag håller med ang lönerna också, självklart ska man låta sig nöjas med den höga riksdagslön man redan har, övriga ”överskott” bör gå till partiet och till de som dokumenterat sliter för Sd

 4. Sverigedemokraterna idag är det ”minst sämsta” alternativet i riksdagen. De kommer aldrig bli perfekta och kommer ha virrpannor som alla andra i sina led. (Tänker främst på Kent Ekeroth som hjälper till med att skicka dubbla signaler angående Israel frågan).

  Det är ju trots allt ett politiskt parti, som består i regel av dynamiska, bristande, vanliga människor. Vi ska vara tacksamma att de håller sig någorlunda separat från sjuklövern, tycker jag.

  Däremot skadar ej konstruktiv kritik och krav från väljarna.

 5. Politikerlöner betyder inte så mycket i sammanhanget, detta är bara populism från din sida. Det finns mycket annat vi kan skära ner på än just detta. Den svenska staten blir allt större på bekostnad av den privata sektorn, trots att det blåa laget har tagit över stafettpinnen. Det är det stora problemet. Men faktum är att svenskarna vill ha en omfattande statlig sektor med Försäkringskassan, Socialen och andra myndigheter som skall ”ta hand” om befolkningen. Men dessa myndigheter misslyckats, trots alla reformer, att ta hand om medborgarna. Varför? Jo, i vissa avseenden är kollektiva lösningar bra i andra inte. Just den sociala biten skall inte skötas av staten, det funkar inte och resulterar i en passiv och demoraliserad befolkning som inte kan egna problem utan myndigheternas inblandning. Driftiga människor flyr landet, eftersom här finns det ingen plats för nya tankar. Kommunism 2.0. Jag tror att Karl Marx skulle vara stolt över dagens Sverige.

 6. Matteus 7:3 Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga. Resten kan du väl själv.

  Vad är det som säger att SD-s toppolitiker skall avstå från förmåner som andra politiker har?

  Skit i Israel/Palestina konflikten där stupar vi alla, och det leder bara till missämja och helt onödiga konfrontationer. Vad som står för dörren är den skadliga massinvandringen till Sverige. Koncentrera dig på den frågan och ge fan i utrikespolitiken.

  • Min demokratisyn innefattar det ska kunna pågå ett konstant meningsutbyte, en debatt där vi ger och tar, utbyter fakta och argument. Om man så vill: kritiserar varandras ståndpunkter, när man bedömer att grund kan finnas för detta.

   Genom att deltaga i debatten gör man i princip en insats, lämnar ett positivt bidrag.

   Därmed alltså inte sagt att någon är felfri. Måste man vara garanterat felfri för att få yttra sig, då blir det nog ganska tyst.

   Det viktiga är att envar är redo att lyssna och själv kan ta till sig av kritik.

   Vad jag begär av mitt parti SD kring utrikespolitiken är att det ska hålla distans till extrema positioner. Är det för mycket begärt?

 7. Israel är den enda demokratin i mellanöstern, de har försvarat sitt land mot allehanda terroristattacker och invasionsförsök under de senaste 50-60 åren.

  Ett tappert land som ser till sin befolknings bästa till skillnad från vårt eget land Sverige, som snart kommer att gå under p.g.a. den politiska ansvarslösheten vad gäller den s.k. integrationspolitiken.

  • Det låter som att vi här är överens på en viktig punkt: svenska folket ska se till svenska folkets bästa, dvs försöka stoppa massinvandringen och skrota mångkulturen.

   Oavsett vilka nedsättande epitet detta kan rendera.

 8. […] sticker politikernas privilegier i ögonen på vanligt folk. Men det är inte unikt för SD-politiker. Eller ska de värderas lägre än andra partiers politiker […]

 9. […] inom SD tycks här finnas en medvetenhet om att detta är inte en anständig nivå för en politiker att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: