• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Svenska härdsmältor

Den svenska kärnkrafts- energihanteringen utgör i sig exempel på en form av härdsmälta – en mental sådan. I förlängningen kan vänta en härdsmälta även i en svensk reaktor.

Det började med kärnkraftsomröstningen 1980. Där fanns inte två alternativ – ett klart ja och ett klart nej.

Istället var antalet ”alternativ” tre:

• Linje 1 (stödd av Moderaterna) uppfattades som ett ja.

• Linje 2 (stödd av Socialdemokraterna) kallade sig ”Avveckling med förnuft”, och ville fördubbla antalet reaktorer.

• Linje 3 (stödd av Centern och VPK) ville stoppa vidare utbyggnad och avveckla inom 10 år.

Linje 1 och 2 hade identiska texter på sina valsedlar:
”Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.”

På linje 2:s valsedel fanns även denna deklaration:
”Samhället skall ha ett huvudansvar för produktionen och distributionen av elektrisk kraft. Kärnkraftverk och andra framtida anläggningar för produktion av elektrisk kraft av betydelse skall ägas av stat och kommun. Övervinster i vattenkraftproduktionen indrages genom beskattning.”

En självklar utgångspunkt under denna folkomröstning var att det gällde att klara Sveriges behov av energi.

Flest röster fick linje 2, ca 40%.
Vad hände sedan?

Jo, den socialdemokratiska partiledningen svängde i frågan om svenskt EU-medlemskap. 1994 baxades Sverige – som redan hade ett väl fungerande EES-avtal för fri handel – in som medlem i EU.

EU har sedan successivt gått mot ökad överstatlighet. En utveckling som kröntes av Lissabonfördraget, undertecknat av Fredrik Reinfeldt år 2007.

Innan dess hade den svenska el-marknaden ”avreglerats”, som det heter. Och den svenska vattenkraften är inte längre reserverad för i första hand svenska behov.

Kärnkraften har inte avvecklats. Inte ens när reaktorerna redan är gamla och slitna. Detta har lett till ideliga avbrott och ytterligare höjt redan alltför höga el-priser. Det rymmer dessutom en allvarlig säkerhetsaspekt.

Som om detta inte vore nog tar man nu ut mer effekt, dvs höjer temperaturen,  i svenska kärnkraftverk.  Varigenom riskerna växer ytterligare.

Hur kommer Fredrik Reinfeldt att låta, när en härdsmälta i en svensk reaktor blivit ett faktum?

8 svar

 1. Vid en härdsmälta i Sverige dröjer det 2 dygn, sedan håller Reinfeldt en presskonferens och säger att det är oacceptabelt. Samtidigt betonar han vikten av att inte gynna främlingsfientliga krafter.

  • Du glömde en sak, notarien. Man kommer även att säga att man följer utvecklingen noga!

  • Han kommer att säga att har man inte röstat på M så ska man inte bli förvånad om sådant här händer. Samt att vi inte gör skillnad på gamla respektive nyare reaktorer-tänkande till skillnad från dom främlingsfientliga krafterna. Därför måste vi öppna upp våra gränser ytterligare och tillåta en obegränsad invandring av krärnkrafts-ingenjörer från MENA.

 2. Han kommer n-vis, att skylla på (s). Dessutom tillägga, att regeringen inte stödjer främlingsfientliga rörelser ! Reinfelt & Co är som vanligt oskyldiga. Man mår illa till slut !

 3. Ursvensk kärnkraft är bara barbariet. All annan teknisk utveckling har kommit utifrån.

 4. Jaså, har vi en kärnkraftsmotståndare i Jan? 🙂

  Då kan dessa länkar vara av intresse
  http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

  http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr38/en/index.html

  • Bra fråga.
   Jag ser mig som både – och, varken – eller.

   Kärnkraft rymmer uppenbara nackdelar/faror:
   – uranbrytning
   – risken för reaktorhaverier
   – problem med slutförvaring av använt bränsle.

   Kärnkraft ska därför undvikas så långt det är möjligt, dvs där bättre alternativ kan fås fram.

   Där det inte är möjligt att klara sig utan kärnkraft måste säkerheten sättas högt. Kärnkraft i privata och vinstdrivande företag är jag skeptisk till!

 5. Kritiker, inte till kärnkraften som sådan, men till de allt ökande farorna med svensk kärnkraft meddela för några dagar sedan, att skälet var bl a att Sverige har ett skrämmande underskott på kärnkraftstekniker och kunniga experter på området. Varför?
  Jo, eftersom alla visste att den svenska kärnkraften skulle läggas ned, så var det ingen idé att satsa på att utbilda ny, kunnig personal för att sköta dessa. Det skulle nu ta upp emot 20 år att få fram kompetenta kärnkraftstekniker om vi skulle förnya de gamla eller bygga helt nya moderna kärnkraftverk.
  Så vi har folkomröstningen att tacka för det föråldrade svenska kärnkraftstillståndet.
  Så snart jag hörde om problemen i Japan för 10 dagar sedan sa jag, att nu får miljövänstern vatten på sin kvar – och hur rätt hade jag inte.
  De har haft mer än 20 år på sig att få fram annan miljövänligare och mindre farlig elkraft i landet, men av det har vi inte sett ett spår. Det har ju gått bra trots all skräckpropaganda med de atomkraftverk vi har och så har man ju sålt ut stora delar av den.
  Irriterad blev jag också när man lät den danska miljövänstern bestämma över de Svenska kärnkraftsverkens vara eller icke vara, särskilt när Danmark under årtionden spritt ut sina skitiga rökgaser från sina kol- och oljeeldade kraftverk på andra sidan Öresund över Södra Sverige. Då var det tyst på den svenska miljövänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: