• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Japan blöder…

… och jag gråter, var jag nästan på väg att skriva. Men när uppläsarna på den japanska televisionen, NHK, s.a.s. håller färgen trots landets svåra tragedi dessa dagar, då ska jag också kunna göra det. 

Men visst blir det ett korsdrag av tankar, känslor och impulser som far genom mig inför det fruktansvärda som nu sker framför ögonen på oss.

Till Japan har jag en speciell relation. I inget annat främmande land har jag vistats så länge som där. Efter att sommaren 1965 ha bevistat världsesperantokongressen i Tokyo stannade jag kvar ända till mars året därpå, liftade runt i hela landet från Hokkaido i norr till Kyushu i söder, och kunde hela tiden bo hemma hos esperantister. Har naturligtvis många fina minnen från den tiden! I Sapporo ordnades t ex arbete åt mig under en vecka som engelsklärare i en flickskola.

Noterade då hur vi svenskar (och finländare) har mycket gemensamt med japaner, bär på litet av samma kynne. Kanske beroende på att vi finns på samma breddgrad klimatmässigt och båda kan räknas som öfolk.  Vi är lågmälda och återhållsamma, disciplinerade och plikttrogna. Jag gillar japaner! 

Som krigarfolk har vi också en gång visat prov på mod och stridsduglighet, offervilja och uthållighet, som gjorde oss till formidabla motståndare. För svensk del ligger detta längre tillbaka i historien, för japanernas del ett drygt halvsekel. Om något folk är skickat att klara påfrestningar, så är det japaner, blir min spontana reflexion.

Men detta är ju bara för mycket!!!

Först en rekordstark jordbävning på nära 9 och sedan en gigantisk tsunami som direkt dödade minst 10.000 personer (kanske väsentligt fler)  och gjorde 300.000 totalt utblottade, hela städer bara förvann. Med risk för flera kraftiga efterskalv.

Och ovanpå detta kärnkraftsproblem, som direkt gör stora delar av landet strömlöst och utan uppvärmning. Kanske föreligger redan förhöjd radioaktivitet, men slutet av detta har vi ännu inte sett – det kan bli ett riktigt allvarligt reaktorhaveri. Eller flera.

(Och detta drabbar just det folk i världen som en gång utsatts för atombombningar mot två av sina städer, och mer än andra har erfarenhet av vad radioaktivitet kan åstadkomma på människor!)

Klart är att det råder brist på tillgång till dricksvatten i de värst drabbade områdena kring Sendai i norr. Bränsle till fordon är också en bristvara.

Kommunikationerna har helt lamslagits där. Både landsvägar och järnvägslinjer är bortspolade. Oräkneliga stora och små broar finns att återställa.

Jag har tidigare imponerats, då jag läst svensk historia. Vilka prövningar våra förfäder fick genomgå! Jag tänker på de många stadsbränderna. Mest förödande var nog Sundsvallsbranden 1888. Samma år brann även Umeå ned. Två gånger tidigare under 1800-talet hade Sundsvall brunnit. Hur klarar man att ta sig igenom sådana katastrofer?

För Japan idag rör det sig om en multi-katastrof av enormt mycket större mått. I andra vågskålen finns tillgång till moderna hjälpmedel och internationellt bistånd.

Klart är att japanerna själva gör vad de kan. De klarar en situation som denna med ett imponerande lugn och en värdighet som är gripande. Deras beslutsamhet att ta sig an problemen på ett konstruktivt och  effektivt sätt känns självklar.

Kontrasten är uppenbar, när man jämför med hjälplösheten i Haiti, efter katastroferna där för över ett år sedan. De har fortfarande svårt att enas om var röjningsmassorna ska tippas. Trots stora hjälpinsatser från hela världen kommer man ingenvart med återuppbyggnaden.

Det är skillnad på folk och folk!

16 svar

 1. Jag gillar också japaner! Jag var i Japan, under två veckor, i början av 90-talet.

  Håller med dig om att japaners och svenskars kynne är närbesläktat. Återhållsamheten, ödmjukheten, lägga band på känslor, artigheten, och så vidare.

  Japan är ett fascinerande land! Japaner är ett fascinerande folk!

 2. Japan fascinerar.
  Tänkte på detta med att inte vilja ta i med tång.
  Lustigt att Reinfeldt säger sig villig bistå Japan med hjälp vid intresse från dem. Med tanke på hur etniskt homogent Japan är borde deras hållning väcka avsky hos ”tångreinfeldt”, med tydligen är hans medmänsklighet större än hans förakt för etnisk homogenitet, eller är det bara denna gång…?

  Hursomhelst, bedövande otäckt med all denna ödeläggelse, men att bygga och bo på en liten ö som man VET kommer drabbas ytterligare påminner lite om ett visst land i världen som vräker in nya medborgare som man VET kommer belasta samhället mer än tillföra dito. Kan inte bestämma mig för vad som är mest diskutabelt, lutar dock och landet med massinvandringen.

 3. Japaner har för mig alltid framstått som ett folk med hög moral, stark nationell kollektivism och en tydlig önskan att bevara sina etniskt och kulturellt unika drag.
  Dessa egenskaper kan ta dem oerhört stärkta ur den enorma katastrof som drabbar dem just nu.
  Jämförelsen med Haiti är mycket intressant. Tänkte själv i samma banor i går kväll framför nyheterna. På Haiti skapade jordbävningen en tsunami av brutalt våld och annan kriminalitet. Lynchningar och massiva plundringståg känns mycket avlägset vad gäller Japan.

  Uppskattar att du publicerar privata bilder i detta sammanhang. Det ger en emotionellt laddad text än mer tyngd.

 4. Se även denna filmsnutt.
  På slutet kommer en riktig tankeställare:
  en stad kan hämta sig från en atombomb,
  men inte från ”diversity” (”mångfald”)!

 5. Det gör mig illamående att se och höra hur svensk media driver opinion mot kärnkraft efter katastrofen i Japan och insinuerar att japanska myndigheter och media ljuger för att ”rädda ansiktet”. Detta tolkar jag som att media är fullständigt politiserat. Det går ju uppenbarligen alldeles utmärkt att göra ”politiska poäng” på denna tragedi. Ett förfarande som inte ansågs korrekt för invandringskritiker efter t ex terrordådet i Stockholm. Att Sveriges journalister utgår från att det som lämnar japanska redaktioner och uttalas av myndighetspersoner är lögner säger väl precis allt om både de själva och deras arbetsgivare.

  Mitt förakt för den svenska journalistkåren ökade ytterligare. Vilket inte borde vara möjligt.

 6. Det är eländigt att se hur passiva svenska myndigheter är för Japan samtidigt som de lägger ner 2-3 tusen kr per dygn för att medelålders kvinnor skall nanna cigarettrökande ”barn” med skägg. – Vinster som sedan går till skatteparadis i Luxemburg.

 7. Det ynkligaste hitills såg jag på TV 4:as nyheter vid kl 19 ikväll… En kvinnlig reporter (svensk) i katastrofområdet hade tagit sig in i resterna av någons bostad och rotade omkring bland tillhörighetera och höll upp framför kameran.
  TOTALT smaklöst!
  Det brukar kallas plundring när man i en villervalla – krig eller katastrof – springer omkring och rotar i människors kvarlåtenskaper.

  • Håller med till fullo.

   Men, när det gäller tv 4 kan ingenting förvåna mig längre.

   • Ja, inte nog med att de där parasiterande hyenorna skall springa omkring och hindra och uppta räddningsarbetarnas dyrbara tid… under vilken de istället kanske kunnat hitta och hjälpa ngn instängd.

    Även journalister behöver ju mat & vatten vilket är stora bristvaror… som istället kunnat hjälpa ett antal drabbade.

    Klippet jag talar om:
    http://www.nyhetskanalen.se/tv?videoId=1.2056115

 8. […] Svaret vet vi egentligen redan, från all annan statistik som entydigt visar att det är just svarta män som här utgör […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: