• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Varg i Sverige?


I gårdagens text kom jag in på rovdjursfrågan, närmare bestämt frågan om vargar ska få gå lösa i områden där människor bor. Jag ser det som en demokratifråga.

Dithän har vi nu kommit i vargfrågan att EU lägger sig i och vill diktera hur vi ska göra i Sverige.

Men redan dessförinnan fanns en obalans. De som mest vill ha varg vill inte ha varg där de själva bor, t ex runt Stockholm. Nej, man har utsett ett bälte i mellan-Sverige – där befolkningen är väsentligt mindre entusiastisk för varg.

Och inte nog med detta. De boende där har heller ingen rätt att freda sig och sina tamdjur, de får inte skjuta en varg om den visar sig på tomten och alltså är oskygg.

Stig Engdahls i Dalsland fick år 2006 avtjäna ett fängelsestraff på 6 månader, för att skjutit en varg invid sina får. Han hade dessförinnan fått flera får dödade av varg.

Rovdjursfrågan har framställts som bara ett jägarintresse. Förvisso var det jägarna som först märkte av vargförekomsten genom dels färre älgar vid jakten, dels att de fick sina jakthundar dödade av varg.

Men vargförekomst kan påverka tillvaron för alla boende i berörda regioner. De riskerar få sina hundar dödade och de kan känna en otrygghet över att låta sina barn röra sig fritt i naturen.

För tidigare generationer av svenskar kunde vargen vara ett gissel. Det var först efter stora och envetna ansträngningar som man lyckades befria sig från detta gissel.

Nu vrids klockan tillbaka. Inte minst av politiska krafter för vilka ordet ”reaktionär” är ett mycket negativt laddat begrepp.

Vi ska ha varg därför att det är en ”naturlig del” av vår fauna i Sverige, argumenteras det. Javisst, och går vi tillbaka i tiden mer än ett sekel, så fanns varg över hela Sverige, ända ned till Ystad.

Ska vi ha vargar gå lösa bland folk, då ska detta gälla hela Sverige, även Stockholmsregionen och Skåne!

20 svar

 1. Råttor i städerna är ju också en naturlig del av vår fauna. De måste ju då förstås också fridlysas.
  Samma måste ju gälla vägglöss, huvudlöss, loppor mm.
  Och efter närmare eftertanke måste ju vaccinering förbjudas. Sjukdomsbakterier och virus hör ju också till den naturliga faunan.
  Eller är tanken som börjar med vargen fel från början?

  • Att gå till överdrift har aldrig givit någonting till den här debatten, är jag rädd. Vägglöss, huvudlöss, loppor m.m är sannerligen en ”naturlig del i vår fauna”, men är det verkligen någon som är beroende av dessa? Sjukdomsbakterier och loppor finns det inte (i alla fall inte vad jag vet, men du får ju gärna rätta mig om jag har fel) någon som äter eller är beroende av. Att vargen däremot är en naturlig del i vår fauna har ju att gör med det faktum att det är en jägare, som naturligt ska jaga vårt vilt så pass att skadan på skog hålls ner. Allt i naturen vilar på en nålsspetts, där balansen är beroende av varje djur i naturen. Istället för att vi ska jaga alla älgar i landet, är den naturliga lösningen att vargen ska jaga dem. Utrotningen av en art leder till överflöd av en annan, som i sin tur kan stöta åt sidan och utrota ännu en art. Om du tänker efter kommer nog även du fram till att lagom är bra, och det för allt här i världen.

   Tack för ordet!
   – Annika

 2. Nä, ni har fel tyvärr. jag tror att din kompis Sundholm som gammal miljöpartist av det gamla märket inte håller med dig Janne.

  Vargen hör till vår fauna på ett naturligt sätt, det hör hemma i vårt ekologiska system som toppredator.

  Det finns många människor även ute på landsbygden som vill ha varg i vårt land, de är dock inte lika högljudda som varghatarna. Speciellt yngre generationer, som inte närigt och snålt ser till sina egna intressen om bytesdjur.

  Varg i Stockholm, det går inte för biltrafiken, tyvärr. Annars skulle jag gärna byta, varg där jag bor och så får du ta berikarna Janne, jag tvekar inte ett ögonblick, men det lär du göra.

  Jag sover gärna över i den tätaste vargskogen en mörk natt (har faktiskt redan gjort) om ni tillbringar samma mörka natt i Fittja, vem tror ni löper störst risker?

  • I invandringsfrågan är vi förmodligen överens.

   Jag hatar dock inte varg – lika litet som jag är allmänt fientlig mot invandrare. Jag gissar att inte heller du räknar dig som ”främlingsfientlig”, bara för att du vill ha en trygg stadsmiljö.

   OK – inga vargar på Kungsgatan, pga trafiken där. Men varför inte varg i Nackareservatet?

   En sak till: här handlar det inte om att ha ”fel” eller ”rätt”. Det handlar om åsikter, värderingar och lojaliteter.

 3. Idiotiskt påhitt att försöka återställa den natur som en gång rådde i Sverige. Dessutom till en kostnad om 150 milj årligen. Sinnessvagt.

  En död varg är en bra varg.

 4. …om en angelägen animerad film som visar hur det fungerar då krimimella dränerar
  amerikanska centralbanken på pengar:

  (www.theamericandreamfilm.com)

 5. Skall vi inte ha vilda större rovdjur på vår jord?

  För i ärlighetens namn så är det väl helt i sin ordning att t ex indierna utrotar den vilda tigern om vi inte vill ha vilda vargar i vårt land?

  Skall bara vilda rovdjur få finnas i djurparker eller vad är det vargmotståndarna vill?

  • Jag tycker att rovdjur ska finnas på vår jord – så långt att de inte negativt påverkar vardagen för människor.

   Det finns ca 100.000 vargar i världen – den skulle inte vara utrotningshotad även om vi i Sverige återgick till situationen före 1976.

   Ska vi ha vargar i Sverige kan det begränsas till Sarek eller större hägn.

   Men ska vargar få gå lösa i Dalarna, då ska de också få gå lösa i övriga Sverige. Jag ogillar särbehandling.

 6. Blev bedrövad när jag läste om varg på Milds hemsida. Min bedömning är att människor som inte uppskattar djur som vargen i Sverige inte heller är sanna patrioter. Jag har träffat många (jägare) som inte gillar varg och läst artiklar i jakttidningar och debatt. Så gott som alla argument mot vargen är omskrivningar av verkligheten – påminner mycket om det sätt som stat och media argumenterar för invandringen. Men framför allt är det brist på kärlek till naturen och det vilda som är grunden för motviljan mot varg. Vargmotståndarna anger så gott som aldrig det verkliga skälet till sitt motstånd – nämligen att vargen konkurrerar om viltet.

  • Hur ser du på mitt förslag om att sätta ut vargar i Nackareservatet?

   • Tillgången på föda är kanske inte så god i reservatet, vintern kan bli lite tuff också eftersom vargen behöver en del snö för att hålla värmen..En sak till!!! Massor av människor där jag bor (Lycksele) vill ha varg i skogen, den gör även nytta då den i första hand tar trafikskadat vilt eller annat sjukt som skulle ha plågats länge. Människor som inte vågar skicka barnen till skolan pga varg ska sluta läsa rödluvan eller flytta till stan..m.v.h. Jesse som arbetat ett par år på djurpark samt med andra djurfrågor.

   • Ditt svar visar precis på vad jag skrev ovan:
    ”Så gott som alla argument mot vargen är omskrivningar av verkligheten – påminner mycket om det sätt som stat och media argumenterar för invandringen”
    Är det vargen i Sverige/Norden vi talar om eller är det Nackareservatet??
    Typ: Vad är en svensk? Får bara blåögda vara ”svensk” e.t.c.
    Allt för att slippa diskutera verkligheten där varken vargmotståndare eller massinvandringsförespråkare har mycket att hämta.
    För att vi skall vinna vårt folks mest avgörande kamp behöver vi älska vår nordiska natur och nordiska djurarter inklusive den nordiska människan och dess kultur. Vi måste igen bli stolta och starka.
    Denna vargdiskussion gynnar bara fienden, då detta är en fråga som spittrar patrioter.

 7. Jan

  Det finns snart inte så många platser på vår jord där vilda större rovdjur inte kommer i kontakt med människor, och ibland till viss del utgör en fara för dessa människor. Det är med ditt sätt att resonera troligtvis helt i sin ordning att den vilda tigern håller på att utrotas.

  Jag bor inte i Nacka, men jag har inga problem med att få varg i skogarna runt Göteborg, där jag bor.

  • Pratar vi tigrar så har jag ingen bestämd uppfattning. Där blir dilemmat förmodligen tydligare.

   Vargen kan överleva utan att behöva finnas i det mellansvenska bälte där den nu finns. Det finns varg i Yellowstone (utan att störa några fastboende) och borde även kunna få finnas i t ex Sareks nationalpark.

   Finge ni varg i skogarna kring Göteborg skulle detta nog snart resultera i en opinionssvängning där i rovdjursfrågan.

   • Det är möjligt, och till och med troligt, att fler i Göteborg skulle bli negativa till vargen om den etablerades här. Men jag tillhör inte dem.

 8. Skjut alla vargar?
  Skjut alla björnar också dom har skadat fler människor och också dödat fler!
  Skjut alla älgar dom förstör skogen och orsakar stora skador som drabbar skogsägarna!
  Skjut alla råddjur som går in i våra trädgårdar och äter upp våra tulpaner och annat vackert som som vi planterat!
  Skjut alla harar som rund barkar äppelträden så dom dör!
  Skjut alla sälar som förstör fiskarnas garn och så att fiskarna får svårt att försörja sig!
  Skjut alla skarvar så som skitar ner våra kuster och dödar träden med sin skit!
  Skjut alla råkor som skränar och skriker och bygger bo utanför våra fönster!
  Och snart börjar väl näktergalen föra väsen om nätterna så att man ej får sova. Skjut den jäveln också så att vi får lugn och ro mina pittbull trerrier sommarkatter och jag!
  Skapelsens krona

 9. Jag kan respektera om människor som själva bor i vargtäta områden vill ha varg.

  Jag kan också respektera att människor pläderar för varg om de är redo att ha varg där de själva bor.

  • Jag bor på landet och kan absolut tänka mig att ha varg här.
   De är mycket skygga djur och även om de fanns här skulle jag antagligen aldrig se dom.

 10. […] även: Varg i Sverige Like this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: