• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

MILLT SAGT – fredagsfilm 6

Denna fredagsfilm handlar om romer, eller zigenare, som de tidigare kallades.

Samma tema kommer att följas upp i veckans söndagsfilm.

7 svar

 1. Dom har funnits i Sverige i 500 år, m a o sedan Gustav Vasas dagar. På dessa fem sekel som förflutit sedan dess så har dom varken anpassat sig, assimilerat sig eller integrerats i det svenska samhället. Orsaken är helt och hållet självförvållad. Dom är i total avsaknad av självkritik och vägrar överge sin misslyckade livsform. Precis som muslimerna kan gömma sig bakom religionens kaftaner, så kan zigenarna hävda att deras livssstil är kultur. Vi måste lyfta denna kulturstämpel en gång för alla. Dom måste tvingas välja mellan att komma in i det 21:a århundradet eller flytta nån annanstans.

 2. Erinrar mig att:
  På 1600-talet då Gustav II Adolfs dotter Christina styrde, utfärdades en förordning som gjorde dem fredlösa.* I dag har vi andra lagar. För numera finns tjuvar på många nivåer och områden i samhället (även om benämningar och titlar skiftar).
  * Vilket konkret innebar att vem som helst (utan juridisk påföljd) hade rätt att slå ihjäl personen ifråga var han / hon än påträffades.

 3. Har ofta blivit utsatt på ett obehagligt sätt av zigenare både i Sverige och utomlands. Efter en misslyckad ryggoperation fick jag rätt till hemtjänst.

  En kvinna med ett svenskt förnamn kom – av någon underlig anledning har jag som ”brukare” (ett förskräckligt nytt orwellskt ord) ingen rättighet att få reda på efternamn. Hon var trevlig och talade perfekt svenska men såg ut som en typiskt zigenerska.

  Det visade sig att hon stal en för mig omistlig armbandsklocka. Det var ju enkelt för henne att göra det eftersom jag låg i mitt sovrum och hon hade tillgång till vardagsrummet där klockan alltid låg på ett speciellt ställe när jag inte använde den.

  Jag tror det sitter i generna – ser ingen annan förklaring till varför hon gjorde så. Alliansen har i alla fall försökt att sätta dem i arbete.

  • Om man som folkgrupp levt en viss livsstil sen urmines tider och relativt många ur gruppen står utanför samhället vilket i stort sett är självvalt bland Zigisar. Med utpräglade fördömande beteenden vilka är uppenbara för omgivningen. Det är ju givet att det sätter markörer i generna under generation efter generation. Det gäller likväl folkgrupper som ex syslatt med försäljning , affärverksamhet ser man har vissa talanger vilket även en del seriösa forskare varit inne på. sedan är det i den vanliga ordningen tabu och inte vedertaget att framföra att generna kan skapa utryck i oss framförallt inte om det handlar om egenskaper som annses icke önskevärda hos människan.

 4. Svenska ungdomar i Helsingör och på skidsemester i Österrike fick länge pga sitt alkoholbeteende en negativ bild.
  Jag kan hålla med Leissner att hon är rasist och skämmas över henne, men inte som hon tro utan hennes syn på den svenska befolkningen. En sanningskommission skulle innebära att skötsamma zigenare tog avstånd från de zigenare som tränger sig in hos åldringar, de som på parkeringsplatser lurar på folk falskt guld, de hem och affärer som plundras, en utopi . Finns det något samband mellan att sakna utbildning och möjligheten att få jobb, jag anar i varje fall en sådan.

 5. Jo, jag tillhör de som skäms, över att vi har en sådan som Leissner som auktoritet i sammanhanget. Till att börja med borde hon berätta för alla oss fördomsfulla vid vilken tidpunkt zigenarna slutade stjäla, eftersom hon troligtvis vid förfrågan skulle hävda att dom inte stjäl. Att dom tidigare stal, det vet jag, eftersom jag, när jag i min ungdom jobbade på mack (i Mölndal), råkade ut för en hel storfamilj, som vällde in en kväll. När jag kom på en bredkjolad ”kvinna” på bar gärning blev jag hotad av en av de svartmuskiga männen. Jag vågade inte ens ringa till polis förrän dom hade avlägsnat sig och när dom kom kunde dom inget göra.
  Nej Maria Leissner kom inte dragandes med Din ziganismdårskap utan se istället till att varenda zigeuner förpassar sig iväg dit dom hör hemma, kanske hemma hos Dig Leissner!?
  Tack Jan Milld för ytterligare en givande och mycket informativ film!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: