• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Är jag nationalist?

Frågan aktualiseras genom en SD-medlem i Göteborg, som först hörde av sig om att hjälpa till med distributionen av nästa tabloid (den lär komma till våren). Hon ställde även i utsikt att kunna värva fler sverigedemokrater till utdelningen.

Häromdagen fick jag dock ett kontrabesked: ”Nationalister är någonting som jag vill inte ha även indirekt koppling till. Som jag ser så skriver du till nationaldemokraternas tidning.”

Detta väcker naturligtvis reflexioner i min skalle:

– Har jag några ställningstaganden att ompröva?

– Eller visar detta på brister i SD:s medlemsskolning?

Jag lutar mot den senare förklaringen.

Visst är jag ”nationalist”, i den bemärkelsen att jag vill försvara:

A. nationalstaten, ser den som en nödvändig arena för en fungerande demokrati.

B. svenskars rätt till ett eget land. Precis som andra folk ska ha rätten till sina egna länder.

Jag är alltså motståndare till expansionism och imperialism. Sverige ska hålla sig inom sina egna gränser, i varje fall med sina soldater.

Jag är också motståndare till chauvinism. Vi svenskar ska inte behandla andra folk som mindervärdiga, vi har alla ett grundläggande människovärde, som ska respekteras.

Därmed inte sagt att envar i världen har rätt att flytta till Sverige och bli försörjd med svenska skattemedel och/eller brottslig verksamhet. Vi har rätt att värna våra gränser och reglera invandringen. Vi har den moraliska rätten att göra så. Och det är praktiskt genomförbart, om den politiska viljan finns.

När jag i vitboken tog med detta citat av Adolf Hitler

Rätten till nytt land, ny jord, ny mark, har – enligt en evig naturlag – den som erövrat det, och det egna landets gränser inte räcker till för att föda det växande befolkningsöverskottet. Och det att vi har barn, som vill leva, rättfärdigar våra anspråk på de nya rikena.”

…så var det inte citerat med instämmande. Det var med självklart avståndstagande.

När jag ställde det invid detta citat…

”Vi svenskar kan inte hävda en exklusiv rätt till ett så relativt glesbefolkat land.”…

…av Christer Hallerby, statssekreterare hos Birgit Friggebo, så var det för att åskådliggöra galenskapen i Bildt-Westerberg-regeringens politik 1991-94.

I efterhand har jag fått höra att när Jimmie Åkesson reser invändningar mot vitboken, så hänvisar han till att jag tagit med detta Hitlercitat.

Vad säger detta mig? Jo, att behovet av medlemsskolning inom Sverigedemokraterna kan gå högt upp i partiledningen!

Åter till min nationalism. Som många känner till hade jag en utpräglat internationalistisk inställning i min ungdom. Jag lärde mig många språk, däribland esperanto, och jag har rest i över 50 länder. Jag tog stark ställning för det vietnamesiska folkets befrielsekamp, mot USA:s vidriga angreppskrig. Det är ingenting jag ångrar.

Inte heller kan jag se det som att internationalism måste stå i motsättning till nationalism, snarare tvärtom. Jag ser mig som både nationalist och internationalist. Värnandet av svenska intressen behöver inte stå i motsättning till exempelvis latinamerikanska intressen.

Jag har en tid följt det venezulanska TV-programmet Telesur och känner en djup sympati för de framsteg som idag sker i Latinamerika:

– det allt bättre samarbetet mellan kontinentens länder

– de ekonomiska och sociala framstegen

– frigörelsen ur USA:s grepp.

Det kan också väcka inspiration att ta del av hur Nestor Kirschner fick Argentina på fötter och hur bödlar från tortyrens 70-tal ställs till svars.

Vi har massor att lära av varandra, men det internationella samarbetat ska baseras på fria folk och självständiga nationer.

Jag ser det som att min nationalism är av samma slag som socialdemokraternas under Per-Albin Hansson. Vi ska hjälpas åt, men innan vi kan respektera och visa solidaritet med andra folk måste vi kunna respektera oss själva och få visa solidaritet med andra svenskar.

Vad till sist gäller tidskriften Nationell Idag tycker jag att sverigedemokraterna istället för att motarbeta denna utmärkta tidskrift bör försöka gjuta liv i sin egen tidskrift – SD-Kuriren.

SD borde uppskatta när andra nationalister gör något bra.

Nog är det väl ändå så att SD vill arbeta för Sveriges bästa? Gör man det, då är man enligt min definition ”nationalist”.

PS

Se även denna film: ”Be inte om ursäkt!”

17 svar

 1. Förfallet är totalt inom sverigedemokratin!

  Citatet av Adolf Hitler är ju inte för att visa hur mycket Jan Milld har gemensamt med nazi-ledaren, utan hur mycket Christer Hallerby (fp) har gemensamt med Adolf Hitler – Ingendera anser gränser är att respektera, eller folken som bebor landet har ett särskilt egenvärde.

  Nej, åtminstone jag känner mig trygg i mitt val på Nationaldemokraterna!

  De har en stark ideologisk övertygelse och behöver inga ”extra-studier” eller avståndstaganden för att känna sig säkra i sin politik.

  • Med all respekt men politik handlar ju ytterst om att göra skillnad och yrvaken svensk samt 1.140 andra har relativt små utsikter att höras i debatten. För de som undrar så fick Nationaldemokraterna 1.141 röster i riksdagsvalet. Det är nog en överdrift att tala om förfall inom Sverigedemokraterna men Jan Mild har onekligen en poäng i sin kritik mot SD:s förmåga att hålla ångan uppe beträffande SD-Kuriren och även hemsidan verkar numera ytterligt styvmoderligt behandlad. Det var länge sedan SD-Kuriren gick att läsa på internet!

  • Nej, det visar hur mycket Jimmie Åkesson har gemensamt med Christer Hallerby.
   Sverigedemokraterna är inget alternativ, dom har ett uppdrag och det är att matta ut invandringskritiken som växer i vårt land. Precis som dom har gjort i Norge, Danmark och Nederländerna.
   Till slut kommer inget att skilja på Moderaterna och Sverigedemokraterna.

 2. Tidningen ”Nationell idag”, som får statligt tidskriftsbidrag, är en omistlig tidning för den som vill få hela sanningen. Den är uppseendeväckande bra. En saltmättad tidning för mig som lämnat Kd.

  Vávra Suk, chefredaktör är schysst! Den kommer att öka stort!

 3. Sympatiserar med ND, prenumererar på utmärkta Nationell Idag, beställer regelbundet klistermärken som gör reklam för tidningen och uppmanar därför andra att göra detsamma, Nationell Idag förtjänar en betydligt större prenumerantskara. Tycker dock det är lite löjligt hacka så mkt på SD om man sett partiledardebatterna. Petzäll och Ekeroth duttar knappast med landsförrädarna.

  Angående ”kontrabeskedet”, är det exakt återgivet? Språkbruket är ju katastrofalt: ”är någonting som jag vill inte ha även indirekt”
  Man baxnar.
  Tack för bra blogg i vanlig ordning.

 4. Ser lite illa ut tycker jag.
  De borde ha lärt sig efter att själva blivit behandlade på detta sätt under alla år.
  Nu sätter de sig själva på höga hästar och beter sig precis som alla sverigefientliga i etablissemanget gjort.
  Guilt by association skall INTE vara något som förekommer inom SD!

  Tvi!

 5. Det här bevisar att många Sverigedemokrater saknar vanlig hyfs.

 6. …Utöver dom som kandiderar till Riksdag, Landsting och
  Kommun så är det väl skralt med utbildning av vanliga
  medlemmar i SD överhuvudtaget – många har kommit till
  SD rent intuitivt – en del har nog kandiderat mest för utbildningens skull, vilket oxå är galet – det måste finnas andra
  jobb inom SD som passar en del folk bättre än att alla ska
  va kandidater till valet.

  Personligen tror jag Jimmie missförstått det där med din
  avsikt med Hitler-citatet.

 7. Onekligen är Josef Bobergs teori tilltalande enär den mer
  eller mindre gör både Svenskar och Invandrare oskyldiga
  och politikerna och media ensamma får bära ansvaret,
  men jag behöver ”mer kött på benen” innan jag köper
  hela konceptet.

 8. Som SD:are skäms jag när jag läser vad du skriver, om det nu är sant att en partikamrat uttryckt sig så oerhört korkat. Om man inte är nationalist, vad gör man då i SD? Jag har alltid haft för mig att det var ett nationalistiskt parti.

  Läser även NI f ö.

  • Sd är ett kulturnationalistiskt parti sd lägger ingen idelogisk värdering i etniciteten. Sd välkommnar icke europeer bara dom anpassar sig inom rimliga mått som passar sd agendan. Sd vill endast återsända kriminella fr’ämlingar. sd lägger ingen värdering att svenska folket byts ut alla skall med så att säga är sd retorik numera.Så därmed värnar sd om allt och alla bara anpasning sker. Sd är vad det just är idelogiskt ett kulturnationalistiskt parti. Sedan får var och en tolka vad nationalism innebär för envar.

 9. Det är ju knappast någon nyhet att det vimlar av nötter bland SD:s medlemskader, det var ju detta faktum som fick en annan att till slut lämna OBS-klassen… detta är bara ännu en.

  Och angående Åkesson, Janne.. klart han begriper bättre, det där är ju bara ett svepskäl. Din bok är inte tillräckligt PK, och framförallt, inte tillräckligt LOJAL med SD..

 10. Killen har tydligen missat att han själv är med i ett natioanlistiskt parti.

  Det sade Åkesson iaf senast några dagar innan valet.

 11. Mycket bra skrivet, Jan! Detta om internationalism och nationalism ”hand i hand” speglar det som jag alltid har trott på också. Det handlar ju inte bara om att värna sitt eget land och inte bry sig någonting om andra länder och folk i världen. En värld med många kulturer är inget fel, men ett mångkulturellt samhälle i ett enskilt land så blir det fel tycker jag.
  Jag är SD-sympatisör men jag tycker kontrabeskedet du fick från en SD:are var ett dumt svar, man kan undra om hon har hamnat i fel parti? Hoppas de skärper till sig lite. Du gör ett kanon jobb Jan som engagerar dig för detta. Och med en imponerande bakgrund tillika.

 12. Janne, jag tycker det du gör är oerhört viktigt och att du så många gånger visat att du är mogen uppgiften! Det är lite synd att dina alster inte bemöts av företrädare ur media samt 7-partiet, vem hade kunnat sätta dig på plats….?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: