• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Valkommentar

Det visade sig att valet gick i huvudsak som jag gissat:

1.

Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Jag hade förutspått en dryg fördubbling av röstetalet, till 6%. Det blev en knapp fördubbling, till 5,7%.

2.

SD får en vågmästarställning, då Alliansen får bara 172 mandat, när den skulle behöva 175.

3.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna hamnar kring 30%. Jag förutspådde att (m) skulle bli något större än (s), där fick jag fel.

4.

Socialdemokraterna gjorde ett historiskt dåligt riksdagsval. Alltsedan valet i september 1914 har (s) haft mer än 36% av rösterna.

Moderaterna fick också drygt 36% i detta riksdagsval 1914 och har alltsedan dess legat under 30%. Även för (m) var alltså årets val historiskt.

I Dalarna ökade Sverigedemokraterna från 2,8% till 7,0%.

• I Borlänge från 3,6% till 9,3%!

• I Orsa ökade SD från 3,2% till 9,1%.

• I Mora från 1,8% till 6,0%

Överhuvudtaget kan märkas ett tydligt samband med spridningen av vitbokstabloiden! Det gav resultat, våra arbetsinsatser var inte förgäves!

I kommunalvalet i Borlänge fick SD än fler röster – 11%!

Vilken råsop mot greiderismen!

Över till de politiska aspekterna.

Både före valet och under valvakan mässade 7-klöverns och medias företrädare om det ”kaos” som SD ställning i riksdagen skulle framkalla.

Det resonemanget blir tunt redan i beaktande av att skillnaderna mellan fraktionerna inom 7-klövern är så små. Det förutsätter också att SD aldrig skulle kunna medverka till nödvändiga beslut. Varför skulle det bli så?

Det hela bygger på den monsterbild som pk-politiker och pk-journalister byggt upp och fortsatte att mala ut under valvakan: i riksdagen har vi nu fått in ett ”främlingsfientligt” parti.

Är det inte märkligt, att man kan använda ett begrepp så flitigt, men aldrig göra en ansats till att definiera begreppet?!

Måste man vara fientlig mot alla invandrare så snart man ifrågasätter ens moment i den förda politiken? Med den logiken har SD på sina listor en mängd ”främlingsfientliga” ”främlingar”…

Som Jimmie Åkesson klargjorde också under valvakan är SD ”tufft” mot en galen invandrings- och integrationspolitik, inte mot ”invandrare”.

Denna politik vill pk-iterna inte medge någonsomhelst ändring av, den ska bara drivas vidare, oavsett hur asylinstitutionen missbrukas, oavsett vad det kostar i välfärd och trygghet.

Merit Wager har ju på sin blogg, genom breven från ett antal ”miggor”, på ett övertygande sätt belyst urspårningen.

Julia Caesar redovisade nyligen siffror på en ny rekordinvandring under detta år. Inte av flyktingar utan av välfärdssökare, som vårt samhälle ska försörja. 70.000 PUT bara hittills i år.

Nog är det så, att en invandringsbroms nu behöver slås till! Akut.

7 svar

 1. En liten kommentar men kanske nog så viktig egentligen. Det verkar som om SD har tagit röster från alla övriga partier. Ingen tydlig tendens med fler röster från endera blocket. Det kan kanske försvåra något för SD att agera taktiskt dvs lägger man sig alltför nära det ena blocket stöter man sig med väljare från det andra.
  Många blev nog lite besvikna över att SD inte fick fler röster men det kan bero på att många taktikröstade på ena eller andra blocket, även om man i sak sympatiserar med SD.

 2. Vad jag skulle vilja att man tittade närmare på är det osedvanligt höga antal ogiltiga röster detta val. Talar alltså ej om blankröster utan röster som helt enkelt blivit kasserade.

  http://www.val.se/val/val2010/valnatt/R/rike/index.html

  OG Ogiltiga röster – övriga 17119 0,3%

  Detta är 15000(!) fler än 2006(totalt 2103st då, 0%). Verkar MYCKET misstänksamt tycker jag. Kan rösträknare i ”godhetens namn” ha valt att registrera en del SD röster som ogiltiga? Är ju extremt allvarligt om så skulle vara fallet, ett spott i ansiktet på väljarna och demokratin.

  Så återigen tänkbar förklaring till en mer än sjufaldig ökning av ogiltiga röster?

 3. Ett synnerligen befogat påpekande!

  17.000 kasserade röster – åtta gånger så många som i valet 2006!!!

  Vad döljer sig bakom detta?

  Min spontana misstanke blir att de flesta av dessa väljare avsåg at trösta på SD, men kanske skrev exempelvis ”Sverige-Demokraterna” – en särskrivning som använts i rubriker i Dala-Demokraten, och garanterat gör en valsedel ogiltig.

  • Får hoppas orsaken är den du säger, är ju trots allt bättre än om det fuskats vid rösträkningen som jag var rädd för.
   Dock belyser den åttafaldiga ökningen(skrev sjufaldig först, räknade mot 15000) bristerna med vårt svenska valsedelsystem tydligt.

 4. Hej Janne,

  Ville bara passa på och tacka för ditt mångåriga oförtrutna arbete med dessa frågor. Kan bara tala för mig själv men det är nog många som tycker att luften idag känns lättare att andas. Att ett genombrott nu verkar ha inträffat är resultatet av bl.a. dina ansträngningar i det tysta under lång tid. Tack! Synd bara du inte finns kvar i SD och att vi inte har möjligheten att kryssa in dig i riksdagen då din sakliga och analytiska argumentation hade gjort slarvsylta av 7-klöverns debattörer i vilken fråga det än handlade om..

 5. Har sett det mesta av alla påhopp mot Åkesson de senaste dygnen. Han är makalös i sitt sätt att värja sig. SD är ett stolt parti med honom vid rodret.

 6. Instämmer.
  Han har gjort bra ifrån sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: