• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Solidaritet?

Jimmie Åkesson fick nyligen framträda i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Han fick frågor om ”solidaritet”:

”- Solidaritet, vad är det för dig?

– Det är att man hjälper varandra, att de som har det litet bättre hjälper dem som har det litet sämre.

– Kan du utveckla det litet mer?

– Det svenska samhället bygger på en solidarisk idé att vi gemensamt ska finansiera välfärden efter förmåga och att vi ska få efter behov. Det tycker jag är en ganska bra utgångspunkt.”

Så här skriver Mona Sahlin i sin nya bok:

”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Det är ett av mina politiska favorituttryck. Jag kan ännu rysa när jag säger eller hör de orden… På den principen har den svenska välfärdsmodellen byggts.”

”Jag vill leda utvecklingen av Sverige mot mer av sammanhållning och solidaritet.”

MONA SAHLIN missar att den svenska modellen förutsätter att det är ett slutet system, ett system av och för svenskar. Som det blivit har människor från alla delar av världen kunnat komma hit och göra anspråk på resurser ur systemet, människor som själva (eller vars föräldrar) aldrig bidragit till det.

Den ekvationen kan inte gå ihop. Sverige kan inte vara hela världens socialbyrå.

JIMMIE ÅKESSON borde ha påtalat att det inte blir fråga om ”solidaritet” ifall grupp A beslutar att grupp B ska ge pengar till grupp C. Ska man kunna tala om om ”solidaritet” måste de som ska avstå något själva få ha ”ett ord med i laget”.

Svenska folket har aldrig tillfrågats om den ”generösa flyktingpolitiken”. Hade så skett (och informationen blivit allsidig) skulle svaret ha blivit som det blev i Sjöbo 1988: nej!

Svenska folket ger varje dag uttryck för sin uppfattning i frågan genom en permanent pågående folkomröstning: man flyttar bort från ”utsatta områden”.

”Grupp A” i detta sammanhang är journalister och politiker, som har sin egen ekonomiska trygghet säkrad, genom att tycka som de tycker, eller säga/skriva som de gör. Själva bor de i områden med få invandrare.

Andra får betala. Det blir fråga om en springnota.

FÖR DET TREDJE. Solidaritet betyder sammanhållning, men den sammanhållning som flera etniska grupper visar omfattar bara den egna gruppen, inte samhället som helhet. Man har svaga eller inga lojaliteter med Sverige.

Vår (påtvingade) ”godhet” gör att vi svenskar betraktas som korkade, det väcker bara förakt:

• Vårt samhälle ses som en kossa, att mjölka genom diverse bidragstrixande.

• På sina håll råder nu stamtänkande och hämndkulturer.

”Mångkulturen” betyder att vi inte längre har en gemensam värdegrund. Det blir raka motsatsen till solidaritet.

FÖR DET FJÄRDE. Ingen ekonomi kan fungera utan att det finns en arbetsmoral och en ömsesidighet. Utgifter måste motsvaras av inkomster.

Kan människor få lika mycket pengar utan att behöva arbeta och får envar själv bestämma vad som är ens ”behov”, då kommer utgifterna att svälla. Alltfler kommer att föredra inkomster genom bidrag framför att låsa upp sig i ett förvärvsarbete.

Sovjetunionen och andra kommunistdiktaturer föll. Systemet fungerade inte. Ändå var det fråga om slutna system, till dessa stater förekom ingen omfattande invandring.

Den svenska varianten kommer också att falla.

Det är en matematisk ofrånkomlighet.

6 svar

 1. Vi har i Sverige under lång tid haft en kultur med en rad oskrivna hedersbegrepp. Rättvisa, driftighet, ärlighet och en syn på arbete som något sunt och riktigt. ”En bra karl reder sig själv” kan sägas vara det ordspråk som bäst sammanfattar den svenska mentaliteten. Det svenska kynnet har varit en förutsättning för vårt starka sociala trygghetsnät.

  Precis som du skriver blir det en kulturkrock utan dess like när klankultur från mellanöstern gör intåg på arenan. Människor som kommer från samhällen där korruption och misstro är norm och respekten för myndigheter i hög grad baseras på rädsla. Den starkes rätt råder och det gäller att roffa åt sig vad man kan för sin överlevnad.
  När individer från dessa diametralt motsatta kulturer möter det svenska bidragssamhället kan man ej räkna med samma återhållsamhet som hos den vanlige svensken, det säger sig självt.

  En annan faktor får också sägas vara det enkla faktum att man som invandrare saknar historiskt arv i sitt nya hemland. Landet man fötts i och landet där ens släkt levt och dött känner man såklart starkare för än en jordplätt på andra sidan jordklotet. ”Brukar du göra så hemma?” fick man som ung ibland höra om man respektlöst stökade ner. Svaret var såklart nej man hade visat större respekt och eftertanke om det varit det egna hemma man vistats i. Samma sak gäller här.

 2. Åkesson borde ha utvecklat begreppet. sedan om det var frågan om pk val taktik eller om Åkesson valde att inte beröra invandringen medvetet vilket han borde gjort för och inte likna övriga riksdagspartier. Förmodligen visste Åkesson vad han gjorde. Förövrigt är det förjävligt hur det står till med den såkallade solidariteten som är så fruktansvärt orealistisk och orättsvis. Det mest skrämmande är den hjärntvätt som vi folket är utsatta för när det gäller en verklighet som bör te sig så realistiskt ,ädelt som möjligt. som makthavarna förvränger och styckar upp efter deras pk mallar.

 3. Trots att ditt blogginlägg inte handlar djupgående om Mona Sahlins citat så tycker jag du borde lagt in en liten snutt om vart slogan härstammar ifrån.

  Den kommer nämligen ifrån själve Karl Marx.
  ”From each according to his ability, to each according to his need (or needs)”

  http://en.wikipedia.org/wiki/From_each_according_to_his_ability,_to_each_according_to_his_need

 4. Måste tilllägga att det jag menar med att Åkesson valde att inte beröra invandring var i solidaritetsbegrepet då nämde han inget typ om kostnader och dyligt. Utan svepte bara fint förbi. Annars berörde Åkesson i en del andra avseenden invandringen i intervjun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: