• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Fördoms-TV

Som många vet tillhörde jag själv de politiskt korrekta i invandringsfrågan fram till mitten av 80-talet. Sedan bytte jag ståndpunkt, då min karta visade sig stämma dåligt med verkligheten: det fanns faktiskt en överrepresentation i både bidragsberoende och brottslighet bland invandrare.

Efter att ha sett Lena Sundströms TV4-program om Sverigedemokraterna, ”De kallas rasister”, anmäler sig frågan: hade jag från början rätt? Gjorde jag fel som bytte ståndpunkt? Är invandringen i själva verket problemfri? Ligger problemen bara hos dem som är kritiska till den förda politiken?

Nja, egentligen förnekade väl inte Sundström att våldtäkter och andra våldsbrott har ökat och att invandrargrupper från hederskulturella områden där är överrepresenterade.

Inte heller vederlade hon att invandringen kostar, även om hon föste några professorstitlar framför sig för att kunna landa på en låg siffra. Främst ifrågasatte hon att man alls frågar om kostnader i sammanhanget.

En grundbult i den sundströmska progagandan är fördomsfullheten och generaliserandet:

• ”invandrare” är en enhetlig grupp och kritik mot den förda invandringspolitiken ska ses som kritik mot varje invandrare och som uttryck för ”hat”.

• sverigedemokrater och andra invandringskritiker är ”rasister”, vare sig de själva vet om det eller inte, medger det eller inte.

Resultatet av Sundströms granskning stod helt klar redan innan hon träffat några sverigedemokrater. Det var därför hon fick uppdraget. Med seriös journalistik hade reportaget inget att göra.

Annars hade ju programmets rubrik kunnat inbjuda till frågor:

1. Vilka är det som kallar sverigedemokraterna ”rasister”?

2. På vilka grunder gör de detta?

3. Vad lägger de in i begreppet ”rasist”?

Om själva definitionen av ”rasist” är en person som vill att Sverige ska bedriva en mer nykter invandringspolitik, då är SD nog ett ”rasistiskt” parti.

Det hoppas jag i alla fall!

10 svar

 1. Oförskämt av TV4 och Sundström att påskina att hederliga medborgare är rasister.

  Någon främlingsfientlighet finns inte hos SD.
  Däremot krav på ordning och reda, krafttag mot brottslighet.

 2. Vist var det propaganda, men det mærkeligste ved at se det, var at det var som lavet til børn. De to screenshots illustrerer det meget godt

  http://www.tinyurl.dk/20077

  http://www.tinyurl.dk/20078

  mvh fra Danmark

 3. Har själv sett programmet nyss och tyckte med att det var väldigt ”riktat” och mycket PK. Nån som håller med?

 4. Det går att hitta ”vanliga väljare” för alla partier som kan framställas som illa informerade (speciellt om programledaren oemotsagd får sista ordet) men det är bara sd som TV4 motarbetar på detta sätt kort före valet.

 5. Tackar återigen för en nykter observation! Programmet var väl inte fullt så hätskt som jag trodde att det skulle vara. Men balanserat och särdeles välgjort var det likväl inte. Tv4 & svt krälar vidare i pk-träsket.

 6. Får hålla med Johan. Hade väntat mig värre än detta. TV4 inser kanske att inkoktrineringståget har gått och att de flesta ser igenom bluffen om dom tar i för mycket. Kunde vara intressant att ha fått sett ett ”behind the scenes”, med material som Sundström velat ha med men kanske inte fått för ledningen.

 7. Tack för dina lugna och sansade analytiska frågor som benar upp programmet. Men just dessa relevanta frågor du ställer, kommer ALDRIG att ställas. För de är så oerhört kontroversiella, för ställdes de skulle det visa sig att kejsaren är naken!!

  Hjälp till att fylla min ordlista. Låt kreativiteten flöda!

  http://aktualia.wordpress.com/2010/08/16/nysvensk-ordlista/

 8. Sundström tillhör dem som kallar sig journalister.

 9. Är det någon som vill kalla mig RASIST svarar jag
  JAVISST för det finns ingen anledning att käfta med en
  IDIOT men jag svarar tillbaka SVERIGEDEMOKRAT
  SÅKLART.

 10. […] man Lena Sundström som sakkunnig expertkommentator till nyhetsstudion (mer om Sundström här, här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: