• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Integritet?

Kan människor ha integritet, dvs göra sakliga och opartiska bedömningar, agera självständigt och vara rättvisa mot andra?

Den frågeställningen leder åt minst två håll.

1.Invandringskritiker

Som det visat sig förutsätts en människa med automatik sakna integritet om hon är kritisk mot den förda invandringspolitiken. De påklistrade epiteten om ”främlingsfientlig” mm hjälper där till slutsatsen: hon hyser en allmän ovilja mot alla invandrare, så blind och ohjälplig att hon inte kan styra den.

Följaktligen kan en invandringskritisk person inte inneha någon yrkesposition där han/hon kommer i kontakt med invandrare och har att fatta beslut som berör dessa. Sådana beslut blir med stor sannolikhet korrupta, och negativa för invandraren.

Min första kontakt med detta synsätt var år 1995 och tidningsrubrikerna landet runt om ”den främlingsfientlige nämndemannen” i Svea hovrätt. Hans namn var Anders Sundholm, ordförande i Blågula frågor.

Det började med ett ovederhäftigt inslag i Dagens Eko, signerat Björn Häger, kablades vidare genom TT och blev till en rikstäckande ”nyhet”.

En motvarande historia inträffade två år senare kring Karl Johan LIdfeldt. Som vanlig nämndeman i tingsrätter förutsattes han vara ”jävig” i fall med invandrare som åtalade (redan på den tiden vanligt…).

Sak samma med Kenneth Sandberg, anställd på mottagningsenheten hos Invandrarverket/Migrationsverket. Pierre Schori, minister, tog upp saken i riksdagen:

”om en tjänsteman vid invandrarverket har rasistiska åsikter bör han eller hon överväga om det går att vara lojal mot arbetsgivaren…. är det rimligt att invandrarverket tar ställning till i vilken grad en sådan person tillåts ha kontakt med asylsökande.” GD Lena Häll-Eriksson  lydde omgående. Sandberg avskedades.

En tjänsteman kan alltså vara ett problem endast genom beslut som betyder återhållsamhet med skattemedel. Den som låter pengarna rulla riskerar ingenting.

Ganska nyligen hamnade en annan tjänsteman på Migrationsverket i blåsväder efter att ha uttalat sig kritiskt mot de personer i Rinkeby som brände ned en skola där och angrep polisen. Ogillar man vandalisering och dem som gör sig skyldiga till sådant, då kan man inte vara lämplig…

(jag har missat detaljerna, blev denne tjänsteman också avskedad?)

Naturligtvis kan man heller inte fungera som lärare om man ser några fel med den svenska invandrings- och flyktingpolitiken. Vilket däremot inte blir fallet om man applåderar densamma.

2. Grupplojala

Motsatsen till integritet är ju att man håller på sin egen grupp, oavsett innebörden av detta.

Så fungerar MC-gäng och kriminella nätverk.

Det är också en hållning som uppvisas i många invandrartäta områden gentemot företrädare för svenska myndigheter.

6 svar

 1. Borde inte socialdemokrater/vänsterpartister anses vara jäviga när det gäller alla typer av brottslingar? De har ju en tendens att skylla allt ont som sker i världen på socioekonomiska faktorer vilket gör dem synnerligen olämpliga som nämndemän.

 2. Det där vet vi ju. Det är ju en komplimang att bli kallad för främlingsfientlig och ”islamofob” eller rasist/nazist som samhället ser ut nu. Den som inte reagerar kan inte vara frisk eller så är personen i fråga så feg att han eller hon inte törs säga vad han/hon tycker.

 3. En liten förklaring till låten;) Jag tycker texten är bra och tjejen är en av de bästa (och snyggaste:D) countrysångerskorna i USA. Jag tänkte jag skulle bjuda på den för man behöver lite som muntrar upp en ibland som det ser ut nu i landet. Det är bra för blodtrycket med att få titta på något snyggt, lyssna på bra musik med en bra text.

  Merle Haggard som sjunger med henne på låten är också en gammal countryräv och en riktig hedersman. Du känner säkert till honom om du gillar Country.

  /Mats

  I’m for the low man on the totem pole
  And I’m for the underdog God bless his soul
  And I’m for the guys still pulling third shift
  And the single mom raisin’ her kids
  I’m for the preachers who stay on their knees
  And I’m for the sinner who finally believes
  And I’m for the farmer with dirt on his hands
  And the soldiers who fight for this land

  Chorus:

  And I’m for the Bible and I’m for the flag
  And I’m for the working man, me and ol’ hag
  I’m just one of many
  Who can’t get no respect
  Politically uncorrect

  (Merle Haggard)
  I guess my opinion is all out of style
  (Gretchen Wilson)
  Aw, but don’t get me started cause I can get riled
  And I’ll make a fight for the forefathers plan
  (Merle Haggard)
  And the world already knows where I stand

  Repeat Chorus

  (Merle Haggard)
  Nothing wrong with the Bible, nothing wrong with the flag
  (Gretchen Wilson)
  Nothing wrong with the working man me & ol’ hag
  We’re just some of many who can’t get no respect
  (Merle Haggard)
  None
  (Gretchen Wilson)
  Politically uncorrect
  (Merle Haggard)
  Politically uncorrect

 4. Jag skulle vilja påstå att hela pk-etablissemanget är grupplojala då de inte verkar ha tillräckligt med integritet för att kunna tänka självständig, eller?

  http://aktualia.wordpress.com/2010/07/21/flygblad-och-opinionsbildning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: