• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Ber om ursäkt!

Nu känner jag ett behov av att be om ursäkt.

Jag har skrivit något som jag ångrar.

En kommentar den 5 april i år hade rubriken ”Dessa SATANS KREATUR” och jämförde svenska kreatur med svenska journalister:

Det är naturligtvis GROVT KRÄNKANDE, för alla våra kor och svin, getter och får.

Kränkande och orättvist. Våra kreatur gör ju en ovärderlig nytta, är ett positivt inslag i vår tillvaro. Genom korna får vi mjölk på bordet, svinen ger oss skinka, osv.

Journalister och redaktörer är tvärtom ett starkt negativt inslag i vår tillvaro. En del undantag finns naturligtvis, men som helhet är det en kategori som, genom sin mörkläggning och desinformation, sitt åsiktsförmynderi och kampanjande, förorsakar vårt folk och vårt land en oerhörd skada.

Jag har hittills varit återhållsam med epitet och starka ord, men skulle jag frångå detta och försöka sätta ett passande epitet på många av Sveriges journalister uppstår ett annat problem: det finns inga epitet, grova nog.

Varken det svenska språket eller något annat språk har några uttryck som kan komma i närheten av det intensiva fördömande som är sakligt motiverat.

• Jesus talade i något sammanhang om ”huggormars avföda”.

• Palme talade om ”diktaturens kreatur” och ”satans mördare”.

• Skulle jag dra till med ”satans förrädare” eller ”vidriga hycklare” blir det ändå förminskande, nästan bagatelliserande, då ord som ”förrädare” och ”hycklare” blivit så alldagliga. De har inget riktigt bett.

Kanske ”människofientliga opportunister” eller ”egoistiska karriärsfanatiker” vore mer träffande, men det blir för långt och sofistikerat.

MITT BUD, för att beteckna många journalisters attityder, hållningar och agerande blir nog detta: greidersk.

Begreppet ”greidersk” fångar dubbelheten:

• å ena sidan desinformationen och likgiltigheten, censurivrandet och förmynderiet

• å andra sidan denna ångande självgodhet och översittarmentalitet, denna obehaglighet och falskhet, detta hyckleri.

Kort och snärtigt!

Dags att nu tillföra svenska språket dessa nya begrepp:

– greidersk

– greiderism

– greiderist

Annonser

14 svar

 1. […] fortsättningen här: från → Från andra bloggar, Inrikes övrigt ← Beställ vitboken nu! […]

 2. Kommenterar sällan men detta var mycket bra. Applåd! Detta nya begrepp måste spridas

 3. Som uppvuxen i Småländska skogar med mjölkkor betande runt knuten är jag tacksam för att du ber dessa nyttodjur om ursäkt för att ha jämfört dem med skadedjur.
  ”Greiderism” funkar alldeles utmärkt för att beskriva det du nämner ovan.
  ”Guilloutinering” skulle också kunna vara ett uttryck för vad det kan kallas att bli bemött på ett nedlåtande sätt av någon som anser sig vara överlägsen samtidigt som de skriver spaltmetrar om egalitarianism.

 4. Tack för ursäkten till våra vänner djuren! det bästa är att helt enkelt bli vegetarian. Det finns ingen giltig anledning att äta djurkroppar, men bara goda skäl att inte göra det. Ska det dessutom finnas någon kraft i vårt motstånd mot den islamiska grymhet – halal-slakt- som är på väg att vinna våra riksdagspartiers sympatier, får vi nog också se över vår egen grymhetsnivå, som inte är någon rolig historia när man vet hur vi själva behandlar djuren i massavrättningsfabrikerna.

  ”Greiderism” (och ”guilloutinering”) kan säkert bli vedertagna begrepp!
  Vad Greider sysslar med kan i övrigt kan definieras som verklighetsfientlighet – ett annat nytt, mycket bra ord som myntats på senare tid.

  • Bra komplement till definitionen av ”greiderism”!

   En greiderist är verklighetsfientlig.

  • Som vegetarian (lakto-ovo-sådan) ber jag att få instämma. Vi har mycket att vara tacksamma över och borde känna detta och vördnad över våra vänner djuren.

   Greider m fl är bland de landsförrädare som för sent kommer att inse vad de gjort … strax innan deras ‘vänner’ tar över och hänger dem. Om de får leva så länge vill säga …

 5. En skön rökare du serverar råttan Greider.
  Har för avsikt maila honom vid tillfälle och säga mitt hjärtas mening.
  Är förresten Westerberg hemfallen åt Greiderism? Jag tror det.
  Avslutningsvis kan sägas om Greider att vad han lider av är ett ångande bedövande självhat.
  Typen är lätt att identifiera. Ett motbjudande yttre kombinerat med en lika motbjudande självgodhet betyder i allmänhet en individ som dras med ett mycket omfattande självförakt. Greider har vid det här laget antagligen tappat kontakten med dessa känslor av självhat och ersatt dom med dryghet men långt därinne vilar latent insikten om hans det egna självföraktet.

 6. Henrik S: hur någons kropp råkar ser ut kan väl knappast ha med debatten att göra? Vad den ene finner motbjudande finner den andre tilltalande. Det finns någon för alla.

 7. […] Av demokratbloggen Jan Milld skriver på sin blogg om den cyniske och tarvlige Göran Greider på […]

 8. Bra skrivet, välformulerat, även jag värderar boskap mycket högre än journalister och politiker, t.o.m. insekter bidrar mer till vår miljö.

 9. […] Envar som älskar Sverige måste hata dessa greiderister. […]

 10. […] I kommunalvalet i Borlänge fick SD än fler röster – 11%! Vilken råsop mot greiderismen! […]

 11. […] Själv skulle jag nog använda ett än starkare uttryck, och kalla denne TV4-figur för en greiderist. […]

 12. […] Jag har tidigare försökt finna ett beteckning som kan ge rättvisa åt dagens svenska journalister. Problemet aktualiserades åter vid en SVT-utfrågning av Björn Söder nyligen. Vilket epitet jag än skulle dra till med så känns det ändå för tandlöst, nästan bagatelliserande. I brist på bättre får jag konstatera att i Aktuellt-studion hade Söder emot sig en greiderist. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: