• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Snabbare tåg?

Tåg som går snabbare – är det vad Sverige behöver?

Den rödgröna trojkan deklarerar nu inför valet, att på detta vill de göra en jätte-miljard-satsning.

Om Mona Sahlin lanserar en sådan idé, så kan jag inte bli överraskad, men här har hon Miljöpartiet med sig. Frågan är om inte Mp rentav varit pådrivande. Peter Eriksson anförde som argument att andra länder i Europa har snabbtågslinjer – då måste även Sverige ha det. Vi får inte ”komma efter”.

Hur lyser alltså igenom en ideologi av utvecklingsoptimism igenom, där allt ska bli ständigt större och snabbare. Det är själva definitionen på framsteg. Man har en föreställning om en utveckling som är på en gång oundviklig och önskvärd.

Snabbtåg betyder enorma investeringar i ny infrastruktur där dessa ska gå. Såtillvida är det kanske konsekvent från trojkan, som också är överens om att skatter är något som ska höjas.

Men snabbtåg betyder också ökad energiåtgång.

Jag tror att det är mer än hög tid för ett helt annat framtidsperspektiv.

Vi vet att Peak Oil är passerat, priserna på olja kommer därför att stiga år från år.

Detta kommer att få genomslag i hela samhällslivet. Inte bara blir det dyrare att köra bil (utan att bensinskatten behöver höjas). Priset på andra bränslen kommer att följa med upp. Det blir dyrare att värma bostäderna. Det går åt mer elektricitet.

Det kommer också att bli dyrare att framställa och transportera mat.

Den framtid jag ser är ett samhälle där trenden mot globalisering ersatts av en trend mot lokalisering: undvik alla onödiga transporter, satsa på lokal produktion för lokala behov.

Med detta kommer att följa en annan syn på tid. Det blir därvid en återgång till hur det var under tidigare sekler: det fick ta sin tid att transportera sig. Det viktiga blir att man lever energisnålt.

Jo, jag känner till invändningarna. De är i huvudsak två:

1. Det finns dolda oljetillgångar som oljebolagen inte vill låtsas om, olja kommer i själva verket att räcka i många hundra år till.

2. Genombrott kommer att föras inom fissionskraften, som ger oss tillgång till en obegränsad energi.

Det blir ju som att ge sig upp i luften med ett flygplan utan att kunna flyga, men förutsätta att man under flygningens gång ska komma på hur.

Bygger vi nu snabbtåg så kommer vi om några decennier att tvingas skrota dem, för vi har inte råd att hålla dem i gång.

Vi kommer också ha hunnit märka att de inte svarar mot något annat behov än utflippade politikers behov att inför ett val låta visionära.

De borde försöka ta sig an verkligt existerande problem istället.
Sådana finns nämligen.

8 svar

 1. Vi behöver inte nya tåg. Vi behöver nya politiker. Politiker som kan tänka nytt och inte i dom gamla invanda spåren.

 2. Mona Sahlin framhöll att man här skulle låna pengar till en INVESTERING.

  Men vilken grund finns att anta att det blir lönsamt? Kommer Sveriges framtida befolkning att vilja betala extra för att kunna åka litet snabbare?

  Åker muslimer tåg?

  • I tredje världen så hänger dom ju i klasar utanpå tågen. Kanske funkar om man kör med ång-lok men det kan nog bli lite knepigt med tåg som går mellan 200-300 knyck kan jag tänka.

 3. Muslimer har nog bensinbidrag så de slipper beblanda sig med orena svenskar på ett tåg.

  De skäggiga ensamkommande flyktingbarnen får antagligen en bil i välkomst när de behagar sätta sina förnäma rentvättade fötter på svensk jord.

  Det stackars flyktingbarnet som nästan mördade svenska Emma så hon är förstörd för livet hade bil läste jag. Han hade ju lurat in henne i sin bil stod det någonstans för att han ville prata med henne. Han kunde ju inte acceptera att hon gjorde slut.

  Undrar om hennes föräldrar känner för att bilda en ny femitolvrörelse nu när grundaren av denna rörelse gått hädan – av skam får man hoppas. Denne grundare bildade rörelsen eftersom hans dotter blivit mördad av en berikare som inte heller kunde godtaga att hon ville göra slut på förhållandet med den berikande eritrianen.

 4. Men tåg drar väl inte mer energi än tex flyg ? vad jag har läst är att ett tåg drar en bråkdel energi av ett flyg. Sen går det ju att driva tåg med el ,vilket man inte kan med flyg ( inte vad jag vet iallafall)

  utbyggnad av vindkraftverk och annan grön energi.

  Men för all del jag är inte emot lokalproducerat, jag köper mycket hellre potatis av vår granne (jag bor på landet) än köper den på ICA, synd bara att inte fler lokalodlar. Tycker om traditionerna dom har i Italien med lokala butiker med lokaproducerat. Det skulle bli en mer levande landsbyggd

 5. […] de rödgrönas valnederlag skrotas för övrigt Miljöpartiets vallöfte om satsningar på snabbtåg. Ett utpräglat tillväxtförslag, som visar hur ”Miljöpartiet” helt övergivit en […]

 6. […] inkomster har det blivit genom ”sparbeting” på SJ. Och vi får en icke fungerande tågtrafik, så att alltfler resenärer tar buss […]

 7. […] Så totalt fjärran från att vara ett miljöparti är MP, att man i senaste valrörelsen lanserade en idé om “snabbtåg”! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: