• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Inte bara ”Toblerone”

Så här sade Mona Sahlin på sin presskonferens den 16 oktober 1995:

”Jag må vara slarvig med mitt liv, men jag är baske mig inte slarvig med vare sig politiken eller mina ungars liv. Jag är baske mig ingen ohederlig person och jag är ingen fifflare.”

”Det finns några fakturor som är en taxfreeaffär och en faktura som är blöjor, Toblerone, cigarretter, två Toblerone till och med.”

”Toblerone”…”två till och med”.

Vilken bagatell!
Tänk att göra en så stor affär av detta!
Så orättvist!

Nja, nu handlade det om något väsentligt mer än några chokladbitar.

1. År 1995

Redan år 1995 var det fråga om något mycket mer.

Peter Wolodarski i DN den 28/3 -10:

”Ty det var inte några enstaka felköp med statens kreditkort som fällde Sahlin. Som författaren Christer Isaksson visar i boken ‘I väntan på Mona Sahlin’ (Norstedts) fanns en graverande systematik i hennes agerande.

Under 18 månaders kortinnehav gjorde Sahlin 16 privata köp med regeringens betalkort, varav fyra bankomatuttag på totalt 8.000 kronor. Det är inte uttryck för slarv, utan vittnar om en mer besvärande syn på vad man kan göra med andras pengar.”

På det kontokort hon hade i tjänsten hade hon köpt ut varor till ett värde av mer än 25.000 kronor. Toblerone är visserligen en dyr chocklad, men så mycket kostar den inte…

Samtidigt framkom också uppgifter om svart dagmamma, en obetald TV-licensavgift och ett stort antal parkeringsböter som gått till kronofogden.

2. Efter 1995

Inte nog med detta. Efter ”Tobleroneaffären” har Mona Sahlin visat fortsatt prov på samma typ av hållningslöshet:

a) Hösten 1995 tog hon ”time-out” och for på lyxsemester till Mauritius med familjen, assistenter och två livvakter, på häftiga skattebetalares bekostnad.

b) 1997 startade hon ett bolag där hon tog ut 1,1 miljoner i lön och 350.000 kr för ”externa kostnader”. Ett förlustföretag.

c) 1999 hade hon 98 obetalda parkeringsböter, varav 32 gick till kronofogden. Samma år gick hennes företag i konkurs (vid den tidpunkten var Sahlin regeringens småföretagarexpert).

d) 2000 missade hon att betala in 30.000 kr i restskatt, ärendet gick till kronofogden.

e) 2001 två obetalda räkningar gick till kronofogden.

f) 2002 körförbud på Sahlins bil, i TV  ljög hon om saken.

Film om körförbudet.

Vilket inte hindrat Mona Sahlin från att i en TV-intervju 1996 bedyra:

”Jag är numer den mest betalningstrogna människa som finns. ”

Denna person kandiderar nu för att bli Sveriges statsminister och bilda ny regering.

11 svar

 1. Det mest obegipliga är väl att partistrategerna måste om möjligt vara än mer hjärndöda, som lanserar en fullständigt maktgalen obegåvad person som partiledare…..

 2. Redan när denna affär begav sig .På den numera klassiska presskonferansen där hon i utstuderad oskuldsfull vit klädsel förkunnade på presskonferansen med sitt speciella monadarr på rösten att hon skulle ta: time out i politiken, att hon skulle komma tillbaka förr eller senare.

  Säga vad man vill om denna vidriga människa, men hon är fan en riktig politisk överlevare. I valfritt annat land hade hon aldrig lyckats komma tillbaka politiskt på samma sätt. Detta händer bara i Sverige där en politiker tycks kunna komma undan med vad som helst och ändå gå relativt oskadd ur händelsen. Snacka om teflonmänniskor!

 3. Det sorgliga är även om jag inte gillar sossarna, att de inte har någon annan. Tre stycken tackade nej till att vara partiledare innan Mona fick chansen. Hon är ungefär lika lämplig för det där jobbet som om man skulle anställa en yrkeskriminell till att stå i kassan i en guldsmedsbutik, som bara tar kontant betalning.

  /Mats

  • Instämmer helt!

   Ska Sahlin hamna i regeringsställning måste hon få restriktioner, så att hon inte får deltaga i beslut som berör användning av skattemedel.

   Ungefär som våldsverkare och kvinnomisshandlare kan få besöksförbud och fotboja.

 4. En mer uppdaterad lista:
  1990: Monas dagmamma får betalt svart (häftigt att betala skatt)

  1993 Obetald TV-licens, som går till kronofogden.

  1993 Trots körförbudet på deras obesiktigade familjebil, får hon två p- böter under körförbud tiden.

  1995: Framkommer det att Mona under en längre tid shoppat på statens kontokort, totalt för 53 000:-. När detta kommer fram betalar hon genast tillbaka pengarna och försöker mörklägga det hon gjort och skyller allt på slarv, vi går inte på detta.

  1995: Tar Mona ”time out” som följd av sitt kontokorts slarv, hon reser till Mauritius med familjen, allt detta på skattebetalarnas bekostnad. 1997: Sahlin startar ett bolag och tar ut samma år ut 1,1 miljoner i lön och 350000 i externa kostnader, men hon glömde att man måste skatta för sin lön.

  1999: Går företaget i konkurs som följd av sitt slarv med skatten, samtidigt är Mona regeringens småföretagarexpert.

  1999: Mona fick 98 obetalda p-böter varav 32 går till Kronofogden, 24 av dessa var för parkering på handikapplats. 2000: Mona har 30000 kr i restskatt. Ärendet går till Kronofogden innan pengarna betalas in.

  2001: Mona har två obetalda räkningar som går tillKronofogden. 2002: Monas bil är belagd med körförbud, då den både är obesiktigad samt fordonsskatten ej är betald.

  2002: Mona har en obetald TV-avgift, gick till kronofogden som gav henne en ytterligare betalningsanmärkning.

  2005 Mona använder åter regeringskortet till ett flertal privata taxiresor, pengarna betalas tillbaka, Mona skyller åter på slarv. 2006. Utsparkad ut Handels for 10 års bristande betalning.

  2006 Utnyttjade sin ställning för att hon ordnat ett jobb åt dottern för skattepengar.

  2009. I Kalla fakta ”090301”, avslöjas Mona Sahlin att ha körförbud på sin bil, igen. Hävdar att in i det sista att bilen är besiktad, tills hon blir helt överbevisad av reporten”.

  Man undra över hur stort mörkeltalet är ? Vad mer kommer att komma fram om man gräver lite till ?
  Estonia härvan står på tur.

 5. Inget av detta är några nyheter direkt, och knappast ngt som kan förändra opinionen. Folk glömmer politikers klavertramp på ett år ca. Bättre och fokusera på Monas politik och person i dagsaktuella situationer, inte saker som hände för 15 år sedan.

  • Detta är tänkt som början, att nysta vidare utifrån.

   Men det finns ett samband mellan gårdagens och dagens Mona – det är samma person, med samma karaktär.

 6. Det sägs att hon har förmyndare nu. Hon har de som betalar ut lön till henne och Bosse och betalar alla räkningar. Det som blir över sätts in till sparande osv. De får inte göra några egna inköp utan att det diskuteras med de i partiet som sköter parets ekonomi. Det är däför det ”gått så bra” ett tag nu. Bosse skall tydligen vara notorisk spelmissbrukare och det förklarar ju en hel del om det är så.

  /Mats

 7. […] hennes grodor och skandaler), den gamla fifflaren Mona Sahlin fastnade återigen med händerna i Toblerone-burken och har lämnat såväl jobbet som nationell samordnare för våldsbejakande extremism som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: