• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Valberedning

SD:s valberedning har lagt sitt förslag på riksdagslista. Det slår mig att valberedningar kan ha ett svårt uppdrag, samtidigt som det är viktigt. Förmodligen utses ledamöter av valberedningen ofta utan medvetenhet om vilken makt som kan ligga hos en valberedning.

Klart är att SD-valberedningens förslag i vissa delar verkar mindre genomtänkt. I varje fall väcker det frågor hos mig, beträffande framförallt tre namn.

När Stellan Bojerud beslöt att gå med i Sverigedemokraterna uppfattades detta av många som ett ”kap” för SD:s del. Bojerud har flera decennier av aktiv partipolitisk verksamhet bakom sig. Denna mångåriga erfarenhet har givit honom en politisk klokskap. På sin blogg har han visat på en slagfärdighet i argumentering, balanserad men samtidigt vass.

Många med mig tog nog för givet att efter att Stellan Bojerud tagit detta steg skulle han bli ett givet affischnamn för SD. Jag trodde att han skulle placeras bland tre första, i varje fall de sju första, på valsedeln.

Så visar det sig att han placeras på 22:a plats! Det är inte ens valbar plats, såvida inte SD gör ett bättre val än vad Miljöpartiet gjorde år 2006.

Detta betyder inte bara en oförskämdhet mot Bojerud, framförallt tyder det på en frånvaro av politiskt omdöme, ett oförstånd att ta vara på en tillgång.

Något motsvarande gäller beträffande Thoralf Alfsson i Kalmar. Kan Sverigedemokraterna visa upp någon kommunpolitiskt aktiv som arbetat mer föredömligt än Alfsson, som på ett bättre sätt lyckats kombinera praktiskt partipolitiskt arbete med utåtriktad information och opinionsbildning? Redan ur journalistisk synvinkel skulle han vara förtjänt av ett antal guldspadar!

Thoralf Alfsson placeras av valberedningen på 21:a plats.

Min tredje reflexion gäller Anna Hagwall, ett exempel på den typ av invandrare som – om hon vore typisk – skulle göra invandringspolitiken okontroversiell.

Anna är född i Ungern, har klarat sin egen försörjning som småföretagare och har uppfostrat två söner till bra svenskar. Ett socialt föredöme.

Anna har också öppet tagit ställning för Sverigedemokraterna och arbetat för partiet under många år. Intill nyligen var hon vice ordförande. Nu har plötsligt en fallucka öppnats under henne, och hon placeras på 24:e plats. Varför?

Finns det för många kvinnor på listan? Nej, jag kan se bara tre före Anna.

Finns det för många invandrare på listan? Där kan jag inte se ett enda sådant namn på listan före Anna Hagwall.

Dessutom skulle både Bojerud, Alfsson och Hagwall på valbara platser motverka Skånedominansen.

Med detta inte sagt annat än att jag ändå kommer att rösta på Sverigedemokraterna och mana andra att göra detsamma oavsett hur riksdagslistan ser ut. SD utgör, trots bristerna, det enda alternativet till den nuvarande massinvandringspolitiken

SD erbjuder genom sin existens och riksdagskandidering en möjlighet att ge uttryck för en PROTEST mot 7-klöverns helt ansvarslösa politik. Den möjligheten får svenska folket inte ännu en gång försumma att ta vara på!

26 svar

 1. Jag håller med.En klockren analys som jag hoppas även SDs företrädare tar del av.

 2. Jag håller också med

 3. Det gäller att hålla sig väl med Åkessons ”kompisgäng” och slicka röv, vilket varken Alfsson och Bojerud äro kända för. Vi får trösta oss med att Mikael Jansson placerades som nr5.

 4. håller med vinterbadaren ovan här, lite för genomskinnligt att kompisgänget dominerar, trodde i min enfald att distriktens storlek spelade roll i nomineringarna. sen får man inte förglömma att tar man alla från skåne så finns det inga med tyngd kvar som kan tala för partiet lokalt.

 5. Mycket bra att du tar upp detta. Det förvånade mig oerhört och Thoralfs blogg är nästan i klass med den bortgångne Kurt Lundgrens blogg. Detta måste SD ta till sig om de skall ha framgång

 6. Själv hade du varit en framstående kandidat, av orsak jag ej känner så är du tydligen icke aktiv i partiet om jag fattat det rätt. Har följt dig sedan Blågula Frågors pappersupplaga på 90 -talet och har det största förtroende.

  • Jag blev ”prickad” av partistyrelsen år 2005 för att två år tidigare ha skrivit denna bokrecension:
   http://www.bgf.nu/kampanjer/tom.html

   Då kändes det som att partiaktivitet i SD för mig inte gick att förena med att vara en så fri skribent som jag önskade vara.

   • Om fakta sviktar eller är oklara så möjliggör det belackarna att påtala fel vilket resulterar i att debatten får slagsida, den fokuserar inte på det väsentliga. Detta får ju Sverigedemokraterna erfara, stämmer inte uppgiften på millimetern så är det lögn, medan motsvarande att framlägga de enligt deras mening korrekta uppgifterna inte föreligger.

 7. Nu kan det vara så, att både Stellan och Thoralf indikerat att de vill vara på kommun-nivå.
  Men vad gör man inte för att främja sitt parti, om man nu har den förmågan som behövs.

  Att utelämna Camilla Rågfors från Värmland gör mig förbryllad.
  Att så få kvinnor står på valbar plats och att som ovan Anna Hagvall långt nere i periferin gynnar ej ett demokratiskt erbjudande.
  Båda platsar obönhörligt i den övre massan.

  Vi får väl göra vår stämma hörd lite bättre den 27 mars…

 8. Håller med om att Stellan borde vara mycket högre på listan. Däremot verkar Thoralf själv inte så road av att verka i Stockholm.

  Vad SD behöver i den minuten de kommer in i riksdagen är erfarenhet och det har Stellan B, inte av riksdagen kanske, men erfarenhet generellt.

 9. Stellan har på sin blogg hotat med att hoppa av mer än en gång… kan det ha med saken att göra?

  • Svar: Fyra år som ersättare i riksdagen för (m). Tre år i landstinget, 26 år i kommunfullmäktige.

 10. Nu kommer jag inte rösta på SD men jag håller med om att SD borde ta tillvara på Alfsson bättre. Han är engagerad på ett sätt som får de flesta andras engagemang att blekna. Via sin blogg kommunicerar han föredömligt med sina väljare. Många har mycket att lära av honom.

 11. Vi vanligt folk kan ju hjälpa till med att kryssa Stellan och Thoralf. På så vis kan vi ju hoppas dom kommer längre upp på listan i slutändan.

 12. Väl skrivet Jan Milld. Det går inte att bortse från SD’s uppenbara brister, hur man än vrider och vänder på det. Det är ofattbart att man inte placerat Bojerud högre på listan, eller att Hagwall inte är med. Camilla Rågfors är ett annat kvinnligt namn jag kallt hade räknat med på listan. Det känns faktiskt som det sitter ett ”kompis gäng” och förfördelar sig själva, och att resultatet blir att man kväver kämparvilja och politisk talang inom partiet. Är det så, är det oerhört amatörmässigt. Jag hoppas inte att det är så. Men hur det än är med den saken, så kan jag inte annat än att hålla med dig, det viktigaste just nu är att sätta stop för, och motverka den vanvettiga invandringspolitiken som förs, vilket väl måste ses med alla logiska ögon som Sveriges största ödesfråga. Därför är, bristerna till trotts, det viktigaste just nu en röst på SD.

 13. … och jag menade såklart att Hagwall inte var högre upp på listan. Skyller på att det här skrevs klockan fem på morgonen.

 14. OM de skulle vilja vara högre placerade på listan, så verkar det mindre genomtänkt.

  Men det är ett stort OM.

  Du kan inte utgå från, att de vill ställa upp som riksdagsledamöter. Folk har familjeförpliktelser m.m. och när det finns andra villiga kandidater, så kanske de själva inte vill stå på valbar plats.

  Eller vet du, att de hade önskat sig en valbar plats?

  • Om valberedningen överhuvudtaget har satt dessa personer på listan så har jag förutsatt att de först tillfrågats av valberedningen.

   Sedan kan det väl vara så med mänsklig psykologi att man helst vill bli övertalad för att kandidera högre upp. Bli trugad. Det hör till.

   På så vis fick media många tänkbara s-kandidater till partiledarskapet att försäkra att det inte stod till förfogande, varpå partiet fick en som alltid var villig.

   Jag ser det som i SD:s och Sveriges intresse att SD-listan blir så stark som möjligt.

 15. Partiets linje måste följas men problemet är att vi inte har möjlighet till länslistor. Iofs har en del län knappt gjort något så det skiter sig ändå.

 16. Jag kommer att kryssa Anna Hagwall. En trotjänare som borde vart 10platser högre upp.

 17. Nu vet man ju inte vilka praktiska orsaker som ligger bakom. Ibland kanske man blir för kritisk för snabbt. Men rent spontant känns det märkligt. Man får väl utgå från att valberedningen har tänkt igenom det noga.

 18. Jag har avböjt kandidaturen. Jag kommer att verka bland kulisserna för att stödja våra kommunala kandidater.

  Stellan

 19. SD sjönk kraftigt i den senaste opinionsmätningen. Ibland känns det nästa som om SD kapats av ultraliberaler utan omdöme. Jag kanske proteströstar på ND istället, jag vet inte än.

 20. Jag, nyvaken och intresserad av SD hoppas verkligen att min röst tillsammans med andra hjälper landet Sverige. Enligt uppgifter som har tidigare skrivits, efter förra valet när så många röstade på SD, var partiet inte
  helt rustat och organiserat. Det skulle vara synd nu, när det är mycket på spel, jag faktiskt handlar om allas vår framtid.

  Må inte kamratgänget bland unga på listan skugga över erfarna äldre. Om det blir konflikter, skrämmer det många potentiella väljare. Och just kvinnor och invandrade personer skulle behövas för att påvisa stöd från de grupper. Man avväpnar PK-folket.
  Tack Jan för allt du skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: