• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Intressekonflikt kring elförsörjningen

57 miljoner kostade alltså den avgående Vattenfallschefen Lars G Josefsson.
Hur Sverige fått valuta för de pengarna?

Har vi fått en väl fungerande el-försörjning, dvs
a) tillförlitlighet i leveranserna
b) låga priser?

Det kan man knappast säga,
även om allt inte är Josefssons ansvar.

Rimligen måste ansvaret för avregleringen läggas på de politiska partierna.

Först byggdes det upp.  Genom utbyggnaden av vattenkraft och ett nät av kraftledningar lades grunden till en bra elförsörjning. Sedan kom även kärnkraften.

Ännu vid folkomröstningen 1980 var utgångspunkten  tillgång på elektricitet för Sveriges egna behov. Linje 2 (Socialdemokraterna och Folkpartiet) betonade särskilt vikten av god tillgång till billig el för energikrävande industrier som behöver kunna hävda sig i internationell konkurrens.

Stadiet av uppbyggnad har nu avlösts av ett stadium av nedmontering, vilket gått i tre steg:

1. Bolagisering
Det var 1993 som affärsverket Vattenfall ombildades till aktiebolag.

2. Avreglering
Detta skedde tre år senare, 1996.

3. Globalisering
Det har vi ju sett prov på genom Vattenfalls satsning på brunkol i Tyskland.

Avregleringen skulle leda till konkurrens och därigenom till prispress.

Så var det tänkt, eller i varje fall sagt. Men har det blivit resultatet?

Som alla (?) vet gick priserna i höjden denna vinter, och kraftbolagen gjorde miljardvinster. Konsumenterna fick betala detta kalas.

Även företag fick problem.

SR-webben den 13/3 -10:

”De ovanligt höga elpriserna i vinter har slagit hårt mot delar av industrin. Nu växer ilskan mot hur den svenska elmarknaden fungerar. Inom exempelvis gjuteribranschen har företag under vissa tider helt fått stoppa produktionen.”

”Företaget Arkmek i Borås är ett exempel där det höga elpriset kostat miljonbelopp …
När elpriserna plötsligt rusade upp 30-40 gånger mot det normala blev Arkmeks gjutning för fordonsindustrin rena förlustaffären…””Det är de riktigt elslukande industrierna som drabbats värst i vinter, förutom gjuterierna exempelvis pappersbruk och stålindustrier.”

 

Cheferna för tre kraftbolag träffade näringsminister Maud Olofsson i början av mars, för att förklara varför kärnkraften inte gått för fullt under vintern.

De lovade att ”lära av misstagen”.

Olofsson tyckte för sin del att ”marknaden fungerar som den ska”.

Nu är ju systemet – även bortsett från avstängningar av kärnkraftverk och stränga vintrar – så konstruerat att den dyraste generatorn sätter priset. Det är alltså riggat för feta vinster.

Så vill Olofsson och staten att det ska fungera, av uppenbara skäl: det ger mer pengar till statskassan, dels genom Vattenfalls vinster, dels genom mer momsintäkter.

De höga el-priserna fungerar i praktiken som en dold extra beskattning.

Det finns ju mycket för staten att finansiera…

7 svar

 1. Maud Olofsson kan alltid tycka att ”marknaden fungerar som den ska”, helt enkelt därför att hon är ekonomiskt oberoende av ”marknaden”.
  Men för en ”vanlig människa” (som politikerna har för vanna att kalla oss väljare) är det obegripligt att jag, som ensamstående i en hyreslägenhet ska behöva betala 550:- i månaden för att kunna ha några lampor, en spis och en dator igång. Elpriserna är rena ockret, och alla förstår ju vilka som skor sig.

  • Håller med. Jag är också singel och bor i en etta. Ändå kostar elen skjortan. Spelar ingen roll om man väljer attinte ha så många lampor tända, det kostar likt förbenat. Har fått nog av alla dessa inkompetenta politiker som inte bara vanstyr landet fullt medvetet men också passar på att sko sig så mycket dom kan. Höger eller vänster spelar ingen roll. Det är samma skrot och korn hela högen.

 2. Robin_Shadowes: Ja, och detta är verkligheten för miljoner människor i Sverige. Ändå hörs knappt några protester. Och ingen lyssnar. Svenska staten och elbolagen har oss i ett järngrepp. De kan höja priserna med 100% och vi kan ändå inget göra. Möjligen bli uteliggare. Svenska företag får lägga ner i flytta verksamheten utomlands pga elpriserna. I media får vi privatkonsumenter höra hur vi kan göra för att sänka elkostnaderna: ”använd energilampor, stäng av apparater som inte används!”
  Det hela är ett stort bedrägeri och ren stöld av svenska folket. Konsumtionssamhället trycker på och vill att vi köper så mycket hemelektronik som bara möjligt, men vi ska inte ha råd att använda skiten!

  Under 2009 förbrukade jag el för i genomsnitt 100 kronor i månaden. Men jag skulle betala i genomsnitt 500 kronor i månaden! Varför? Därför att EON ska göra miljardvinster och dess pampar ska ha feta bonusar, pensioner och fallskärmar. Dom är ju inte dumma, får man säga.

  Titta på elräkningen och njut av bedrägeriet:
  7 poster, varav endast en post avser den el jag förbrukar. Resten kallas (hos mig, som har EON) följande:
  El (EON Försäljning Sverige AB)
  Årsavgift (till EON Försäljning i Sverige AB)
  Moms (EON Elnät Sverige AB)
  Moms (EON Försäljning Sverige AB)
  Energiskatt (EON Försäljning Sverige AB)
  Elöverföring (EON Elnät Sverige AB)
  Abonnemang (EON Försäljning Sverige AB).

  Jag blir rasande varje månad när jag får elfakturan. Jag undrar varför det inte blir upplopp på Sveriges gator? Vad är det för fel med oss svenskar, som tackar och tar emot, utan att protestera? Jag vet inte, jag är likadan själv. Den svenska demokratin tycks ha gjort oss halvt hjärndöda. Alla sitter isolerade i sina lägenheter och vet inte hur de ska kunna förändra något.

  Staten har spelat bort våra pensioner. Staten har skänkt bort våra pengar till giriga elbolag. Staten har skänkt bort Posten till kiosker och bensinmackar, som inte sällan drivs av invandrare. Apoteket är på väg åt samma håll. Sjukvård och skola skärs hela tiden ned, samtidigt som kommunerna tävlar om vem som bygger den skrytigaste nya idrottsarenan. Det finns pengar. Men inte till gamla och sjuka på äldreboenden, där man tvingas ransonera kaffe och ägg!
  Stadsdelar i de flesta kommuner förvandlas till invandrarghetton. Man känner sig mer och mer som utlänning i sitt eget land.
  Maud Olofsson mår bra. Hon skryter gärna om att hon har tre jobb! Marknaden fungerar som den ska.

 3. Elpriserna måste självfallet höjas för att Vattenfall skall kunna redovisa vinster. Dessutom skall räntorna betalas för ca 300 miljarder upplånat kapital som åtgått att köpa två kärnkraftverk och kolkraftverk i Tyskland. Plus Kärnkraftverk och kolkraftverk i Holland.

  De tyska kraftverken har de senaste två åren varit en gigantisk, ekonomisk belastning. Kärnkraftverken har körförbud och kolkraftverket Moorburg får inte färdigställas, vilket Vattenfall nu försöker ändra på genom att stämma Tyska staten på 15 miljarder, motsvarande hittills genererade merkostnader för Moorburg.

  15 miljarder hade räckt till hela tunnelbygget genom Hallandsåsen. Eller att köpa Volvo som kostade 13 miljarder. Plus ett par miljarder i förebyggande arbeten som hade kunnat hålla järnvägsspåren farbara i vintras.

  Nu är 15 miljarder borta som Vattenfall desperat försöker stämma Tyska staten på.

  Utsiktslöst.

  Arbetena startades på basis av preliminära tillstånd och kan betraktas som en chansning.

  Vattenfalls verkliga värde bör analyseras noggrant.

  Minskas med värdebortfallet av kärnkraftverken utanför Hamburg som har stått stilla i två år p g a defekter och körförbud. Plus kolkraftverk som står still respektive inte får byggas.

  Det skulle inte förvåna mig om varje svensk genom Vattenfall har en skuld på ca 60 000 i stället för en tillgång.

 4. […] Olofsson har i riksdagen deklarerat att den fungerar bra. Efter avregleringen har i själva verket prisstegringarna varit stora, med enorma förmögenhetsöverföringar från vanliga konsumenter till bolagen och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: