• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Hur hälsar man i Afghanistan?


Det finns ju många olika sätt att hälsa här i världen. På Söderhavsöar lär man hälsa genom att gnugga näsorna mot varandra. Som utlänning kan det väl vara en klok utgångspunkt att försöka ta seden dit man kommit.

Jag tänker på Afghanistan, ett land som är avlägset både geografiskt och kulturellt. Där finns ju svenska soldater.

Hur hälsar man i Afghanistan?

Kan man ta en kvinna i hand?
Eller anses kvinnor orena, så att det inte går för sig?

Svenska soldater vet förmodligen.
Det kanske de får lära sig redan under utbildningstiden i Sverige.

Detta leder osökt över till den svenska militära insatsen i Afghanistan.

Precis som många andra stora beslut – nedläggningen av de svenska invasionsförsvaret, skrotningen av ATP, den vilda el-marknaden, den massiva musliminvandringen – är det beslut som smugits på oss. Det har inte blivit en fråga i någon valrörelse, än mindre föremål för någon folkomröstning.

Det som gör mig betänksam beträffande  den svenska Afghanistaninsatsen är  – förutom att det kostar mer än en miljard kronor per år – främst fyra moment:

1.
Gränsen mellan angreppskrig och försvarskrig suddas ut. Om svenskar tar sig rätten att kriga i Afghanistan, hur kan vi förmena afghaner att också kriga i Sverige?

2.
Oavsett hur vällovliga målen för insatsen kan vara så faller det argumentet om kriget ändå är dömt att förloras. Om inte ryssarna, med sin enorma militärmaskin, kunde rå på afghanerna så kan inte heller amerikanerna och deras allierade göra det.

Utvecklingen på slagfältet visar dessutom att talibanerna vinner terräng för varje år som går. Afghaner är nämligen främlingsfientliga – de gillar inte utländska trupper i sitt land.

3.
Vad är f.ö. målet för truppinsatsen? Är det att göra om Afghanistan så att det blir en demokrati? Är det att driva igenom en annan kvinnosyn, så att kvinnor inte behöver dölja sina ansikten och att män betraktar dem som jämlikar?

Ingår det i uppdraget att förmå dessa muslimska män att kunna skaka hand med en kvinna?

4.
Om demokrati är viktigt – och det är det – bör vi inte börja med att städa framför egen dörr?

Börja med att låta SD vara med i SVT:s valdebatter i årets valrörelse!

5 svar

 1. Det är samma dubbelmoral som att åka till Afghanistan och kriga mot talibaner och för flickors/kvinnors rättigheter samtidigt som man på hemmaplan ger en muslim 60 000 i skadestånd för att han idkar könsapartheid.

  Stolligt så det förslår!

 2. Jag som trodde det var eskimåer eller möjligtvis kineser som gnuggade näsor!
  Angående bloggen: du behöver inte vara det minsta rädd att afghanska trupper invaderar Sverige. Vi har ändå fullt upp med våra inhemska ”talibaner” (islamister alltså)
  Vad har den svenska valrörelsen att göra med kriget i A-stan? Det får du utveckla.
  Självklart ska Sd delta i valdebatterna i medierna! de representerar idag ca 5% av valmanskåren.

 3. Du har nog rätt om hälsningar – det är innuiter som hälsar som jag beskrev. I Söderhavet har jag aldrig varit, vet inte hur det går till där. Uppskattar din korrigering.

  Vad gäller valrörelsen så råkar mitt bloggande tidsmässigt sammanfalla med att en valrörelse börjat, men jag försöker opinions- och folkbilda även då det inte är valår.

  Kriget i Afghanistan skulle väl inte angå oss svenskar lika mycket om det inte fanns svenska trupper på plats. Min poäng i det har sammanhanget har med DO att göra.

 4. Åker man till Afganistan så får man naturligtvis hälsa på afganskt vis, man tar seden dit man kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: