• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ett ägg om dagen!

Ett ägg om dagen åt varje svensk pensionär – är det en orealistisk målsättning?

Mycket pengar, kanske, om man slår ut det på ett helt år. Men låt oss här göra ytterligare en jämförelse.

Vad kostar ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn”? (som f.ö. är vare sig ensamkommande, flykting eller barn)

Migrationsverket uppger:

”Årlig ersättning på 500 000 kronor för ett kalenderår som ska underlätta mottagandet samt öka kvalitén på mottagandet.”

Ersättning till kommuner som dessutom har en överenskommelse om att tillhandahålla boendeplatser … ska täcka kostnaderna för att bedriva boendeplatserna dvs. personal, kost, logi samt omvårdnad etc.

1 600 kronor per dygn för varje överenskommen plats. Därutöver 300 kronor per dygn för varje belagd plats.”

1.900 kr per dag, det blir 693.500 kr per år. Plus 500.000. Det ger en summa på nära 1,2 miljoner kr.

Det kan räcka till 852.500 ägg.

För ett enda av dessa ”ensamkommande barn”!

Det skulle kunna förse 1.700 pensionärer med ett dagligt ägg under ett år!

Antag att det handlar om 2.000 ”ensamkommande” – vilket är lågt räknat.

Det skulle räcka till ägg åt 3.400.000 pensionärer!!

Så många pensionärer har vi ju inte i Sverige.

Men många pensionärer säger kanske inte nej till två ägg om dagen. Då kan de flesta av dem – 2/3 – erbjudas detta.

Med denna och gårdagens text har jag förhoppningsvis förmedlat proportionerna och gjort siffrorna fattbara.

1. En femhundralapp motsvarar ett ägg om dagen åt en svensk pensionär, under ett helt år.

2. Två tusen ”ensamkommande flyktingbarn” motsvarar kanske mer ägg än vad Sveriges pensionärer orkar äta.

13 svar

 1. Än en gång stiger frustrationen till oanade höjder. Det värsta med den förda politiken är……. Inte att vi hjälper folk som befinner sig på resande fot, utan att våra egna bofasta äldre så kristallklart diskrimineras. Ofta efter ett långt och skattetyngt arbetsliv. Det näst värsta är att denna cynism maskeras till godhet.

 2. Tack Jan Milld. Du gör sanningen mer gripbar för de som fortfarande tror att massinvandringen inte för något ont med sig. Exemplet som det ovan samt även uträkningen om skillnaderna mellan ÄFS och garantipension i ett tidigare blogginlägg kommer jag använda mig flitigt av i politiska diskussioner med mina medmänniskor detta valår. Om jag har ditt godkännande naturligtvis 😉

 3. Har själv börjat räkna i den nya valutan ensamkommande, t,ex så kostar snöskottningen i Växjö 10 ensamkommande. Det är ett fasligt gnäll över att snöskottningen kostar men att teckna avtal fpå 25 st ensamkommande är inget problem.

  • Då är vi överens – fortsättningsvis har Sverige två valutor, eller i varje fall räkneenheter.
   Utöver kronan har vi infört ”ensamkommande”.

   Frågan är dock om kostnaden för en ensamkommande skall sättas bara till vad vederbörande själv kostar eller om där ska inkluderas även kostnaden för de många efterkommande… För enkelhetens skulle får det väl bli det första.
   Info-poängen går ju fram ändå. Hellre då ta till i underkant!

 4. När det gäller våra egna bofasta äldre så finns det noll i förståelse för deras behov. Och att satsa några pengar på dom det är helt uteslutet. Här hör man aldrig de bevingade orden ” Det handlar inte om pengar – det får man bortse ifrån”.De orden brukas användas flitigt när det gäller sk. flyktingar.Det brukar ju också heta att det finns inget Svenskt – Ja men då behöver man inte betala skatt heller.inget Svenskt-inget Sverige-Ingen skatt-ingen Tok Måna.

 5. Ännu en bra och informativ artikel som berör. Det är självklart så att pensionärer skall få tillräckligt med ägg. Vårt land Sverige tillhör även äldre medborgare, och Sverige är inte ett U-land.

  Den nya valutan ‘ensamkommande’ kommer antagligen att devalveras snabbare än Zimbabwe-dollarn. En valutas säkerhet bygger ju på antingen guld-fot, silver-fot, pappers-fot, och nu tydligen även ‘barn’-fot. Ensamkommande ‘barn’ är en dålig standard för en valuta.

 6. En säkrare valuta än den ensamkommande får man leta efter. När kommunerna märker att det inte är någon lysande affär så kommer motståndet att öka , vilket resultera i att staten måste spå på bidragen, kostnaderna, ytterligare. Eftersom det aldrig sparats på asylhanteringen så är denna kostnad ohotad lågkonjunktur, arbetslöshet, depression mm.

 7. Den nya valutan ensamkommande ENK ger en bra jämförelse på PK relaterade problem,Frågan är om man även kan ta fram en utländsk utbuffnings kofficient UTB ? Alltså hur mycket mer kostar/satsas det på en invandrare kontra en svensk ? Kan UTTB vara 2:1 eller högre ?

 8. Jag förstår inte att dessa ungdomar särbehandlas gentemot våra egna ungdomar. Låt dem få CSN–lån i tre år på lika villkor. Då får de klara boende och mat mm på dessa pengar och har tre år på sig att skaffa utbildning. När pengarna är slut skall de försörja sig själva. Förhoppningsvis försvinner de då och vi kanske förlorar återbetalningen men det kan det väl vara värt.
  Svenska PK-människor är väldigt rasistiska som tror att all värdens människor per automatik får det bättre i det ”goda” Sverige än i sina egna hemländer!

 9. […] Kostnaderna kan också översättas i ägg åt svenska pensionärer. […]

 10. […] CaesarTokeri i kvadratOm migEstelle och FolkeRapport från ett dårhusMatematikRussia TodayEtt ägg om dagen!Åsbrinks […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: