• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

”Hatbrott”

Det hörs väl redan på ordet att det måste vara något allvarligt: ”hatbrott”.

Redan brott är ju allvarligt, här blir det fråga om brott som är extra allvarliga.


Allvaret understryks av att BRÅ sedan år 2005 ger ut en särskild publikation varje år, över anmälda hatbrott.

Det visar sig att hatbrotten har ökat dramatiskt.

År 2005 bedömdes 3600 brott vara hatbrott, år 2008 hade antalet ökat till 5.900.

Vad som också framgår av ovanstående diagram är att de flesta hatbrott har främlingsfientliga motiv. År 2008 var det 72%.

Eller som tidningen Metro uttryckte saken i en nyhetsnotis: ”Hatbrott vanligast mot invandrare”.

En synonym för främlingsfientlighet är ”xenofobi” (rött i diagrammet). Begreppet ”fobi” ger ju associationer till sjukdomar. Man kan också ha fobi mot spindlar eller ormar, en överdriven och svårkontrollerbar rädsla.

Det visar sig att de övriga typerna av hatbrott också handlar om fobier: homofobi (grönt) och islamofobi (gult). Den sistnämnda kategorin innefattar även antisemitism. År 2005 omfattande den endast detta, islamofobin tillkom senare.

Man skulle alltså kunna tro att hatbrott är särskilt allvarliga brott, för dem som drabbas. Det visar sig dock att så inte behöver vara fallet.

Ett mord, en allvarlig misshandel eller en grov våldtäkt behöver inte räknas som hatbrott. Däremot kan ett hårt ord eller ett klotter på husvägg eller papper räknas som hatbrott.

Avgörande är vem som är förövare och vem som är offer samt vilken avsikt som kan tolkas in i handlingen, dvs hur förövaren kände i brottsögonblicket.

Här nedan fördelningen år 2008 av hatbrott på olika kategorier.

• 42% var olaga hot eller ofredande • 21% var våldsbrott • 12% var ärekränkning • 11″ var skadegörelse eller klotter • 8% var hets mot folkgrupp • 4% var olaga diskriminering

Metronotisen var från år 2007. Då kunde en svensk i sammanhanget räknas bara som förövare, aldrig som offer. Invandrare kunde räknas som förövare endast om offret var homosexuell eller jude, inte om offret var en vanlig etnisk heterosexuell svensk.

Det låg mao i själva definitionen att ”Hatbrott är vanligast mot invandrare”.

Notisen blev ungefär lika upplysande som att säga ”Bilstölder vanligast mot bilägare” eller ”Ungdomsrån vanligast bland ungdomar”.

Låt mig avslutningsvis citera några statsmannaord från Erik Alhem, överåklagare: ”Det är bra att lagstiftaren gett vissa personer och grupper av personer ett extra högt skyddsvärde.

Eller som BRÅ:s webbsida uttryck saken: ”Ett hatbrott … utgör ett angrepp på de mänskliga rättigheterna och strider mot de grundläggande värderingarna i samhället om alla människors lika värde.”

Mer om hatbrott kan du läsa i vitbokens kapitel 3, avsnitt a.

Annonser

7 svar

 1. En misshandel är en misshandel. oavsett vem som utför den och varför. Brotten ska betraktas som lika allvarliga och påföljden för misshandel ska vara densamma oavsett vem den misshandlade är.
  Detta kallas likhet inför lagen, något som tidigare har varit en självklarhet.

  Dessutom måste straffen för brott som t.ex. misshandel, personrån m.fl. dömas till straff som ligger på det dubbla mot idag.

 2. Läste just om en doktorsavhandling i Uppsala där forskaren förordar att sharialagar införs i Sverige! Skrev om det på min engelska blogg (cavatus.wordpress.com).

  Om detta skräckscenario blir verklighet, vilket vi verkligen får hoppas att så inte blir fallet, upphävs då hatbrott mot homosexuella eftersom de SKA diskrimineras enligt sharialagen?

  Nä, snacka om att allt blir en snårskog när man börjar särbehandla människor! Och bollen är redan satt i rullning med hatbrottslagen.

 3. Anmälningsbenägenheten lär sannolikt öka om Wilders blir fälld vilekt är en rätt skrämmande tanke men då känner väl både muslimer och deras kramare vind i seglen.

 4. Det finns många sätt att tvinga folk till lydnad. Det här är inget annat än hotbrott mot den egna befolkningen. Anmälan är en sak , dömd i domstol en annan.

 5. Nu kan jag inte alla sveriges lagar så väl, men är inte hatbrott det enda slags brott där man döms för motivet också, och inte bara brottet ? Oavsett så är det idiotiskt!

 6. Lika inför lagen?
  Inte i Sverige.

  Jag blir trött, matt och… förbannad!

 7. Se även denna filmsnutt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: