• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kriminaliserad opposition

Vägarna är många att strypa yttrandefriheten. Yrkesförbud och AFA-attacker är två vägar.

Ytterligare en väg är åtal, eller hot om åtal. Sverige har idag lagar som kan göra det straffbart att kritisera den förda invandringspolitiken.

1.

På ett parallellspår kan massmedia gå fram, genom att på en gång agera åklagare, domare och verkställare av straff.

Detta fick författarna till boken ”Invandring – sammanbrott eller utveckling?” – Ingrid Björkman, Jan Elfverson och Åke Wedin – erfara våren 1996. De hängdes då ut i Expressen med ”förbrytarporträtt” och skandalrubriker över ett helt uppslag: ”Främlingshatets nya ansikten”. I vanliga brottmål får ju en anklagad tillfälle att försvara sig, så blev här inte fallet.


2.

Ett exempel på bestraffning genom lagar och juridik initierade Socialdemokraterna i Malmö år 2001. Ett s-märkt kommunalråd hade fått ett mejl från en boende i villaområdet Bunkeflostrand som protesterade mot att där flyttade in en stor bidragsförsörjd muslimsk familj genom socialens försorg. Det blev åtal och fällande dom, för ”hets mot folkgrupp”.

I praktiken rörde det sig om en klassdom, eftersom avgörande hade varit mannens ordval (”en hoper araber”) – en akademiker hade kunnat formulera samma sak på ett annat sätt, och förmodligen undgå åtal.

S-agerandet låg i linje med vad dåvarande invandringsministern Pierre Schori pläderat för i riksdagen i maj 1997:

”Främlingsfientligheten skall jagas och kriminaliseras”.

Nu ges två nya exempel på hur man med hjälp av polis och hot om åtal försöker skrämma politiska meningsmotståndare till tystnad.

3.

I höstas distribuerade SD-aren Henrik Agerhäll en välskriven folder till hushåll i Umeå, med faktauppgifter om invandringens omfattning och konsekvenser. Ett föredömligt arbete av en engagerad medborgare.

Tidningen Västerbottens-Kuriren kopplade då in sina kriminalreportrar och satte igång ett drev.

Se här och här.

Och det stannade inte vid mediedrev, polisen kopplades in.

Fria Nyheter skrev den 16/1 -10:

”Åklagaren ska utreda om opinionsbildning är hets mot folkgrupp

Fria Nyheters tidigare skribent Henrik Agerhäll har blivit anmäld för hets mot folkgrupp. När det kom fram i media att det var Henrik som var den som låg bakom ‘flygbladsutdelningen’ i Umeå fick Justitiekanslern en ‘förfrågan om förundersökning” från Umeåpolisen.'”

4.

Nästa ort där brottsaktiva varit farten är Sundsvall.

Ur Dagbladet den15/1 -10:

”Flyktingboende anmäler hets mot folkgrupp I början av veckan fick Estonte där ensamkommande flyktingbarn bor ett brev där invandringspolitiken ifrågasätts.

Nu har brevet polisanmälts som hets mot folkgrupp.

– Vi ville göra en markering, säger Mariana Sundqvist på socialtjänsten.

Brevet var inte undertecknat och i ganska allmänna ordalag kritiseras det faktum att Sverige över huvudtaget tar emot flyktingar och invandrare.

– Det finns inga direkta hot eller angrepp på någon enskild verksamhet eller person, säger Mariana Sundqvist, områdeschef på socialtjänsten i Sundsvall.

Brevskrivaren tycker bland annat att det vore bättre att satsa pengarna på de svenskar som har det svårt.

I går lämnades brevet ändå över till polisen i Sundsvall och ärendet handläggs av länskriminalpolisen.

– Vi har rubricerat det som hets mot folkgrupp, men eftersom det inte är undertecknat är det svårt att gå vidare, säger Stefan Edin, chef för kriminalpolisens utredningsrotel.

För Mariana Sundqvist handlar det om att markera mot den här typen av yttringar.”

Läs mer om jakten på dissidenter i vitbokens kapitel 7!

6 svar

 1. Skulle vara intressant att veta VILKEN folkgrupp som avses när någon nitisk person överlämnar sådana här brev av typ ”yttringar” till polis eller åklagare.

  Är ”ensamkommande flyktingbarn” en folkgrupp?

  Är ”invandrare” en folkgrupp

  Är ”asylanter” en folkgrupp

  Är ”muslimer” en folkgrupp

  Det hela är mycket förvirrande. Trodde faktiskt att muslimer var en religiös tillhörighet och inte en folkrupp.

  Invandrare tillhör väl olika folkgrupper. Skulle önska att politikerna och DO närmare beskriver det hela så att vi dumma svenskar får veta vad som menas med folkgrupp. Står det i lagboken och i så fall var?

  Är

 2. Lövhögar är iaf en folkgrupp numera…

 3. Det finns ändå skäl till optimism! Är det så att åsiktspolisernas nitiska verksamhet får ”vanligt” folk, kanske det är ”verklighetens folk”, reagerar och pekar på Sd som deras alternativ. Som i den här väljarundersökningen.
  Kan det bli så att varje gång åsiktspolisen drar i gång sina drev, ökar sympatierna för deras motståndare?

 4. Det är mycket viktiga problem för demokratin som du tar upp. En massmedia som bestämmer vad som ska få diskuteras och demoniserar alla som kritiserar har inte i en demokrati att göra.

  Därför är bloggar som din mycket viktiga och de kommer på sikt att förändra samhällsklimatet, i höstens val är första gången som bloggar kommer påverka valutgången, för SD’s del innebär det riksdagsplats. För Sverigefientliga partier som C och KD kan det innebära att de gjort sitt i riksdagen.

 5. Det hela gränsar till vanvett och masspsykos, börjar det kännas som. Man önskar att de kunde landa och ta och tänka efter en stund, för att se vad de håller på med.

  Läs gärna Stellan Bojeruds blogg (Mopsens blogg) där han inlevelsefullt beskriver hur det är att vara ”dissident” i Sverige som sverigedemokrat. Hur de får hålla möten under jord, skicka kodade meddelanden till varandra och plötsligt ändra mötesadresser för att förvilla ”motståndaren”. Och detta är i Sverige som påstår sig vara demokratins högborg. Man baxnar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: