• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Sänkta pensioner – varför?

På TV-nyheterna meddelas nu att 80% av svenska pensionärer får sänkt pension, och sänkningen kommer att fortsätta de närmaste tre åren.

Vad ligger bakom?

Det var efter hård politisk strid, med en allmän folkomröstning 1957, som socialdemokraterna lyckades genomföra ATP – lagen om Allmän tilläggspensionering. Ur s-horisont var det fråga om på en gång en trygghetsreform och en jämlikhetsreform. Tjänstemännen hade redan på facklig väg lyckats utverka en trygghet utöver folkpensionen. Med ATP skapades ett gemensamt system. Till AP-fonderna skulle alla betala, ur fonderna skulle alla senare i livet få ut medel.

ATP var en viktig del i det socialdemokratiska folkhemsbygget. Det fick också partipolitiska effekter genom att inleda en ny framgångsperiod för socialdemokratin, med valsegrar under hela 60-talet.

NU HAR ATP avskaffats, i stort sett utan debatt. TV-programmet ”Dokument inifrån” den 22/5 -03 tog upp hur det gick till. Inom socialdemokratin gav medlemmarna i en remissomgång ett rungande nej, men detta nonchalerades av partiledningen. Man hade redan gjort upp med de borgerliga partierna, och såg noga till att det inte blev någon valfråga.

Förändringen rubricerades som en ”reformering av ATP”, men det är alltså fråga om ett avskaffande. Med det nya pensionssystemet finns inte längre någon garanterad miniminivå, utöver folkpensionen.

Men var det inte nödvändigt att göra något i den situation som förelåg?

När pensionsmedlen nu inte räcker till är det något som framkallats av den förda politiken. Fonderna har dränerats. Under många år har utbetalningar av AP-medel gjorts till personer som fått förtidspension – ofta invandrare, där utbetalningarna vida överstigit vad vederbörande en gång betalt in till AP-fonderna.

Till detta kommer att stora belopp överförts från AP-fonderna direkt till statskassan. Enligt Göteborgs-Posten den 17/5 -03 var det så mycket som 258 miljarder kronor under perioden 1999-2001. Därefter har riksdagen diskuterat ytterligare överföringar i mångmiljardklassen.

Från Dagens Ekos webbsida den 29/4 -04:

”Det är stor risk att pensionerna blir lägre än väntat om regeringen fortsätter att ta pengar från AP-fonderna för att bättra på statens ekonomi. Det visar en ny rapport från Riksförsäkringsverket.

Det är just nu gott om pengar i pensionssystemet och regeringen skulle kunna ta ut nästan 100 miljarder kronor till att förbättra statens ekonomi. Enligt Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg, är risken är stor att pensionerna blir lägre än väntat om regeringen fortsätter ta ut pengar.”

”Riksförsäkringsverket svarade på torsdagen att teoretiskt kan regeringen ta 96 miljarder. Men det är riskabelt. Om någonting i ekonomin går sämre än regeringen hoppats, om till exempel ekonomin får en sämre fart eller jobben inte blir så många, så är risken stor att pensionerna blir oväntat låga.

Det finns till och med en risk för det även om regeringen inte rör AP-fondernas pengar.”

PRO har – märkligt nog! – tidigare accepterat avtappning ur AP-fonderna. Denna gång ställde sig dock organisationen dock kritisk.

Från BGF-webben:

RFV redovisar den 29/5 -04 effekten av en överföring från AP-fonderna till statsbudgeten:

‘Sannolikheten ökar för att pensionerna inte kommer att räknas upp lika mycket, om ytterligare medel förs över från buffertfonden (AP-fonderna) till statsbudgeten.’

Ur inlägg på Smedjan den 22/12 -05:

”Inför folkomröstningen för drygt 40 år sedan mobiliserade socialdemokraterna hela sin rörelse för att övertyga folk om att deras pensionsmodell, ATP, var överlägset privat pensionssparande. … En särskilt fond, ATP-fonden, skulle fungera som buffert och garantera pensionsåtagandena under lågkonjunktur.”

Fonderna vansköttes:

”Redan tidigt visade det sig emellertid att regeringen vanskötte ATP. AP-fonden användes av socialdemokraterna för att lösa akuta politiska problem. Man lät fonden subventionera bostadsbyggandet, subventioner som hamnade i fickorna på fastighetsägarna. Fonden ålades att köpa oförmånliga lågränteobligationer för att subventionera regeringens upplåning. Den användes för att subventionera de svenska storföretagens kapitalanskaffning, subventioner som till slut hamnade i aktieägarnas fickor.”

Medel ur fonderna gick till grupper som aldrig betalt in pengar dit:

”Partiet utnyttjade ATP för att värva röster genom att dela ut ATP-pension till nya grupper som inte betalade ATP-avgifter. Studier, vård av barn, arbetslöshetsersättning, socialbidrag och sjukpenning gav pension utan krav på avgift. För att hålla LO på gott humör ändrade socialdemokraterna reglerna så att arbetslösa fick ATP-pension i stället för arbetslöshetsstöd. På det sättet kunde LO hålla nere sina fackavgifter.”

”Och vad hände med ATP-fonden som skulle garantera pensionen i dåliga tider? Jo, staten konfiskerade halva fonden, 300 miljarder kronor.

I jämförelse med detta bleknar alla pensionsskandaler i de privata livförsäkringsbolagen. Totalt rör sig ATP-skandalen om ett gigantiska svindleri på många hundra miljarder kronor.”

Låginkomsttagare skulle  ha fått ut betydligt mer genom ett privat pensionssparande:

”Men det kanske största bedrägeriet i ATP var svartmålningen av privat pensionssparande. Också här finns facit. Om en låginkomsttagare hade fått sätta in sina ATP-avgifter i privat pensionssparande skulle pensionen ha blivit nästan dubbelt så stor som ATP.”

(Artikeln bygger på boken ”Dubbelspel i politiken”, Santérus förlag)

10 svar

 1. […] blev milliarderne af ? De gik til “grupper der aldrig havde  indbetalt noget til fondene” […]

 2. Det är ett bedrägeri utan like. Och värre blir det. Rådet till våra pensionärer är att emigrera om det finns möjlighet. I Grekland är det ingen skatt alls på pensionen. Även Frankrike och Spanien är bra alternativ.

 3. Detta är ett nationellt svindleri i bästa ”Madoff klass”!
  Förr hade detta lett till ”Riksrätt” och bestraffning! Nu blir man Ambassadör, Generaldirektör, Landshövding, och EU-kommissionär!
  Snacka om, ”Svindlarnas paradis”!

  • Ja, nu får bedragarna olika fina titlar med tillhörande fantasi-löner. Hade samma sak hänt för bara 200 år sedan så hade dom skyldiga slutat på galgbacken!!

 4. Bästa Jonas,

  Är redan på gång till Spanien! För, just nu, en diskussion med finansdepartementet varför jag skall betala skatt i Sverige vid skattskrivning i ett annat land? Mina sociala förmåner utgår helt vid skattskrivning utanför Sverige, men jag skall betala 25% i skatt!
  Någon som förstår den logiken? Det är väl f-n meningen, att jag skall betala skatt i det landet som beviljar mig sociala förmåner, eller är det jag som blivit tokig?

 5. Om detta talas det oerhört tyst. Det tillhör områdena ”de onämnbara”, kanske en än större skandal än invandringspolitiken, som folk kan bevittna med egna ögon men måste hålla klaffen om för att inte benämnas rasist eller liknande tillmälen.

  ATP-frågan har dribblats bort totalt och den statsunderstödda pressen har sysselsatt sig med andra, bekvämare frågor som Idolomröstningar och dylikt.

  Frågan är vad nästa område blir som skulle behöva en rejäl ”garderobsvädring”. Har du fler skandaler på lut?

 6. ATP fonderna har hjälpt till att bygga det mångkulturella våldssamhället.
  Nu måste SD skärpa sig och börja tala till folket om de riktigt stora sveken!

 7. Det hade varit bra om sd verkligen också tar upp sveket mot de svenska pensionärerna. Deras pensioner hade kunnat vara avsevärt större om man inte hade svindlat bort dem.

  Det här är en bra valfråga, tillsammans med invandringskritiken.

 8. För några år sedan skrattade jag åt Albanien som spelade bort sin statskassa på en typ av pyramidspel.Idag har skrattet fastnat i hallsen när samma sak händer här

 9. Vad skall Mona Muslim svara om pensionärerna i valstugorna vid valet i år när de börjar tala om stölden på 258 miljarder från ATP-fonderna som den förra sosseregeringen gjorde?

  Tror hon det räcker med att vifta med ögonfransarna och fjanta för muslimerna.

  Arbetsföra människor kan ju se scenariot framför sig om sossarna får makten och återigen ogenerat tar för sig av skattebetalarnas pengar för att täppa till diverse hål – såsom invandreriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: