• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

En spegelbild

SVT-filmen ”Offside” var alltså inte unik. Ser vi till TV-serier och spelfilmer från USA blir mönstret tydligt: hjälten eller offret är påfallande ofta svarta, medan skurken är vit eller rentav blond. Går man längre tillbaka i tiden kan säkert noteras ett omvänt mönster i USA-filmer, men nu slår man alltså över i en ny ytterlighet.

Hur ofta är numera inte domaren i amerikansk TV en svart kvinna som med barsk min klargör var ”skåpet ska stå”?

I verkligheten ser det inte så ut i USA, även om man genom kvoteringar och ”affirmative action” kommit en bit åt det hållet.

Innebörden av denna kvoteringspolitik är ju en ny diskriminering – positiv särbehandling av svarta betyder samtidigt en negativ särbehandling av vita.

Hur skarpt avviker inte detta från vad Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen i USA kämpade för på 1960-talet?! Människor skulle inte bedömas efter färgen på sin hud, envar skulle bedömas individuellt,  efter sin karaktär och sina prestationer. Alla skulle ges lika chanser.

Här har man hamnat i raka motsatsen! Hur kan detta ske, utan att några reagerar?  Var hörs protesterna?

I själva verket finns det amerikaner som försöker säga ifrån.

Dit hör Shelby Steele, som i sin bok ”White Guilt” gör upp med sveket.

Undertiteln lyder: ”How blacks och whites together destroyed the promise of the civil rights era”

– Hur svarta och vita tillsammans omintetgjorde löftet från medborgarrättskampens tid.

Till den boken ska jag återkomma i morgondagens text. Det är verkligen slående hur mycket som går igen!  Det som hänt och händer i USA berör oss i Sverige, då som nu.

Mycket av pk-agerandet och pk-argumenteringen i Sverige är en direkt spegelbild av vad som tidigare skett i USA.

5 svar

 1. Ser fram emot morgondagens inlägg. Lär bli mycket intressant.

 2. Just det här att bovar i Hollywoodfilmer alltid är blonda män (gärna med tysk brytning) har jag försökt att uppmärksamma vänner och bekanta på.
  Alla blir lika förvånade varje gång, men sen när de tänker efter inser de att det faktiskt stämmer.

 3. USA påverkar världen mer än man kan tro. Hoppas de ändrar sig snart nog, men med Obama som president lät det nog dröja.

 4. I den senaste action-filmen jag såg The Tournament fanns egentligen ingen hjälte, däremot tre anti-hjältar, en svart (Ving Rhames), en kinesisk (Kelly Hu) och en vit (Robert Carlyle). Filmens bad guy var dock vit (Liam Cunningham). I en sci-fi thriller jag såg nyligen, Hardwired så var filmens hjälte svart (Cuba Gooding Jr) och filmens skurk vit (Val Kilmer). Skulle vara roligt att kolla i hur pass många filmer förhållandet är så här. Märk också hur Hollywood har vikit sig i god dhimmi-anda för islam. Mecka klara sig från förintelsen i 2012 och den arabiske skurken i Angels & Demons har blivit utbytt mot en vit man.

 5. Såg filmen ”Da Vincikoden” där en av skurkarna var en fanatisk kristen som var så vit så man kan inte bli vitare – alltså kritvitt hår och stirrande äckliga LJUSBLÅ ögon.

  Jag tror jag skall färga håret svart och använda bruna ögonlinser.

  Det är skamfullt i Sverige att vara blond och unga blonda svenska flickor som bor i invandrarområden färgar ofta håret svart för att inte bli misslhandlade och våldtagna av den nya maktens lakejer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: